Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 2 януари 2009 г.

Новините-от и за Турция,02.01.2009 г.

Гръцкият президент се отправя към турския бряг на Богоявление

Като израз на незабавна реакция срещу провокациите на Турция, гръцкият президент Каролос Папуляс ще посети за Богоявление егейските острови Агатониси и Фармакониси, към които тези дни Анкара предяви, макар и устни, претенции, съобщи електронният сайт на в. "Етнос".

В навечерието на Коледа и Нова година чрез радиовръзка Турция поиска от гръцките пилоти на военни хеликоптери, които приближаваха към гръцките острови Агатониси и Фармакониси, да се отдалечат от района, защото се движат в турско въздушно пространство, заплашвайки да ги прогонят със сила, припомня вестникът. Реакцията на Атина беше незабавна-в навечерието на Нова година началниците на Генералния щаб и на Щаба на ВМС, генералите Грапсас и Вулгарис посетиха с хеликоптер островите Фармакониси и Калолимно, но не получиха никакви предупреждения от турските части за радивръзка. Гръцкото посолство в Анкара отправи две протестни ноти в турското външно мниистерство. Съобщението за предстоящото посещение на президента Папуляс на Агатониси се тълкува като енергична намеса, тъй като той е лицето-символ на гръцко-турското сближаване. Папуляс беше външен министър на Гърция по времето когато заедно с тогавашния турски външен министър Месут Йълмаз, през 1988 г,. подписаха Меморандума от Вулиагмени и пакета Мерки за доверие между двете страни, припомня вестинкът. В новогодишната си реч в Клуба на офицерите в Атина гръцкият президент окачестви Турция като "нетактичен съсед", който продължава провокациите и затова "трябва да сме готови да посрещенм всяка заплаха". /БГНЕС

Атина / Гърция
-
Демонстрация срещу израелските въздушни удари в Ивицата Газа се проведе в Турция
02 януари 2009 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Хиляди турски граждани демонстрираха днес срещу израелските въздушни удари в Ивицата Газа, при които загинаха над 420 души, предаде АФП. Протестиращите изгориха няколко израелски знамена.
Междувременно заместник-председателят на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието Бюлент Гедикли определи израелската операция в Ивицата Газа като “престъпление срещу човечеството”. Той заяви, че израелският премиер Ехуд Олмерт “заслужава да бъде замерян с обувки”.

Промяната на конституцията е наложителна, каза турският министър на правосъдието
02 януари 2009 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на правосъдието Мехмет Али Шахин заяви, че промяната на конституцията е задължително условие за решаване на възникналите проблеми между органите на върховната съдебна власт в страната, пише днес вестник “Заман”. По думите на министъра се работи по различни предложения, които ще бъдат обобщени в проект за промени на членовете на конституцията, уреждащи статута на върховната съдебна власт. За целта се проучва и опитът и нормативната уредба в странните от ЕС.

“Златни години” за износа на Турция нарече министър Кюршад Тюзмен периода 2003 – 2008 г.
02 януари 2009 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Износът на Турция за миналата година е бил за 131,5 милиарда долара, което представлява увеличение с 22,6% в сравнение с 2007 г., а вносът е за 201,4 милиарда долара, предава информационната агенция ДЖИХАН. Данните бяха оповестени от държавния министър Кюршад Тюзмен. Ако не беше световната икономическа криза, турският износ през 2008 г. щеше да възлезе на 136 милиарда долара, посочи министърът.
Като цяло Кюршад Тюзмен определи периода 2003-2008 г. /по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието/ като “златни години” за турския износ.

Кметът на Анкара очаква да бъде преизбран на местните избори

02 януари 2009 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кметът на Анкара Мелих Гьокчек изрази надежда, че на местните избори на 29 март ще получи още по-добри резултати от предишните избори през 2004 г., предаде Анадолската агенция. Гьокчек отново е кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ за кметския пост на турската столица.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган оповести вчера в централата на ПСР в Анкара на кандидатите на партията за кметове на Анкара и на големите областни градове Ерзурум и Газиантеп, както и някои районни общини в Анкара.
Самият Мелих Гьокчек посочи, че никога не се е съмнявал в подкрепата на ПСР за своята кандидатура.

