Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 16 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-16.02.09 г.

Абдуллах Гюл: Турция постигна значителен напредък във външната политика
16 февруари 2009 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл заяви, че в областта на външната политика Турция е отбелязала значителен напредък и вече е в състоянието на държава, която решава проблемите и може да отваря “пътищата без изход”, пише вестник “Сабах”.
Абдуллах Гюл направи оценка на визитата си в Москва и в Казан, като подчерта по-специално срещите с президента на Руската федерация Димитрий Медведев и с премиера Владимир Путин. Турският президент посочи, че Медведев и Путин придават голямо значение на регионалната сигурност.
В разговорите си с руските ръководители Гюл е поставил и проблемите, с които турските износители се сблъскват на руските митници. Двустранната търговия е достигнала равнището от 38 милиарда долара, отбеляза Гюл и изрази увереност, че в скоро време проблемите за турските стоки на руските митници ще бъдат решени.

“Хюриет”: Два турски университета имат разрешение да открият специалност “арменска филология”
16 февруари 2009 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшият учебен съвет даде на втори университет в Турция разрешение за откриване на специалност “арменска филология”, съобщи вестник “Хюриет”. След университета в град Невшехир сега разрешение получава и университетът “Ерджийес” в град Кайсери. Заместник-ректорът на този университет проф. д-р Метин Хюлагю, който е „архитектът” и на двете разрешения, заяви, че ако в рамките на два месеца бъде осигурен необходимият преподавателски състав, още през учебната 2009-2010 година може да започне прием на студенти в новата специалност.

“Хюриет”: Министерството на промишлеността изготви план за действие в автомобилната промишленост
16 февруари 2009 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на промишлеността и търговията Зафер Чаглаян заяви, че е изготвен план за действие в автомобилната промишленост, която е най-силно засегнатият сектор от икономическата криза в Турция, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Чаглаян посочи, че за разлика от други страни, в които първите сигнали за глобалната криза са били във финансовата сфера, в Турция кризата е засегнала директно реалния сектор. Поради това министерството подготвя подобен план за действие и в областта на текстилната промишленост. Предстои тези планове да бъдат обсъдени и съгласувани с другите централни ведомства и на първо място с министерството на финансите и Съветничеството по държавната хазна.

Силен снеговалеж затвори пътищата до 30 села в Централна Турция
16 февруари 2009 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Коня. Пътищата в 30 села в централната турска провинция Коня са затворени заради натрупалия сняг, който вали от снощи, съобщи Догу хабер ажансъ /ДХА/. Обявена е принудителна ваканция за днес в училищата в околиите Хадим и Хююк. Силният снеговалеж доведе до отлагане на полети от летището в Коня. Няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа, където пътните служби разчистват критични участъци.

Приходите от платените магистрали и мостове в Турция надхвърлят 35 млн. турски лири през януари
16 февруари 2009 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Магистралите в Турция и мостовете над Босфора в Истанбул са осигурили през януари тази година приходи в общ размер на 35,4 милиона турски лири /около 35 милиона лева/, съобщи Анадолската агенция. Таксите за преминаване на двата моста над Босфора са донесли приходи от12,1 милиона турски лири, в двете посоки са преминали над 11,6 милиона превозни средства. Приходите от платените магистрали са близо 23,3 милиона турски лири, събрани от над 12 милиона превозни средства.
През 2008 г. общите приходи от таксите за преминаване по магистрали и мостовете над Босфора са били 495 милиона турски лири. През тази година се очаква те да достигнат 600 милиона турски лири.

Вътрешната политика затруднява процеса на приемане на нова турска конституция, според Абдуллах Гюл
16 февруари 2009 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че в страната има консенсус за приемането на нова конституция или за промени в съществуващата конституция и винаги е споделял с обществото своята подкрепа за този процес, съобщи Анадолската агенция. Абдуллах Гюл коментира думите на вицепремиера и говорител на правителството Джемил Чичек, че страната има нужда от нова конституция. “Зная, че всъщност по въпроса има широк обществен консенсус. На мнение съм обаче, че когато се намеси вътрешната политика, нещата силно се затрудняват. Надявам се, че при една подходяща обстановка, под една подходяща форма, процесът ще се осъществи”, посочи турският президент.

