Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 29 януари 2009 г.

Новините от и за Турция-29.01.09 г.

Не можем да действаме според всички искания на МВФ, каза турският премиер Ердоган
29 януари 2009 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Не е възможно да действаме според искането на Международния валутен фонд, заяви премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по повод нови условия на фонда след среща с негови представители на форума в Давос, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. В рамките на Световния икономически форум в Давос турският премиер имаше среща със заместник-директора на МВФ Джон Липски снощи. След срещата Ердоган заяви, че няма някакви проблеми и изрази надежда, че в скоро време преговорите ще се финализират успешно. Пред журналисти днес обаче той посочи, че на срещата са били поставени нови искания от страна на МВФ. „След почти приключилото уточняване на споразумението поставянето на нови искания ни обезпокои. Не можем да действаме както иска фондът”, каза Ердоган. След повече от двуседмичните преговори преди дни Ердоган и представители на фонда заявиха, че преговорите са прекъснати за 10 дни. „Но ако не бъде сключено споразумение, това няма да е краят на света. Разпределението на средствата ще се решава от хазната”, посочи турският премиер.

През четвъртото тримесечие на 2008 г. приходите от туризма в Турция са нараснали с 15,2 %
29 януари 2009 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Приходите от туризма в Турция се увеличиха през четвъртото тримесечие на миналата година, въпреки първите сериозни прояви на икономическата криза, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Това се посочва в доклад на Турския статистически институт, озаглавен „Приходите от чуждите туристи и турските граждани в Турция през последната четвърт на 2008 година”. Според изнесената статистика през 2008 година Турция е била посетена от 30 929 192 души. Общият приход от туризма за 2008 година е 21 милиарда 910 964 131 долара, а средният приход от един турист е 708 долара. За сравнение през 2007 година Турция е била посетена от 27 214 988 души, а приходите са били 18 милиарда 487 008 098 долара. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2007 година приходите от туризма за октомври-ноември-декември 2008 година са нараснали с 15,2 % и са достигнали4 милиарда 453 501 257 долара. От тях 3 милиарда 302 289 992 долара са приходите от чуждите туристи и турските граждани, които живеят в чужбина. Най–големи са били приходите през месец октомври – 2 милиарда 262 486 441 долара, се посочва в доклада.

АФП: Заподозрян активист на „Ал Кайда” е убит в Истанбул
29 януари 2009 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Заподозрян активист на международната терористична мрежа „Ал Кайда” е убит при престрелка с полицията в Истанбул, предаде АФП.
Задържани са трима души, заподозрени за терористична дейност. Престрелката е избухнала, при опит да бъде обран пощенски клон в един от кварталите на Истанбул.

Си Ен Ен Тюрк: Член на „Ал-Кайда” е бил убит при операция срещу активисти на организацията в Истанбул
29 януари 2009 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Член на терористичната организация „Ал-Кайда” е бил убит при операция срещу активисти на организацията в квартал Султанбейли, Истанбул, заяви валията на Истанбул Муаммер Гюлер, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. След предварително получено сведение цивилни полицаи са подложили на преследване 4 членове на „Ал-Кайда”. По време на преследването четиримата са се опитали да ограбят пощенски клон. Между тях и полицаите е възникнал въоръжен сблъсък. При престрелката единият от членовете на „Ал-Кайда” е бил убит, а друг тежко ранен. Останалите двама са били задържани. Първи оръжие са използвали преследваните активисти на организацията, посочва телевизията .

Специалният представител на Барак Обама за Близкия изток Джордж Мичъл пристига в Турция
29 януари 2009 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Специалният представител на новия президент на САЩ Барак Обама за Близкия изток Джордж Мичъл пристига в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Турция намери място сред страните, които Митчъл ще посети в рамките на близкоизточната си обиколка. Така представителите на новата американска администрация отдават значение на Турция, която играе активна роля в близкоизточния мирен процес. Визитата на Мичъл включва Египет, Израел, Йордания, Западния бряг и Саудитска Арабия. В Анкара той пристига на 1 февруари, неделя.