Нов телевизионен канал в Турция излъчва предавания на кюрдски език
02 януари 2009 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. С настъпването на Новата година започнаха предаванията на кюрдски език по новия телевизионен канал ТРТ-6, пише Анадолската агенция. Излъчени бяха посланията на президента Абдуллах Гюл и на премиера Реджеп Таийп Ердоган. Абдуллах Гюл посочи, че намира за напълно разумно и знаменателно започването на предавания на кюрдски език и изрази надежда, че това ще съдейства за укрепване на единството на нацията. Ердоган посочи, че започването на излъчвания на кюрдски език е много важно и е стъпка, насочена към единството и единението и за задълбочаване на демокрацията в страната.

Анадолска агенция: Турция има двустепенен план за прекратяване на напрежението в Ивицата Газа
02 януари 2009 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Шарм ел Шейх/Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара има двустепенен план за прекратяване на напрежението в Ивицата Газа, предава Анадолската агенция. При третата спирка от близкоизточната си обиколка Ердоган се срещна в Шарм ел Шейх с президента на Египет Хосни Мубарак – първоначално насаме, а след това в присъствието на официалните делегации на двете страни. След срещата Ердоган посочи, че в разговорите предимно е било разгледано значението на започналия през юни 2008 г. процес в Близкия изток.
Турция има работно предложение за двустепенен план за прекратяване на напрежението в Ивицата Газа. Първият етап е подкрепата на инициативата за незабавно прекратяване на огъня, което може да стане с убеждаването на страните в конфликта – Израел и “Хамас”. На настоящия етап специалният пратеник на Ердоган е взел мнението на ръководствата на Сирия, Йордания и на Палестинската автономия, а вчера е разговарял и с представителите на “Хамас”.
Вторият етап е отнасянето на въпроса от заседанието на външните министри на страните от Арабската лига в Съвета за сигурност на ООН. Турция има готовност съгласувано с Египет да проявява необходимата чувствителност по близкоизточния проблем по време на двугодишното си участие като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, започващо от началото на тази година.

“Сабах”: Институтът “Отворено общество” в Турция стана фондация
02 януари 2009 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. От 2009 г. Институтът “Отворено общество” в Турция става фондация, пише днес вестник “Сабах”. Институтът, който беше обект на многобройни критики заради връзките си с Джордж Сорос, в бъдеще ще функционира под името Фондация “Отворено общество”. Членове на нейния Управителния съвет и на Съвещателния съвет ще бъдат изцяло местни граждани. Досега “Отворено общество” в Турция се финансираше от централата на Джордж Сорос в Ню Йорк, а в бъдеще ще си издържа само от местни дарения. Няма обаче никаква промяна в предмета на дейност. Решенето за саморазпускането на института и за създаването на фондация е публикувано в “Държавен вестник” на 20 август 2008 г. Първата публична дейност на новата фондация “Отворено общество” ще бъде посещения в периода 13-16 януари на Независимата турска комисия за подкрепа процеса на членство на Турция в ЕС. Тази комисия е създадена на 31 март 2001 г. и е повече известна сред обществеността като “Съвета на мъдреците”.

