Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 14 януари 2009 г.

Новините-от и за Турция-14.01.09 г.

Адапазаръ с пречиствателни станции и разделно сметосъбиране от години

2009-01-14 16:38:03

Побратименият на Шумен турски град Адапазаръ от години е въвел разделно сметосъбиране, а водата, която пият жителите му, минава през пречиствателна станция. Това заяви вчера зам.-кметът по финанси Ридван Юзум в третия ден от посещението на 26-членната делегация в Шумен.
Турските гости са тук във връзка със съвместната работа на двете общини по проект "Повишаване на информираността относно опазване на околната среда в региона на община Адапазаръ", финансиран от Европейския съюз. Вчера те разгледаха парк "Кьошкове", Стария град и паметник "Създатели на българската държава". В информационния център на Природен парк "Шуменско плато" те се запознаха с проекта Зелена книга на Община Шумен. Тя беше представена от началника на отдел "Европейски проекти" Данаил Данчев.
"Вие сте го нарекли Зелена книга. Това всъщност са мерките и инвестициите, които предвиждате да бъдат направени. Това са социални проекти и всички градове имат нужда от такива. При нас кметовете се избират за срок от 5 години и всеки трябва да подготви такава подобна книжка още в началото. Ние също имаме природен парк като вашия, имаме много богата природа - с реки, езера, планини, но мисля, че вашият е по-красив", каза Ридван Юзум и обясни, че техният парк все още не е много привлекателен за туристите, които предпочитали да ходят в морските и ски курортите. Паркът край Адапазаръ имал значение повече за местните жители.
Турците се запознаха и с проектите на Шумен за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Те изказаха учудване обаче, че нямаме подобна за питейните. "Водата, която идва в нашите къщи, се пречиства от много години. Отпадните ни води също задължително минават през станции и не се изхвърлят направо", каза Юзум.
Той обясни още, че тяхната община вече е въвела разделно сметосъбиране на 100%. Всички твърди отпадъци, всички материали, които могат да се рециклират, се използват повторно, казаха турците. След посещението на Шуменското плато делегацията посети депото за твърди битови отпадъци в "Дивдядово".http://www.topnews.name
-------------------------------------------------------------------
Делегацията от турския град Адапазаръ посети паметник „Създатели на българската държава” в Шумен
14 януари 2009 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Шумен. През третия ден от визитата си делегацията от побратимения турски град Адапазаръ посети паметник „Създатели на българската държава”, предаде кореспондентът на радио „Фокус”-Варна. В Информационния център гостите изслушаха представянето на Природен парк „Шуменско плато” от неговия директор инж. Лидия Кунева, видяха презентация на проекта за обновяване на парк „Кьошковете” и се запознаха със „Зелената книга” на Шумен. В книгата са определени екологичните стандарти, към които се стреми общината. Вече всички лампи на уличното осветление са енергоспестяващи, големите фирми са изградили пречиствателни съоръжения за въздуха, работи и Градската пречиствателна станция за пречистване на отпадни води.
Делегацията от Адапазаръ разгледа паметник „Създатели на българската държава” и Шуменската крепост.
Милен МАРИНОВ

Управляващата партия в Турция обсъжда три кандидатури за кмет на Диарбекир
14 януари 2009 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСНР/ обсъжда три евентуални кандидатури за кметското място в град Диарбекир за насрочените на 29 март местни избори, съобщи електронното издание Хабер 1. На преден план излиза името на депутата от ПСР Абдуррахман Курт, а предпочитанията според вътрешнопартийното допитване клонят към адвоката Сердар Каплан. Шансове има и друг депутат от ПСР – Кубеттин Арзу. Досега ПСР оповести кандидатите си за кметове в 13 големи турски града. Все още не са номинирани и обявени кандидатите в големите градове в Югоизточен Анадол – Диарбекир, Мерсин и Адана. ПСР обаче силно желае да изземе кметското място в Диарбекир от прокюрдската Партия на демократичното общество и поради това на дневен ред е поставен въпросът кандидатът да бъде именно депутат, посочва изданието.

Хюрхабер: Мостовете на Босфора и платените автомагистрали са печатница за пари
14 януари 2009 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Мостовете на Босфора и платените автомагистрали в Турция, чиято приватизация вече е поставена на дневен ред, са истинска печатница за пари, пише турското електронно издание Хюрхабер. През миналата година те са осигурили приходи за хазната от общо над 493,5 милиона турски лири /около 500 милиона лева/. През 2008 г. през двата моста на Босфора в Истанбул са преминали над 148 милиона превозни средства, от които са осигурени приходи в размер на над 160,5 милиона турски лири. Приходите от таксите за пътуване по магистрали са два пъти повече – близо 333 милиона турски лири от преминали общо близо 164 милиона превозни средства. По този начин през 2008 г. през мостовете на Босфора и платените автомагистрали в Турция са преминали общо над 312 милиона превозни средства.