Абдуллах Гюл поиска проверка за дейността на някои висши контролни институции в Турция
29 януари 2009 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл поиска от Комисията за държавен контрол в Турция в рамките на програмата си за 2009 година да извърши проверка на някои контролиращи институции, пише турският вестник „Милиет”. Сред институциите, за които Гюл иска проверка, са Висшият съвет за радио и телевизия, съветът по телекомуникации, Съветът за борсовия пазар, Съветът за публични търгове, Съветът за регулиране на пазара за търговия с алкохол и тютюневи изделия. Президентът иска да се направи проверка на статута, пълномощията, действията и контролната дейност на тези институции, пише вестникът.

Бюджетът за 2008 година има сериозни дупки заради кризата, смятат депутати от ПНД в Турция
29 януари 2009 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутати от Партията на националистическото движение в Турция разкритикуваха политиката на правителството за глобалната финансова и икономическа криза, пише турският вестник „Милиет”. Еркан Акчай, депутат от Маниса, заяви на заседание на парламентарната комисия по бюджет и планиране, че за последните четири месеца бюджетът за 2008 година е претърпял сериозни загуби. „Кризата от последните 4 месеца обърна бюджета с краката нагоре, проблемът не е само в разходната, а в приходната част. Постъпленията са силно намалели”, посочи той. По думите му правителството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ не осъзнава размера на кризата и не взима достатъчни мерки. Въпреки сериозните последици, то продължава да чертае розова картина, а за да запълни дупките в бюджета смята да прибегне през 2009 година до политика на затягане на коланите и намаляване заплатите на обществените служители.

Икономическите отношения между Русия и Турция ще се засилят още повече, каза руският премиер Путин
29 януари 2009 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Давос. Русия особено държи на отношенията си с Турция и иска тяхното издигане на по-високо политическо и икономическо равнище, каза руският премиер Владимир Путин на срещата си с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в рамките на Световния икономически форум в Давос, пише турският вестник „Заман”. Срещата на премиера на Русия Владимир Путин с турския му колега Ердоган намери широк отзвук в руския печат. На срещата си с Ердоган Путин е изтъкнал, че въпреки тежките условия в обстановката на световна финансова криза Русия и Турция продължават да имат добри търговски и икономически връзки. Той е казал, че неговата страна отдава особено голямо значение на отношенията с Турция на политическо и бизнес равнище. Двамата са обсъдили икономическите и търговски контакти между двете страни и политиката в ситуацията на криза. В изказването си при откриването на срещата в Давос Путин е посочил, че държавата не трябва да се намесва в икономиката, защото е известно какво се е случило с подобни действия с икономиката на СССР, пише вестникът.

Турската компания „Мигрос” е сред 12-те най-бързо разрастващи се вериги за разпространение на стоки в света
29 януари 2009 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската верига „Мигрос” е сред 12-те най-бързо развиващи се фирми за разпространение на стоки на дребно в света, констатира една от водещите компании в света за съветничество по въпросите на контрола, данъчната и управленската политика и финансовите стратегии „Делойт”, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Според доклада „Мигрос” има продажби за общо 3,62 трилиона долара и е на 190 позиция, като се е придвижила напред в класацията от 2008 година с 46 позиции. Миналата година е била на 236 място. Според ръководителя на турския филиал на „Делойт” Угур Сюел световната криза се е отразила на дейността на веригата, тъй като кризата съвсем естествено се отразява върху потребителните способности на населението и в момента потребителите са особено внимателни в избора на стоки. Според него, за да не изпадне секторът за разпространение на стоки на дребно в тотална криза, са нужни особено две мерки: да се управлява много успешно веригата от планиране, закупуване и разпространение на стоки и добро представяне на марките от самите компании с атрактивни предложения. В Африка и Близкия изток „Мигрос” е на четвърта позиция сред веригите, а извън Турция компанията има супермаркети и хипермаркети в България, Македония, Русия, Азербайджан, Киргизстан и Казахстан, пише вестникът.