Турция вече е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН
02 януари 2009 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. С настъпването на Новата година Турция вече е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, предава Анадолската агенция. Преди началото на следващата седмица не се предвиждат заседания, но все пак има някаква вероятност съветът да се събере заради военните нападения на Израел над Ивицата Газа.
Първото официално заседание е насрочено за 5 януари, следователно от тази дата започва практическото членство на Турция в Съвета за сигурност на ООН. По този начин след прекъсване от 48 години Турция отново става непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН.
-
ТРТ посрещна 2009та година с песента на Хадисе

Първите минути на новата 2009та година бяха посрещнати по екрана на ТРТ с певицата Хадисе и с песента с която Турция ще бъде представена на конкурса Евровизия

Posted 02.01.2009 07:07:32 UTC

Updated 02.01.2009 07:25:27 UTC

Турция посрещна 2009та година с певицата Хадисе. Новогодишната програма на Турското Радио и Телевизия прикова турските граждани към телевизионните екрани. В първите секунди на новата 2009та година, по каналите на Турското Радио и Телевизия прозвуча песента на певицата Хадисе. С тази песен Хадисе ще представи Турция на конкурса за естрадна песен Евровизия през новата 2009та година. Хадисе бе акомпанирана от специален танцов екип.Video

TRT-World БЪЛГАРСКИ
-
02.01.2009 | 05:00 UTC

Турция приканва Израел да прекрати огъня и да вдигне блокадата

Министър-председателят на Турция Реджеп Тайп Ердоган призова Израел да прекрати офанзивата си в ивицата Газа и да вдигне блокадата. Необходимо е незабавно прекратяване на огъня, каза Реджеп Тайп Ердоган пред журналисти след разговорите си с египетския президент Хосни Мубарак в курорта Шарм Ел Шейх. Както бе обещано в споразумението за прекратяване на огъня от юни 2008 година, постигнато с посредничеството на Египет, трябва да бъде вдигната и блокадата над ивицата Газа, допълни турският премиер. Реджеп Тайп Ердоган каза също, че бойците на Хамас трябва да прекратят ракетния обстрел срещу израелска територия, както и всички други свои атаки.Изразихме решимостта си, че сме готови, в сътрудничество и координация с Египет, да отнесем палестинския въпрос до Съвета за сигурност, заяви Реджеп Тайп Ердоган, чиято страна получи двегодишен мандат като непостоянен член на Съвета за сигурност.DW

-

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 2
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Jan. 2, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 2

HURRIYET
-- BEGINNING OF YEAR, END OF LIFE
Turkey began the new year with a tragic news report. Seven students of Ankara's Bilkent University died due to natural gas leak at home. Law students gathered to a party and celebrate the new year. They slept early in the morning. The tragedy was revealed when students did not respond to phone calls made by their relatives early in the first day of the new year.

-- PM ERDOGAN NAMES GOKCEK AS MAYOR CANDIDATE IN ANKARA
Prime Minister Tayyip Erdogan announced that his ruling Justice and Development (AKP) Party's Ankara mayor candidate in local elections on March 29 was the current mayor of the capital, Melih Gokcek.

Hurriyet

more

-
Turk artist’s world success
ANKARA - New York's world famous Christie’s auction house, after selling Turkish painter Mustafa Günen’s work, "Caught in a Gale," invited him to contribute work for future auctions.

Turk artist’s world success Speaking to the Anatolia News Agency, Günen said his painting had been sold for $8,750 in an auction Dec. 3. He said paintings with a sea theme were included in the auction titled "Maritime." He said he made his 109-by-203 centimeter painting in 2005 and it featured a ferry in strong waves.

Günen said 137 paintings were included in the auction that took place at the Rockefeller Plaza, but only 56 of them were sold because of the economic crisis. "Mine was among the paintings that were sold. That makes me proud on behalf of the Turkish people," he said.

Günen said he had previously attended some international auctions. "A well-known British collector said my painting was too large to hang in British houses, but despite this he bought my painting. Later, the same painting was displayed at a festival in Canterbury."

’They do not include artists who are alive’
Günen said Christie’s auction house used stringent criteria to select painters and works to include in auctions. "Generally they do not include artists who are alive."

