Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 7 януари 2009 г.

TRT-World БЪЛГАРСКИ

Израел продължава да обсипва с бомби Ивицата Газа...

Вчера бе денят в който загинаха най-много цивилни палестинци....

Posted 07.01.2009 12:28:56 UTC

Updated 07.01.2009 12:28:56 UTC

Израел продължава да обсипва с бомби Ивицата Газа. Вчера бе денят в който загинаха най-много цивилни палестинци. Под руините на жилищата и училищата разрушени в резултат на израелската бомбардировка загинаха 75 души по-голямата част от които жени и деца. По време на продължаващите от 12 дена насам израелски бомбардировки загинаха 635 души като една трета са деца.

Израел взе решение за отварянето на коридор за доставката на хуманитарни помощи в Ивицата Газа. Съобщено бе че израелската администрация планира да преустановява по три часа дневно бомбардировките за да се осигури доставката на хуманитарни помощи в района.

В Ивицата Газа се водят най- ожесточените от началото на операцията насам стълкновения. Вчера сутринта израелски танкове влязоха в град Хан Юнус който е вторият по големина след Газа трад в Ивицата Газа и който е приеман за крепостта на организацията Хамас. В града се водят улични боеве.

Ожесточени улични боеве се водят и в крайните квартали на град Газа. Изпод руините на четириетажна сграда поразена от две израелски авиационни ракети бяха извадени труповете на 12 палестинци. Седем от загиналите са деца и три са жени.

Населението в района се укрива в 23 училища построени от ООН. Предполага се че в училищата са се приютили около 15 хиляди души. Но и тези училища стават цел на израелските бомбардировки, и две от училищата бяха бомбардирани от изрелските танкове. Загинаха десетки палестинци. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун окачестви бомбардирането на училищата като неприемлив акт. Израел твърди че от училищата са били организирани минометни нападения срещу израелските войници и че загиналите са бойци на Хамас. До момента загинаха 6 израелски военнослужещи. Израелски източници оповестиха че са били убити 130 бойци на Хамас.

Същевременно вчера бойци на организацията Хамас са изстреляли 15 ракети срещу Израел. Една от ракетите е паднала в район на 45 километра от границата и на 30 километра от Тел Авив. Организацията Хамас също така оповести че е свалила израелски безпилотен самолет и показа кадри с останките на самолета.

Премиерът на Израел Ехуд Олмерт отбеляза че не планират дългосрочна операция в Ивицата Газа.

В изявление направено от офиса на израелския премиер Олмерт се подчертава че Съветът за сигурност на ООН е предложил да бъде открит коридор за доставката на хуманитарни помощи за Ивицата Газа и че израелската страна е приела това предложение. В изявлението се подчертава че в периода от 13 до 16 часа ще се преустановява бомбардировката и ще се осигури възможност за транспортирането на хуманитарните помощи. В изявлението се заявява че с това решение се цели да бъде предотвратена една хуманитарна криза в Ивицата Газа.TRT
-
"Неслихан" бе освободен..

Корабът "Неслихан", който бе похитен в откритите води на Сомалия бе освободен.

Posted 07.01.2009 13:14:50 UTC

Updated 07.01.2009 13:14:50 UTC

Корабът "Неслихан", който бе похитен в откритите води на Сомалия бе освободен. Юридическият съветник на фирмата Яса собственик на кораба "Неслихан" адвокат Фехми Юлгенер отбеляза, че са се договорили с пиратите за откупа и след като са платили исканата сума снощи кораба е бил освободен. Юлгенер отбеляза, че кораба е потеглил от Сомалия към Китай и че състоянието на екипажа е добро. Корабът "Неслихан" плаващ под флага на Маршаловите острови бе похитен на 29ти Октомври 2008ма година.TRT
-
СС на ООН отправи призив за прекратяване на огъня...

На специалното заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с кризата в Ивицата Газа, Израел бе подложена на острите критики на много от страните членки на съвета...