Преговорите с Армения може да доведат до създаването на пътна карта, заяви турският премиер в Давос
29 януари 2009 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Давос. Преговорите между Турция и Армения може да доведат до изграждането на пътна карта за отношенията между двете страни, ако Ереван демонстрира „искрено” отношение, заяви днес турският премиер Реджеп Тайип Ердоган по време на Световния икономически форум в Давос, предаде агенция Ройтерс.
Турция и Армения нямат официални дипломатически отношения помежду си, но представители на двете страни изразиха надежда за възстановяване на дипломатическите връзки в резултат на скорошните предварителни преговори.
„Ако Армения демонстрира искрено поведение в работата на ниско ниво, след преговорите снощи, днешните разговори може да доведат до пътна карта”, коментира Ердоган.
Вчера турският външен министър Али Бабаджан е провел среща със своя арменски колега Едуард Налбандян, а тази вечер Ердоган трябва да разговаряс президента на Армения Серж Саркисян.

Лекарства и медицински материали са изпратени от Истанбул за Газа
29 януари 2009 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С товарен самолет на турските авиолинии за палестинците в Газа са изпратени помощи от лекарства и медицински материали, събрани от неправителствени организации като дружеството “Морски фар”, Турската агенция за сътрудничество и възстановяване /ТИКА/, фондациите ИСРА и Хюдави, пише вестник “Заман”. Помощите включват 103 вида лекарства, портативен рентгенов апарат, санитарни материали, хирургически ръкавици, операционна маса на колела, прибор за измерване на кръвна захар. Стойността на изпратените помощи е близо 1 милион турски лири /около 1 милион лева/. Самолетът ще достави помощите до Египет, откъдето ще бъдат транспортирани за Газа.

Агенция “Фокус” припомня:

Дружеството “Морски фар” стана скандално известно покрай съдебен процес в Германия през миналата година. Тогава бяха повдигнати конкретни обвинения срещу трима души от ръководството на дружеството, които са от турски произход. Съдебното дело срещу тях беше водено за пране на пари и за неправомерно избягване плащането на данъци в Германия и те бяха осъдени на различни срокове затвор. Освен това в хода на съдебното дело в Германия срещу дружеството “Морски фар” беше доказано, че са били извършвани незаконни парични преводи към Турция. Има сериозни подозрения, че по един или друг начин от тези проводи се е възползвала управляващата Партия на справедливостта и развитието.

“Милиет”: Кюрдска конференция в Европейския парламент
29 януари 2009 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският парламент беше домакин на кюрдска конференция на тема “Време за промяна в Турция”, пише днес турският вестник “Милиет”. Подобна конференция се организира за пети път, но този път нейният тон беше по-умерен, отбелязва всекидневникът. Изказалите се поискаха Европейският съюз да се намеси директно за решаване на кюрдския проблем. Лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк поиска на кюрдите в Турция да бъдат дадени права и обясни, че исканията на кюрдите са разумни и легитимни. Ахмет Тюрк посочи, че влизането на Турция в ЕС ще позволи на кюрдите свободно да си поемат дъх и обвини турското правителство, че свързва в тероризма кюрдския въпрос и по този начин го представя на световната общественост, пише „Милиет”.

“Заман”: Турски депутат отхвърли твърденията, че Турция е обърнала гръб на Запада
29 януари 2009 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на парламентарната комисия по външните работи и депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието Суат Кънъклъоглу отхвърли твърденията, че Турция е обърнала гръб на Запада,пише вестник “Заман”. Изявлението е по повод публикация във вестник "Уолстрийт джърнъл", озаглавена “Дали Турция е съюзник на Запада?”, в която се твърди, че “политиката на Анкара спрямо съседните страни загърбва Запада”. Турският депутат окачествява тази позиция като “не само погрешна, но и като силно заблуждаваща”. “Нашето правителство следва многопосочна политика; връзките на Турция с Русия, Ирак, Иран и Сирия не са алтернатива на целите на Запада, а трябва да се разглеждат в контекста на политиката на добросъседски отношения”, посочи Кънъклъоглу.

