Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 14 януари 2009 г.

Юнал Лютфи: Протестът не може да доведе до предсрочни избори

Юнал Лютфи: Протестът не може да доведе до предсрочни избори

14 януари 2009 | 13:02 | Агенция "Фокус"

София. Днешният протест не може да доведе до предсрочни избори. Убеден съм в това. Това каза пред журналисти в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС Юнал Лютфи, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„В едно свободно демократично общество правото на митинг, на протест, на манифестация трябва да бъде гарантирано в рамките на закона. Упражняването на неоправдано насилие е неправилна постъпка и ако всички ние спазваме законите – Закона за манифестации и протести и ако МВР спазва това как трябва да подхожда при определени ситуации, проблеми няма да има и не трябва да има”, каза депутатът. „Аз правя неволно сравнение със събитията от януари 1997 г. Аз също бях тук в тази сграда и бях заместник-председател на парламента. Наблюдавам протеста днес. Не може да се направи никакво сравнение по няколко параметъра. 1997 година икономическата, финансовата и политическата ситуация в страната беше коренно различна от днешната. Тогава бяха дошли хиляди граждани по своя воля и убеждения. Тогава парадигмата беше „комунизъм-антикомунизъм”. Днес България е много по-различна”, обясни той.
По думите на Лютфи в последните дни са започнали да се наблюдават противоречия между организаторите на днешния протест. „Опитите на отделни политически сили да яхнат това недоволство също е налице”, заяви Лютфи. „Има коренна разлика между онзи спонтанен протест на хората тогава, мизерия, заплати от 40 долара и днес. Няма сравнение”, бе категоричен той.
Според депутата е крайно време протестиращите ясно да формулират своите искания. Протестите трябва да бъдат добре организирани с ясни и конкретни искания.
Той добави, че проблемите на зърнопроизводителите и на млекопроизводителите са решени. За решаването на проблемите в Студентски град вече са предприети конкретни стъпки, но там процесът ще трае по-дълго време.
„Всеки има право да протестира. В едно общество винаги има нерешени проблеми. През всички тези 19 години българското общество се развива бавно и сигурно, но има още нерешени проблеми”, добави Юнал Лютфи. Той припомни, че след 6 месеца ще има парламентарни избори и каза: „Тогава нека всеки с бюлетината да избере онзи парламент, което желае обществото, тези които днес протестират”.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2