Хабер 1: Кюрдският език влиза и в турските затвори
14 януари 2009 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. . След започналите 24–часови излъчвания на кюрдски език по специалния нов държавен телевизионен канал ТРТ-6, се прави нова крачка за “отварянето” към кюрдския език, съобщи електронното издание Хабер. Министерството на правосъдието подготвя промени в правилника за местата за изтърпяване на наказанията, чрез които ще се даде право на осъдените и подсъдимите да могат да водят телефонни разговори със своите роднини и близки на кюрдски език. Според проекта за промени на действащия правилник, за даване на разрешение за водене на разговори на кюрдски език ще бъде достатъчно да се декларира, че не се знае турски език. Телефонните разговори обаче ще бъдат записвани.

Иран бомбардира Кандил, а Турция - Хакурк, твърди сайтът на партията на иракския президент Талабани
14 януари 2009 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Багдад/Анкара. Иран е бомбардирал Кандил, а Турция - Хакурк, се съобщава в интернет сайта на Патриотичния съюз на Кюрдистан /ПСК/, пише турският вестник „Милиет”. Според информация в сайта на ПСК, чийто лидер е иракският президент Джалал Талабани, иранската армия се намира от вчера вечерта на иранско-иракската граница и бомбардира планината Кандил, а турска артилерия обстрелва района Сидекан, където се намира лагерът Хакурк. Сайтът съобщава, че турската артилерия е подложила на обстрел района до селата Дешта Беразгир, Канияреш, Гелийе Реш, Елмуша Жерин. Засега при иранските и турските атаки няма убити и ранени, но са нанесени материални щети, пише вестникът.

Компанията „Джи ти ай” ще инвестира 200 милиона долара в Турция
14 януари 2009 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Инвестиции в размер на 200 милиона долара ще направи в Турция компанията за компютри и офис оборудване „Джи ти ай”, пише турският вестник „Хюриет”. Това заяви генералният директор на компанията за Турция Билгехан Анлаш. Средствата ще бъдат вложени в срок от три години. Анлаш припомни, че „Джи ти ай” е един от първите чужди инвеститори в страната и е в списъка на първите чужди 50 фирми. Той посочи, че фирмата им е отбелязала засилване на позициите си в сектора за тази година и е платила данъци на държавата в размер на 1,7 милиарда долара, а за тази година планира тази сума да достигне 2,1 милиарда долара, пише вестникът.

Полицията в Марсилия задържа симпатизанти на ПКК при операция срещу кюрдски център, свързан с организацията
14 януари 2009 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Марсилия/Анкара. Операция срещу кюрдски център, свързан Кюрдската работническа партия /ПКК/, организира френската полиция в град Марсилия, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Франция разшири обхвата на операциите срещу ПКК, които се провеждат по разследване на прокуратурата в Париж в рамките на борбата срещу тероризма. Полицията в Марсилия е организирала претърсване на офис на дружеството „Кюрдски народен дом” и е задържала много лица, известни като симпатизанти на ПКК. Задържаните са турски граждани. Предполага се, че те са събирали „данък” в полза на терористичната организация.

Близо 1000 села в Източен Анадол са откъснати от света заради снега
14 януари 2009 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Ван. Поради силните снеговалежи и студеното време са затворени пътищата и е прекъсната връзката с 928 села в Източен Анадол в провинциите Ван, Хаккяри и Битлис, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Затворени за движение са и пътищата от републиканската пътна мрежа Ван-Хаккяри, Хаккяри-Чукурджа, Юксекова-Шемдинли и Чукурджа-Шърнак. Продължаващите силни снеговалежи наложиха да бъдат отменени сутрешните полети на авиокомпания Анадолу джет по дестинацията Анкара-Ван и на авиокомпанията Сън Експрес по дестинациите Измир-Ван и Анталия-Ван.

