Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 18 февруари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-18.02.2009 г.

VOT Слушай новини на Български




18.02.2009
VOT Слушай емисиите на Български




18.02.2009
-
Преглед на турския печат 18.02.2009 г.

Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 18 февруари 2009 година.

Posted 18.02.2009 12:46:20 UTC

Updated 18.02.2009 12:46:20 UTC

Bестник Хюрриет съобщава, че фрегатата Гиресун на турските военноморски сили е била изпратена с церемония към залива Аден за борба със сомалийските морски пирати в рамките на мисията на ООН. В новината се отбелязва, че във фрегатата, която ще пристигне в региона на 21 Февруари са назначени на служба 32 офицера, 150 подофицера, 81 редника, общо 263 членен персонал.

Вестник Заман предава, че жандармерията в община Манавгат окръг Анталия вследствие на донос е провела разкопки в гората Соргун и че по време на разкопките са били открити 120 кг пластични експлозиви А4 и С4. В новината пише, че в разкопките осъществени в близост до строежа на един хотел наред с пластичните експлозиви пакетирани в пакети по 200 и 400 гр. са били открити и възпламенители, а така също и 3 кг марихуана. В новината се отбелязва, че в община Къръкхан, окръг Хатай са били открити 8 кг експлозиви заровени с куфар.

Вестник Йенишафак съобщава, че вчера са били предадени на окръжните и общинските съвети списъците с кандидатите на политическите партии, които ще участват в местните избори на 29 март. Вестникът сочи, че според изборния календар пропуските в списъците с кандидатите ще бъдат попълнени до 19ти Февруари, четвъртък и че срокът за възражение във връзка със списъците изтича на 21ви март и крайния списък с имената на кандидатите ще бъде оповестен на 1 март.

Вестник Сабах съобщава, че филиала на турската банка Зираат Банк в Атина е бил открит с официална церемония с участието на Държавният министър и вицепремиер Назъм Екрен.

Вестник Джумхуриет отбелязва, че пакета за стимулиране на американската икономика на стойност 787 милиарда долара, който миналата седмица бе одобрен от Американския Конгрес е бил подписан от Президента Барак Обама. Вестникът съобщава, че пакетът, който е част от плана за разрешаване на дълбоката икономическа криза ще бъде използван за осъществяването на данъчни намаления, за инвестиции в сферата на инфраструктурата, за отпускането на помощи за бедните и безработните и за създаването на алтернативни енергийни източници.

Вестник Миллиет пише, че в новина публикувана във вестник Дейли Телеграф се отдава място на твърденията, че Израел е започнал скрита война срещу Иран. В новината се отбелязва, че след като е станала ясна смекчената позиция на новият президент на САЩ Барак Обама към Иран, Израел е започнал скрита война срещу Иран, която включва използването на саботаж, двойни агенти и наемни убийци, за да блокират незаконния оръжеен проект на режима в Иран.

Вестник Ватан съобщава, че е починал прочутия турски театрален актьор Газанфер Йозджан. В новината се отбелязва, че 78 годишния актьор ще бъде погребан утре след церемонията, която ще се проведе в Истанбул.TRT
-
Талабани иска стратегическо партньорство с Турция

Президентът на Ирак Джелял Талабани заяви, че е от голямо значение установяването на стратегически отношения между Ирак и Турция, които да гарантират общите интереси на двете страни.


Posted 18.02.2009 12:49:40 UTC

Updated 18.02.2009 12:49:40 UTC

Президентът на Ирак Джелял Талабани заяви, че е от голямо значение установяването на стратегически отношения между Ирак и Турция, които да гарантират общите интереси на двете страни.

В изявлението направено от Пресцентъра на Иракското президентство се казва, че Талабани е провел среща със специалния представител на Турция за Ирак посланик Мурат Йозчелик.

По време на срещата бяха обсъдени отношенията между двете страни и положението в Ирак.

В изявлението се отбелязва, че Талабани е акцентувал на значението от установяването на стратегически отношения между Ирак и Турция, които да гарантират общите интереси на двете страни.

Акцентувано бе, че Талабани и Йозчелик са изразили задоволство от разгръщането във всяка една сфера на двустранните отношения.

В изявлението също така се казва, че Йозчелик е подновил подкрепата на Турция за политическия процес в Ирак.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2