Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 14 януари 2009 г.

Жандармерията пусна сълзотворен газ, има ранени и арестувани

Бойко Борисов забрани митинга по искане на МВР
Полицията разпръсна с бой протеста пред Народното събрание
Жандармерията пусна сълзотворен газ, има ранени и арестувани


Сн. Дневник

Полицията разпръсква с бой събралите се пред Народното събрание протестиращи. Малко преди 12 часа от Столичната община издадоха заповед за забрана на демонстрациите по искане на МВР, въпреки че пред парламента вече се бяха събрали над 3000 души. Решението на Бойко Борисов бе веднага използвано от полицаите, които тръгнаха да бият хората, без оглед дали става дума за футболни фенове, жени, непълнолетни или организатори на протеста.

След около 15 минути бой, протестиращите бяха разделени на малки групи, а полицаите си избираха произволни хора и ги влачеха по паветата към автомобилите за задържане. По площадът има скъсани дрехи и разхвърляни обувки на хора като свидетелство за полицейското насилие. Жандармерията е използвала и сълзотворен газ срещу хората.

От Столичната община обясниха, че са забранили протеста след получено писмо от МВР за постъпил сигнал на горещата телефонна линия за готвено взривяване на "самоделно взривно устройство" по време на демонстрациите. То е щяло да бъде гръмнато от дистанция с мобилен телефон. Сигналът до полицията е пуснат от "администратор на Интернет сайт". Бойко Борисов е взел решението за забрана, след като си е говорил 30 минути с главния комисар Павлин Димитров.

"Полицията трябва да убеди хората да напуснат площада. Най-важно е запазване на здравето на хората", коментира главният комисар пред БНР.

Димитров обяви, че вече са арестувани "лица, в които са намерени самоделни взривни устройства". Още преди намесата на служителите на МВР, по жълтите павета гръмнаха няколко слаби бомбички.

Подобно насилие срещу протестиращи е без аналогия в последните 12 години. Само преди години таксиметрови шофьори блокираха цяла София, без да имат каквото и да е разрешение. Тогава обаче полицията не се намеси, но сега се активизира срещу студенти и ученици..

Всичко започна в около 10 часа. Пред парламента се събраха представители на студентски организации, природозащитници, млекопроизводители, ученици, учители, лекари, хора с увреждания, футболни фенове и обикновени граждани.

Именно от футболните агитки още от самото начало са тръгнали провокации към полицията. Над 1000 служители на МВР, охраняващи протеста, бяха направили кордон около Народното събрание. Футболни фенове се опитаха да щурмуват сградата, но бяха отблъснати. Парламентът е епизодично обстрелван със снежни топки и буци лед.

Към сградата полетяха няколко саморъчно направени бомбички и изкъртени части от огради. От трибуната на протеста официалните организатори постоянно призовават за ненасилие и обявиха провокаторите за "агенти на правителството". Раздавани са и листовки, които призовават за мирно изразяване на недоволството.

Въпреки това към 12.30 ч. възникнаха безредици, тъй като полицаите навлязоха сред протестиращите.

Част от хората носят националния флаг, а най-честото скандиране към сградата на Народното събрание е "мафия".

На този фон претендиращите за национални доплащания млекопроизводители раздаваха на други участници в протеста по чаша мляко. Към митинга се присъединиха стотина студенти, които от сутринта се бяха събрали пред дискотека "Амнезия" в Студентски град, за да отбележат 40 дни от смъртта на Стоян Балтов.

Сегашният национален протест е безпрецедентен като организация, тъй като подготовката за него беше основно чрез Интернет форумите.

Правителството направи всичко възможно да го предотврати, като в неделя министърът на вътрешните работи Михаил Миков, а ден по-късно и министърът на образованието Даниел Вълчев се срещнаха със студентски организации. Част от тях обявиха, че няма да протестират, но други останаха твърди в намеренията си.

Демонстрацията бе предшествана и от анонимни слухове и твърдения, че протестът бил платен, че бил използван от опозицията, която призова привържениците си да го подкрепят.

http://www.mediapool.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2