“Хюриет”: Ръководителят на граничната служба на Русия е на посещение в Турция
14 януари 2009 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Ръководителят на граничната служба на Русия армейски генерал Владимир Проничев посети командващия бреговата охрана на Турция дивизионен адмирал Атила Кезек, съобщи електронното издание на вестник Хюриет. Руският генерал беше посрещнат с военни почести в Командването на бреговата охрана. Посещението на Проничев и ръководената от него делегация е в рамките на плана за двустранните военни връзки между Турция и Русия през 2009 г. и ще продължи до 17 януари.

Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан призова Израел да спре бомбардировките
14 януари 2009 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан заяви при откриването на извънредното заседание на Парламентарната асамблея на Организация ислямска конференция в Истанбул, че човешката трагедия в Ивицата Газа не може повече да продължава, пише турският вестник „Дюня”. На заседанието, което беше открито в хотел „Хилтън”, Топтан каза, че палестинците изпитват нужда от най-необходими провизии и неща. В резултат на бомбардировките хиляди хора са останали без домове, много цивилни граждани, сред които много жени и деца са загубили живота си. „Човешката драма, която се изживява в Газа, не може да продължава повече”, каза той и добави, че някои международни организации не са отворили врата за намиране на трайни решения за мир”, добави Топтан. Той изтъкна, че въпреки призивите на международната общност Израел не спира бомбардировките и сериозно подкопава надеждите за мир в Близкия изток. Той призова Израел да се съобрази с решение 1860 на ООН за прекратяване на огъня, пише вестникът.

Демонстранти в Истанбул поискаха да бъде закрито израелското консулство в града
14 януари 2009 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул. Близо хиляда души се събраха на протест срещу израелските нападения на Газа пред консулството на Израел в Истанбул, съобщи електронното издание Дюня бюлтени. По тротоарите на булевард „Бююкдере” в квартал Бешикташ бяха наредени снимки на убити и ранени цивилни и деца при израелските нападения в Газа. Демонстрантите скандираха лозунги “Да бъде затворено ционисткото посолство”, “Поздрави на “Хамас”, продължаване на съпротивата” и изгори израелското знаме и чучело на израелския премиер Ехуд Олмерт. Говорилите на демонстрацията осъдиха нападенията на Израел срещу палестинците и поискаха да бъде закрито израелското консулство в Истанбул.

„Заман”: Турция може да поиска обезщетение от Русия за загубите от газовата криза
14 януари 2009 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължават усилията за преодоляване на газовата криза поради неразбирателството между Русия и Украйна, в следствие на което Европа и Турция са изправени пред опасността да останат без газ в средата на зимата, пише днес турският вестник “Заман”. В продължение на една седмица Турция задоволява около една трета от потребностите си от газ от алтернативни източници и това значително оскъпява доставите на синьото гориво. Тази ситуация поражда дискусията дали Турция трябва да потърси компенсации от Русия. Според действащото споразумение между “Газпром” и турската държавна петролопроводна компания БОТАШ, Турция има право да потърси от Русия компенсации за нарушени доставки на природен газ, извън случаите на форсмажорни обстоятелства. Според тази спогодба, подписана през 1986 г., “Газпром” трябва да има готовност да доставя на БОТАШ всеки ден по 41,2 милиона куб.м. природен газ на входния терминал Малкоч от България, отбелязва „Заман”.

Турция не участва в механизма за следене на газовите доставки през Украйна
14 януари 2009 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция и турската държавна петролопроводна компания БОТАШ са оставени извън “механизма за следене”, който се предвижда в подписаното между ЕС, Русия и Украйна споразумение за контрол на транзитните газови доставки през територията на Украйна, съобщи вестник “Сабах”. В този механизъм са включени газови или енергийни компания от Европа, а Турция не участва под никаква форма, което ще бъде почувствано от страната при кризисни периоди. Наблюдателите от Европа ще следят преминаващите транзитно през Украйна количества природен газ да пристигат в получаващите страни с най-малки липси и загуби, посочва турският всекидневник.

Хюрхабер: Сергей Станишев е на посещение в Москва и в Киев в търсене на изход от газовата криза
14 януари 2009 | 13:19 | Агенция "Фокус"
b>Москва. Премиерът на България Сергей Станишев ще разговаря в Москва с руския премиер Владимир Путин и в Киев с украинския премиер Юлия Тимошенко в търсене на изход от газовата криза, пише турското електронно издание Хюрхабер. България е на първо място сред страните, засегнати най-много от газовата криза, възникнала поради недоразуменията между Русия и Украйна.
Днес сутринта Станишев замина за Москва и по обяд ще се срещне с Путин в резиденция “Ново Огняново”. Освен това Станишев ще разговаря с президента на Русия Димитрий Медведев и с представители на “Газпром”. След посещението в Москва Станишев ще замине за Киев, където ще се срещне с украинския премиер Юлия Тимошенко и с президента Виктор Юшченко. На срещите както в Москва, така и в Киев, Станишев ще настоява “да бъдат взети необходимите мерки подобни кризи повече да не се случват”. Стана известно, че при разговорите с Путин и Медведев българският премиер може да постави на дневен ред и въпроса за “покриване на загубите, които България е претърпяла вследствие на газовата криза”, отбелязва турското издание.