He said the auction house told him they were interested in 18th century painters, but despite this he was also accepted for inclusion in the auction. "They said in an e-mail that they really liked my painting and asked me to join in an auction next year."
Hurriyet
-
Sweet journey of Güllüoğlu baklava
ISTANBUL-Gaziantep’s famous Güllüoğlu baklava, prepared with ingredients from the Anatolian heartland, is enjoyed all across the region and in many places the world over

Sweet journey of Güllüoğlu baklava The durum wheat from the Anatolian heartland, pistachios from Barak in the East and tasty butter from Şanlıurfa are the ingredients that have made Güllüoğlu’s baklava into a success. From Gaziantep to Istanbul, across the region and to many places in Europe, the Turkish sweets are being eaten with relish.

Baklava, or baklawa, is a sweet pastry consisting of thin layers of dough, butter, nuts and syrup and can be found in many regions of the former Ottoman Empire.

And due to its popularity, it is also claimed by different countries as their invention. While baklava cannot be traced back to a particular place, it seems to be of Central Asian Turkic origin, with its current form being developed in the imperial kitchens of the Topkapı Palace in Istanbul. Apparently, the oldest known recipe of a sort of baklava was found in a Chinese cookbook written in 1330.

Baklava baker
Quite unexpectedly, the sweet and sticky looking pastry turns out to be rather light and literally melts in one’s mouth. This is due to using high quality ingredients and the mastery of this particular baklava maker. A baker using only the highest ingredients for his baklava is Nadir Güllü from Güllüoğlu. His father, who opened the first Güllüoğlu shop in Istanbul, still travels throughout Turkey to hand-pick ingredients, including pistachios from Barak and butter from Şanlıurfa (Urfa) made from sheep’s milk, which is made clear in the heat of the sun and sealed in airtight containers.

Also, only the finest sugar beets are selected to make baklava syrup. The flour comes from the Anatolian heartland and gives the yufka enough elasticity to roll it by hand. "The ingredients can vary slightly, but the essence of all kinds is the dough which is rolled out again and again until it is so thin and transparent that a newspaper can be read from behind it." The dough will then be layered into a rectangular form. Each layer Ğ between 30 and 40 Ğ is covered in a thin coating of butter. After half the layers are in the form, either pistachios or walnuts are spread across the form and then more layers are added. Baklava gets cut into pieces before it goes into the oven and after the pieces come out, they are covered in massive amounts of hot syrup, causing each square to sizzle and rise to the surface.

Laying down 40 layers might sound like a lot, but as the story has it, in ancient times, before a celebration, the master of a house would require his cook to produce baklava with 100 layers of dough. Before placing the baklava tray into the oven, the cook would have to appear before the master, who would drop a gold coin from half a metre above onto the tray below. If the dough was thin enough for the coin to pass through all the layers of baklava and touch the bottom of the tray, it was considered properly prepared baklava. If not, the baklava was sent back to the kitchen and the cook had to start all over again.

Today, for many Istanbulites, baklava means Güllüoğlu. Most of them have grown up with the sweets from this family, who brought baklava to the region. In 1871, Çelebi Güllü introduced the dessert, which he had learned to bake from a chef in Damascus, to the citizens of Gaziantepe. An instant success, it was also the beginning of a very prosperous business.

Güllü family
In 1949, Mustafa Güllü brought the family business to Istanbul and opened a shop in Karaköy. But what seems to be one brand has now become three different businesses. While Nadir and brother Ömer stayed with their father and continued running the original Güllüoğlu business, his brother Nejat left the business in 1986 and brother Faruk opened his first shop in Azerbajan in 1993. These days, Nejat and Faruk own what could be called a Baklava-empire. Both of them have numerous shops around Turkey, in New York and London and run massive production sites. Unlike his brothers, Nadir focuses on the original shop.

It’s his ambition to teach people across the world how to eat baklava properly. "Chew twice, breathe - don’t forget to breathe - and you should be able to identify each ingredient: the butter, the pistachios, and the syrup," said Nadir. Sounds too complicated? Well, just eat and enjoy and, like Nadir himself, have baklava as often as possible. "I couldn’t imagine life without baklava," proclaimed Nadir.
Hurriyet

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2