Парламентът на Турция ще приеме „пакет от мерки срещу икономическата криза”
16 февруари 2009 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент ще отдели по-голямата част от времето си през тази седмица за приемане на “пакет от мерки срещу икономическата криза”, съобщи Анадолската агенция. В пленарната зала ще бъде обсъден законопроект за внасяне на промени в някои икономически закони. Според предвижданите промени размерът на възнаграждението при наемане на намалено работно време се увеличава с 50%, а максималният срок за възползване от намалено работно време нараства от 3 на 6 месеца в рамките на една година. Специалният данък, върху кабелни, безкабелни и мобилни интернет услуги се намалява от 15% на 5%. За закараните в автоморгата стари автомобили вече няма да се дължи никаква глоба или данък. До края на тази година издадените чекове няма да може да се осребряват преди вписаната в тях дата. Терените, върху които са изградени организирани индустриални зони, ще придобият статут на публична общинска собственост.

“Заман”: Ново находище на природен газ е намерено в България
16 февруари 2009 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Ново находище на природен газ е намерено близо до град Плевен в България, пише турският вестник “Заман”. Точното място е в землището на село Девенци, на 120 километра от София. Президентът на американската петролна компания “Дайрект петролиум” Едуард Генделман заяви, че новото находище на природен газ е на дълбочина 4 100 и е достатъчно, за да задоволи нуждите на българската икономика в продължение на 3 години. Новооткритият природен газ е с 95% съдържание на метан. Предполагаемото му количество е 6 милиарда куб.м. Досега за сондажни дейности в землището на село Девенци са изразходвани 50 милиона долара. Договорът с “Дайрект Петролиум” ще бъде удължен с една година, за да приключат необходимите подготвителни работи и новото находище да бъде включено към националната газова мрежа.

"Заман": Турските дипломати в Ирак ще използват джипове, оборудвани с тежко въоръжение
16 февруари 2009 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Анкара/Багдад. Министерството на външните работи прилага нови мерки за охрана на турските дипломати, които десетки пъти са били обект на нападение в Ирак, пише турският вестник “Заман”. Закупени са бронирани джипове, оборудвани с тежко въоръжение. Тежки оръжия, които могат да стрелят в различни посоки на 360 градуса, са монтирани в тайни места вътре в джипа, които не се виждат, ако се погледне отвън в автомобила. Новите четири джипа са за турското посолство в Багдад и генералното консулство в Мосул. Указанията за закупуването са дадени от Абдуллах Гюл по времето, когато бе министър на външните работи. Оборудването и въоръжението на джиповете е извършено в съответствие с изискванията на Отдела за специални операции към Генералната дирекция по сигурността. Преди това автомобилите са били бронирани до степен да не получават поражения дори от хвърлена срещу тях ръчна бомба. Оборудвани са и с мощни прожектори, което осигурява пълното осветяване на местността при нощно движене. Джиповете са изпратени са в Ирак с турски военнотранспортен самолет.

