Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 16 февруари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-16.02.2009 г.

VOT Слушай новини на Български




16.02.2009

VOT Слушай емисиите на Български




16.02.2009
-
Преглед на турския печат 16.02.2009

Преглед на новините по страниците на няки от днешните турски вестници...

Posted 16.02.2009 08:15:20 UTC

Updated 16.02.2009 08:15:20 UTC

Протестният митинг организиран вчера в Истанбул от страна на работническите синдикати в знак на протест срещу икономическите проблеми и масовите уволнения в страната под въздействието на глобалната икономическа криза, зае широко място по страниците на днешната турска преса.

Вестник Джумхурийет отбелязва, че хилядите участници в митинга са скандирали лозунга-"Ние няма да бъдем жертвите на кризата" и че към управляващата партия на Справедливостта и Развитието е било отправено предупреждение поради следваните от нея икономически политики. В новината пише, че на митинга организиран от синдикатите Диск, Кеск и Тюрк-Иш е било заявено, че управляващата партия иска да превърне трудещите се в изкупителна жертва на икономическата криза разтърсваща света.

Вестник Заман съобщава, че в изявлението направено след завръщането си в Турция, президентът Абдуллах Гюл е направил равносметка на четиридневната си визита в Русия и е казал, че поправят допуснатите досега грешки и разгръщат отношенията на Турция със съседните страни. Гюл подчерта, че за да може една страна да разпространи авторитета си в различни региони по света, трябва да започне със съседните страни-пише вестникът. "Ние днес подобряваме отношенията ни със всички съседни страни"-каза президентът Гюл. Той отбелязва, че е провел много сърдечни срещи с руския президент Медведев и руския премиер Путин, че са обсъдили двустранни проблеми като трудностите които се изправят пред турските тирови в руските митници и проблема с разрешителните за пребиваване, и че са приели решение за сформирането на комисии които да разрешат тези проблеми.

Реакцията на Турския генерален щаб предизвика сътресения в Израел-пише вестник Йени Шафак и отбелязва, че критиките на командващия израелските сухопътни сили Ави Мизрахи в отговор на критиките на премиера Ердоган отправени в Давос, са предизвикали много острата реакция на турския генерален щаб и това е намерило широк отзвук в израелската преса. Вестникът предава, че израелската преса е отбелязала, че това изявление е разгневило Турция.

Вестник Акшам в новината озаглавена "Била е член на на Моссад Байонет" предава един проведен преди 14 години репортаж публикуван за първи път с пълен текст от израелската преса с израелския външен министър Ципи Ливни, която излезе с победа от изборите. Вестникът съобщава позовавайки се на израелския вестник Йедиот Ахронот, че Ливни е казала, че е работила в оперативния отдел на Моссад и е живяла дълги години в Париж, изпълнявала е секретни мисии по време на Ливанската война през 1982ра година и е била агент на оперативния тим на Моссад Байонет, който е отмъщавал за 11те изралески спортисти, които бяха убити от палестинска организация на име "Черния Септември", по време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972ра година. Вестникът пише, че по нареждане на тогавашния премиер Голда Мейр, отепаритвната група е ликвидирала в продължение на 20 години всички пряко или косвено замесени в случая лица.

Вестник Сабах пише, че към 219 членното турско подразделение което ще патрулира пред бреговете на Сомалия на борда фрегата Гиресун за да предотвратява пиратските нападения, ще се включат и 6 сат командоси. В новината се подчертава, че мисията на командосите ще бъде да водят спасителни операции на борда на завладени от пиратите търговски кораби.

Вестник Миллийет съобщава, че книгата на Мерал Тюзюн в която разказва за 17 годишната си борба с неизлечимата болест от която заболява дъщеря й, е предизвикала огромен отзвук във Франция. В новината пише, че след 17 годишна борба, майката е разрешила през 2007ма година да бъдат прекъснати жизнените системи на дъщеря й в болницата, тъй като не иска тя повече да страда.TRT
-
Топтан е на посещение в Дамаск...

Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан е на посещение в столицата на Сирия Дамаск...

Posted 16.02.2009 10:44:59 UTC

Updated 16.02.2009 10:44:59 UTC

Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан е на посещение в столицата на Сирия Дамаск по официалната покана на председателя на сирийския парламент Махмуд Ел Абраш. Днес Топтан и придружаващата го делегация ще се срещнат с Абраш.След преговорите между делегациите на двете страни, Кьоксал Топтан ще произнесе слово на сесия на сирийския национален парламент. Също такаТоптан ще разговаря и с премиера на Сирия Наджи Отри.

След пристигането си снощи в Дамаск Топтан отговори на въпросите на журналисти засягащи Ивицата Газа и подчерта, че никой не може да поставя под давление Турция за реакциите й във връзка с трагедията която се изживя в Ивицата Газа и че Турция ще продължи да постъпва в съответствие със своите основни принципи.

Топтан отбеляза, че реакцията на Турция е справедлива и че нищо не може да оправдае смъртта на 431но деца.

Председателят на сирийския национален парламент Махмуд Ел Абраш заяви, че са доволонни от позициите на Турция по проблеми засягащи арабските страни и мюсюлманските държави и подчерта, че регионалните страни са посрещнали със задоволство острата реакция на премиера Ердоган и че искат да разгърнат отношенията с дружеска Турция.TRT
-
Русия се готви да бъде домакин на конференция за Близкия Изток...

Русия планира да бъде домакин тази година на международна конференция по проблемите на Близкия Изток...

Posted 16.02.2009 10:47:48 UTC

Updated 16.02.2009 10:47:48 UTC

Русия планира да бъде домакин тази година на международна конференция по проблемите на Близкия Изток. В изявлението си по въпроса, намиращият се на посещение в Израел министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров подчерта, че тази конференция ще бъде продължение на възобновените през 2007ма година под егидата на САЩ палестино-израелски преговори за мир и на инициативата на арабските страни за Арабски мирен план.

Лавров каза, че за конференцията ще бъдат поканени арабските страни и Израел.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2