“Хюриет”: Помощи за Газа от близо 100 тона брашно са събрали в турската провинция Текирдаг
29 януари 2009 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Текирдаг. Валийството на провинция Текирдаг /Източна Тракия/ събра и изпрати за палестинското население на Газа близо 100 това брашно, съобщи вестник “Хюриет”. Валията на Текирдаг Незих Доган говори на тържественото изпращане за Газа през Истанбул на три камиона, натоварени с 98,970 тона брашно. Провинция Текирдаг се отзовава и на предприетата от министерския съвет на Турция кампания за събиране на парични помощи за Газа. Досега в Текирдаг в рамките на тази кампания са направени дарения за 240 000 турски лири /около 240 000 лева/.

“Хюриет”: Барак Обама е харесал турския телевизионен канал ТРТ-6, излъчващ на кюрдски език
29 януари 2009 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Новата американска администрация на Барак Обама е останала доволна от започналите излъчвания на кюрдски език в Турция по държавния телевизионен канал ТРТ-6, пише днес турският вестник “Хюриет”. По данни от източник, близък до администрацията на новия президент на САЩ, излъчванията по ТРТ-6 се възприемат като “изключително положителна и насочена към бъдещото демократична стъпка”. Същите източници твърдят, че от една страна администрацията на Обама запазва същата решителност на САЩ по отношение на турско-американското сътрудничество в борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/, а от друга страна изпитва задоволство от предприетите нови демократични и културни стъпки, насочени към кюрдите в Турция. Според тези източници, администрацията на Обама ще бъде защитник на процеса на напредък на демокрацията в Турция в широкия смисъл на думата, на нейното разширяване и на предприеманите реформи, които имат за цел утвърждавано на демокрацията.
В същото време администрацията на Барак Обама проявява чувствителност към спазването на човешките права и правата на християнските малцинства в Турция и дава сигнали, че при необходимост ще има критики по тези въпроси, пише „Хюриет”.

Анадолска агенция: Партията на националистическото движение отбелязва своята 40-годишнина
29 януари 2009 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на националистическото движение/ПНД/ отбелязва 40-годишнината от своето създаване, съобщи Анадолската агенция. Лидерът на ПНД Девлет Бахчели заяви, че честванията ще бъдат в периода 7-9 февруари в изложбения център “Анатолия” в Анкара. По повод годишнината се подготвя издаването на книга за дейността на основателя на ПНД Арпаслан Тюркеш. Девлет Бахчели е изпратил на 29 декември 2008 г. открито писмо до бившите членове на ПНД, които по някаква причина са обидени или ядосани и сега са в други политически формации, да се върнат обратно в партията, пише агенцията.

“Сабах”, Турция: По-високи административни глоби за непестеливо изразходване на ток
29 януари 2009 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. През 2009 г. в Турция се увеличават с 12% административните глоби за онези, които не използват пестеливо електричеството, пише вестник “Сабах”. Съгласно публикувана в “Държавен вестник” наредба, от 1 януари 2009 г. на нарушителите на закона за пестеливо използване на електроенергията - собственици и ръководители на работни места и сгради, ще бъдат налагани административни глоби в размер от 600 до 60 032 турски лири /около 600 – 60 000 лева/.

“Сабах”, Турция: В Генералния щаб ще се обсъжда професионализацията на армията
29 януари 2009 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Генералния щаб ще се състои семинар по въпросите на вътрешната сигурност, на който ще бъде обсъден процесът на преминаване на турските въоръжени сили на професионална основа, пише днес вестник “Сабах”. За осигуряване на непрекъсната борба срещу тероризма е поставена целта това да стане до края на 2009 г. На семинара ще присъстват началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг и командващите видовете съоръжени сили. За първи път ще участват и командири на бригади тип Командос, действащи в Югоизточен Анадол, където се води усилена борба с тероризма.