“Сабах”: Демонстрации и протести в Югоизточен Анадол по повод годишнината от залавянето на Абдуллах Йоджалан
16 февруари 2009 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Дарбекир. По повод годишнината от залавянето в Кения и докарването в Турция на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, вчера в Югоизточен Анадол имаше протестни действия, а много магазини останаха затворени, пише вестник “Сабах”. В Диарбекир беше проведена неразрешена демонстрация, в която участваха кметът на града Осман Байдемир и депутатът от прокюрдската Партия на демократичното общество г-жа Айсел Туглук. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция. Полицията се намеси срещу група, хвърляща по нея камъни, като задържа 42 души. Сблъсъци между полиция и демонстранти имаше и в градовете Хаккяри, Мардин и Шърнак по време на неразрешени митинги. В Хаккяри бяха ранени двама полицаи и бяха задържани четирима души, между които две деца. В околия Идил на провинция Шърнак има петима ранени, от които четирима са полицаи, задържан е един от демонстрантите. В околия Нусайбин на провинция Мардин са задържани 18 души. В град Карс членове на ПДО дадоха пресконференция, а присъстващите протестираха срещу извършваните записи на пресконференцията с полицейски видеокамери. Протестите в град Батман започнаха още на 14 февруари и вчера кепенците на магазините отново не бяха вдигнати. В град Мерсин групи, включващи повече деца, подпалваха автомобилни гуми в страничните улици и замеряха с камъни полицаите. В град Ван протестиращи запалиха огньове в различни квартали, полицията се намеси с бронирани машини и стреля във въздуха. В Истанбул е задържан един човек, който е подготвял нападение срещу полицейски участък, както и още шестима души, за които се твърди, че са му помагали.

Агенция "Фокус" припомня:

Лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан се намира на затвора на острова Имралъ в Мраморно море от 1999 г., където изтърпява доживотна присъда за държавна измяна, тероризъм и сепаратизъм. Той бе осъден на смърт, но присъдата бе трансформирана в доживотен затвор през 2002 г. след премахването на смъртното наказание в Турция. Йоджалан продължава да е единственият затворник в затвора на остров Имралъ.
ПКК е обявена извън закона в Турция. Смята се за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.
Абдуллах Йоджалан бе заловен на 16 февруари 1999 г. в Кения. Той бе предаден на властите в Найроби от служители на гръцкото посолство, където е потърсил политическо убежище. В операцията по залавянето му участваха ЦРУ и турските специални служби.
През май 2005 г. Европейският съд по правата на човека се произнесе, че процесът срещу Йоджалан не е бил справедлив и това решение стана повод за активизиране на кюрдските радикални среди.
--------------------------------------------------------------------------
Турски печат: Ердоган поиска 50% от гласовете на местните избори
16 февруари 2009 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Предизборните митигни и изяви на основните политически партии в навечерието на местните избори на 29 март са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
“Сабах” извежда на централно място поставената нова цел от премиера Реджеп Тайип Ердоган – получаването на 50% от гласовете на местните избори на 29 март. Ердоган напомня, че на последните общи избори на 22 юли 2007 г. управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е получила 47% от гласовете и очаква на 29 март подкрепата на поне 50% от гласоподавателите. “За да престанат вече спекулациите, че “от другата страна има 53% от гласовете” и да няма съмнения, че победата на ПСР да е напълно убедителна”, обяснява турският премиер. Ердоган говори на голям предизборен митинг в град Самсун и отново нападна медиите и в частност медийната групировка на Айдън Доган, посочва вестник “Сабах”.
“Заман” също привлича вниманието на искането на Ердоган за повече от 47% от гласовете на местните избори на 29 март. В публикацията се посочва, че Ердоган е започнал предизборната си кампания преди своите опоненти и само за една седмица е провел шест митинга, а огромното множество на последния митинг в град Самсун допълнително го е вдъхновило и окуражило.
“Милиет” обръща внимание, че кандидатът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ за кмет на Истанбул Кемал Кълъчдароглу е бил подкрепен от религиозната секта “Кадири”. Това е станало при откриването на предизборен щаб на НРП в район Султайнбейли на азиатската част на Истанбул. На церемонията са се събрали около 2 000 души, водени от кандидата на НРП за районен кмет Осман Нури Бедир – бивш имам и член на религиозната секта “Кадири”.
“Хюриет” пише за обвиненията на лидера на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели към управляващата ПРС, че манипулира и използва в свой интерес народната воля. Лидерът на ПНД посочва, че на всички предизборни мероприятия премиерът Ердоган отива с използване на възможностите на държавата. Девлет Бахчели критикува по-специално шумните церемонии за стартиране изграждането на нови жилищни комплекси, които се използват за предизборната кампания на ПСР, а средствата за тях идват директно от държавния бюджет.