Posted 07.01.2009 12:33:20 UTC

Updated 07.01.2009 12:33:20 UTC

На специалното заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с кризата в Ивицата Газа, Израел бе подложена на острите критики на много от страните членки на съвета и към тази страна бе отправен призива да прекрати в най-кратък срок военните операции.

Министърът на външните работи на Франция Бернар Кушнер, който председателства продължилото 4 и половина часа заседание отбеляза, че незабавно трябва да се установи примирие и организацията Хамас да прекрати нападенията си и каза, че очакват от Израел да отговори на предложението на Франция и Египет за установяването на примирие.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун в изявлението си остро разкритикува израелските бомбардировки срещу училища построени от ООН в Ивицата Газа и поиска подобен инидент да не се повтаря в бъдеще.

Палестинският държавен глава Махмуд Аббас, в словото което произнесе пред съвета се обърна към международната общественост с думите-Изрел осъществява клане над палестинския народ в Ивицата Газа, и подчерта, че операцията трябва незабавно да бъде прекратена.

Постоянният представител на Израел в ООН, Габриела Шалев заяви на заседанието, че това са операции за самоотбрана и че нито една страна не би позволила да бъде обстрелвана безнаказано с ракети от друга страна.

САЩ също призоваха за незабавно и трайно прекратяване на огъня. Държавният секретар на САЩ кондолиза Райс каза, че са сериозно обезпокоени от развоя на събитията в региона и полагат усилия за спирането на кръвопролитията и възстановяването на нормалния живот в Газа.

Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Милибанд заяви, че кризата в Газа се дължи на неуспеха на международната общественост в полаганите от дълго време насам усилрия за разрешаване на палестино-израелския проблем посредством създаването на независима палестинска държава.

Президентът на Франция Никола Саркози подчерта, че е възможно да бъде постигнато споразумение за прекртяване на израелските нападения. Посочено бе, че Саркози е поискал от сирийския държавен глава Бешар Есад да подложи на давление организацията Хамас.

Израелските служители от своя страна заявиха, че ще преценят въпроса за базирането на многонационални сили които ще предотвратят въоръжаването на организацията Хамас.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел подчерта, че за да бъде установен мирът е необходимо да се възпрепятства транспортирането по контрабандди пътища на оръжие в Ивицата Газа.

Новият президент на САЩ Барак Обама, който досега избягваше да прави изявления по въпроса с Газа каза, че е сериозно обезпокоен поради цивилните жертви.

Междувременно Венецуела, която е страната изразила най-остра реакция срещу Израел, предприе нова стъпка и обяви Израел за страна нарущаваща международните закони, като обяви посланника на тази страна за персона нон грата.

Израел прие също решение за обявяване на дипломатическия представител на Венецуела в Тел Авив за персона нон грата.TRT
-
Баскетболна среща стана арена на демонстрация


Срещата между баскетболните отбори на Турция Тюрк Телеком и на Израел Беней Хашарон от група Д на Европейската купа, която трябваше да бъде играна снощи бе отложен поради инциденти.

Posted 07.01.2009 13:02:30 UTC

Updated 07.01.2009 13:02:30 UTC

Протестните демонстрации срещу Израелската операция в Газа намериха отражение и в спорта. Срещата между баскетболните отбори на Турция Тюрк Телеком и на Израел Беней Хашарон от група Д на Европейската купа, която трябваше да бъде играна снощи бе отложен поради инциденти. Преди срещата група намираща се в спортната зала Ататюрк в Анкара започна демонстрация в протест на израелската операция в Газа и на терена бяха хвърлени пластмасови шишета, монети и други. Вследствие на продължаване на инцидентите, рефера на срещата и играчите на Хашерон се отправиха към съблекалните. Силите за сигурност оказаха намеса на групата и реферите на срещата и играчите на Тюрк Телеком отново изляха на терена, но играчите на Израелския отбор не се върнаха. Реферите предоставиха на Израелския отбор 15 минути време. След като играчите на Хашерон не се завърнаха реферите отложиха срещата. Решението във връзка със срещата ще бъде взето от УЛЕБ.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2