“Заман”: 10 000 турски лири са взети при въоръжен обир на банка в Анкара

29 януари 2009 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама души извършиха обир на банков клон в анкарския квартал “30 август”, пише вестник “Заман”. Двамата пристигнали с автомобил, като единият влязъл в банковия клон, стрелял три пъти във въздуха с пистолет, взел пистолета на охранителя и заплашил, че в носената от него кутия има бомба. След това накарал касиера да напълни един пакет с пари и успял да избяга с около 10 000 турски лири /около 10 000 лева/ и взетия пистолет от охранителя. Пристигналата на мястото полиция отцепила района поради вероятността в оставената кутия действително да има бомба. При нейното взривяване обаче се оказало, че е празна.

Турски печат: Срещи Турция - Армения в Давос
29 януари 2009 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Срещите на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и членовете на ръководената от него делегация на 39-та годишна среща на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
В Давос се състоя петата официална среща между Турция и Армения, пише вестник „Милиет”. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан се срещна вчера с арменския колега Едуард Налбандян и в рамките на 24 часа двамата ще се срещнат отново. Али Бабаджан посочи, че въпреки присъствието в Давос на министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мемедяров не се предвижда тристранна среща Турция-Армения-Азербайджан. Преди сегашната пета среща министрите на външните работи на Турция и Армения са се срещали в Ереван, Ню Йорк, Истанбул и Хелзинки. Процесът на “отваряне” между Турция и Армения започна на 8 юли 2008 г. и беше ускорен след визитата на турския президент Абдуллах Гюл в Ереван на 6 септември 2008 г., за да наблюдава футболната среща между националните отбори на двете страни. Докато Али Бабаджан и Едуард Налбандиян разговаряха в Давос, в Цюрих се срещнаха президентът на Азербайджан Илхам Алиев и президентът на Армения Серж Саркисян, посочва всекидневникът.
“Сабах” пише, че Ердоган ще разговаря в Давос с президента на Армения Серж Саркисян тази вечер. Преди срещата Ердоган заяви, че е “обнадежден”, а Саркисян очаква тя да бъде “положителна”.
“Милиет” обръща внимание на изявленията в Давос на премиера Ердоган по отношение на преговорите на Турция с МВФ. “Ако в хода на преговорите с МВФ всеки ден ни се поставят нови изисквания и условия, това повишава нашата чувствителност”, посочва Ердоган и признава, че “все още не е преодоляна известената невралгичност в преговорите на Турция с Фонда”.
“Заман” цитиран казаното в Давос от на управителя на Централната банка Дурмуш Йълмаз, че бъдещото понижаване на лихвените проценти в Турция ще бъде “по-премерено”. Дурмуш Йълмаз подчертава, че Турция има нужда от ново стендбай споразумение с МВФ.

През 2009 г. ще бъде направена важна стъпка за реализиране на проекта “Набуко”, каза премиерът на Турция
29 януари 2009 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Давос. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че “в рамките на 2009 г. ще бъде направена важна стъпка във връзка с проекта “Набуко”, предаде Анадолската агенция. Ердоган имаше двустранни срещи в Давос с премиера на Холандия Ян Петер Балкененде и с премиера на Полша Доналд Туск. След срещите Етурският премиер посочи, че приоритетно са били разгледани процесът на разширяване на ЕС и реализирането на проекта “Набуко”. “Споделих с тях какво можем да направим по тези въпроси, каква може да бъде нашата подкрепа”, отбелязва Ердоган.

Преговорите на МВФ с Турция са прекъснати за 10 дни, каза вицепрезидентът на МВФ Джон Липски
29 януари 2009 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Давос. След среща с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Давос вицепрезидентът на МВФ Джон Липски заяви, че се е състоял задълбочен разговор и че е било решено преговорите за сключване на ново стендбай споразумение да бъдат прекъснати за 10 дни, съобщи Анадолската агенция. Джон Липски по-късно разговаря с държавния министър на Турция Мехмет Шимшек, който води проговорите с МВФ. Турският министър определи и двете срещи с вицепрезидента на МВФ като “положителни”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2