Продължава официалното посещение на председателя на турския парламент в Сирия
16 февруари 2009 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Продължава официалното посещение на председателя на турския парламент Кьоксал Топтан в Сирия, съобщават медиите. Визитата е по покана на председателя на Народния съвет (парламента) на Сирия Махмуд Ал Абраш. Кьоксал Топтан е придружаван от председателя на групата за турско-сирийско сътрудничество в турския парламент и депутат от Партията на националистическото движение Мехмет Шандър и от депутати от управляващата Партията на справедливостта и развитието и от основната опозиционна Народнорепубликанската партия. Официалните контакти на Топтан в Дамаск започват днес. Председателят на турския парламент ще се срещне с премиера на Сирия Мохамед Наджи Ал Отри, със своя колега Махмуд Ал Абраш и ще бъде приет от президента Башар Асад.
Утре Топтан ще замине за град Халеп.

Турски печат: Ердоган поиска 50% от гласовете на местните избори

16 февруари 2009 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Предизборните митигни и изяви на основните политически партии в навечерието на местните избори на 29 март са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
“Сабах” извежда на централно място поставената нова цел от премиера Реджеп Тайип Ердоган – получаването на 50% от гласовете на местните избори на 29 март. Ердоган напомня, че на последните общи избори на 22 юли 2007 г. управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е получила 47% от гласовете и очаква на 29 март подкрепата на поне 50% от гласоподавателите. “За да престанат вече спекулациите, че “от другата страна има 53% от гласовете” и да няма съмнения, че победата на ПСР да е напълно убедителна”, обяснява турският премиер. Ердоган говори на голям предизборен митинг в град Самсун и отново нападна медиите и в частност медийната групировка на Айдън Доган, посочва вестник “Сабах”.
“Заман” също привлича вниманието на искането на Ердоган за повече от 47% от гласовете на местните избори на 29 март. В публикацията се посочва, че Ердоган е започнал предизборната си кампания преди своите опоненти и само за една седмица е провел шест митинга, а огромното множество на последния митинг в град Самсун допълнително го е вдъхновило и окуражило.
“Милиет” обръща внимание, че кандидатът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ за кмет на Истанбул Кемал Кълъчдароглу е бил подкрепен от религиозната секта “Кадири”. Това е станало при откриването на предизборен щаб на НРП в район Султайнбейли на азиатската част на Истанбул. На церемонията са се събрали около 2 000 души, водени от кандидата на НРП за районен кмет Осман Нури Бедир – бивш имам и член на религиозната секта “Кадири”.
“Хюриет” пише за обвиненията на лидера на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели към управляващата ПРС, че манипулира и използва в свой интерес народната воля. Лидерът на ПНД посочва, че на всички предизборни мероприятия премиерът Ердоган отива с използване на възможностите на държавата. Девлет Бахчели критикува по-специално шумните церемонии за стартиране изграждането на нови жилищни комплекси, които се използват за предизборната кампания на ПСР, а средствата за тях идват директно от държавния бюджет.

Продължава официалното посещение на председателя на турския парламент в Сирия
16 февруари 2009 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Продължава официалното посещение на председателя на турския парламент Кьоксал Топтан в Сирия, съобщават медиите. Визитата е по покана на председателя на Народния съвет (парламента) на Сирия Махмуд Ал Абраш. Кьоксал Топтан е придружаван от председателя на групата за турско-сирийско сътрудничество в турския парламент и депутат от Партията на националистическото движение Мехмет Шандър и от депутати от управляващата Партията на справедливостта и развитието и от основната опозиционна Народнорепубликанската партия. Официалните контакти на Топтан в Дамаск започват днес. Председателят на турския парламент ще се срещне с премиера на Сирия Мохамед Наджи Ал Отри, със своя колега Махмуд Ал Абраш и ще бъде приет от президента Башар Асад.
Утре Топтан ще замине за град Халеп.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2