„Заман”: Пакети с ръчни бомби и патрони са намерени на обществени места в Анкара
14 януари 2009 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Две ръчни бомби в пакет са били намерени в парк пред Промишлената зона Иведик в Анкара, а пред търговски център в община Чанкая в турската столица е бил открит пакет с 200 патрона, пише турският вестник „Заман”. Според информация, получена от служители по сигурността, пакетът с двете ръчни бомби е бил намерен от дежурни полицаи под едно дърво в парка. На мястото са пристигнали много полицаи, които заградили района и са започнали разследване на мястото. Бомбите са били изпратени за изследване в лабораторията по криминалистика към полицията в Анкара.
Също така снощи пред търговски център в Чанкая гражданин е открил съмнителен пакет. При проверката е станало ясно, че в него е имало патрони за дългоцевна пушка. Патроните са взети за изследване в криминалистичната лаборатория, пише вестникът.

„Дюня”: България се среща с Русия и Украйна
14 януари 2009 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София/Москва/Анкара. Премиерът на България Сергей Станишев ще посети днес Русия и Украйна във връзка с газовата криза, от която страната е най-засегната, пише турският вестник „Дюня”. Станишев, който отпътува тази сутрин за Москва, по обяд ще има среща с руския премиер Владимир Путин в резиденцията Ново Огарьово. Програмата на Станишев предвижда срещи и с президента на Русия Димитри Медведев и с ръководството на „Газпром”. От Москва българският премиер ще отпътува за Киев, където ще се срещне с украинския премиер Юлия Тимошенко и президента Виктор Юшченко. При срещите си с руските и украинските представители Станишев ще обсъди мерките, които трябва да бъдат взети, за да не се повтаря газовата криза, както и въпроса за компенсации заради загубените газови доставки. Станишев е придружаван от министъра на енергетиката Петър Димитров и енергийни експерти, които ще инспектират подаването на газ от Украйна, пише вестникът.

„Милиет”: Целта е да се борим за запазване на пазарите и да ги разширим, каза министър Кюршад Тюзмен

14 януари 2009 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция преживява спад в износа на промишлена продукция, и този спад ще продължи и през месеците януари, февруари и март тази година, пише турският вестник „Милиет”. Държавният министър Кюршад Тюзмен обсъди с представители на Дружеството на независимите индустриалци и бизнесмени ситуацията във външната търговия. Той изтъкна ролята на дружеството в достигането на износ на стойност 130 милиарда долара и външнотърговски оборот 300 милиарда долара и каза, че за 6 години страната си е проправила сериозен път и периодът 2003-2008 година е бил златен за турския експорт. От ноември миналата година обаче кризата е довела до свиване на износа и целта на управляващите и бизнеса е да се борят за максимално запазване на пазарите и разширяването им в нови райони. Тюзмен посочи, че кризисният период предполага турските граждани да потребяват в голяма степен местна продукция за по-малко негативни последици и добави, че срещите на Международния бизнес форум са особено полезни за разширяване на връзките със съседните страни и страните от региона и пазарите в тези страни ще държат икономиката на крака. Турският министър каза, че работят в посока на разширяване на дейността към Афро-азиатския регион, пише вестникът.

Извършителите на бомбените нападения срещу централата на ПСР и казармите Селимие в Истанбул са задържани
14 януари 2009 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Деветимата терористи, които през месец август 2008 година извършиха нападение срещу централата на Партията на справедливостта и развитието в Истанбул и срещу казармите Селимие в Истанбул са били задържани, пише турският вестник „Милиет”. След нападението срещу казармите и сградата на ПСР полицията в Истанбул предприе широкомащабна операция за задържане на извършителите на нападенията. По пръстови отпечатъци бяха идентифицирани трима от участниците и беше установено, че те са били подвеждани под съдебна отговорност за участие в непозволени демонстрации. Заподозреният като основен извършител Джемал Бозкурт и 8 негови съучастници, които бяха издирвани и са били задържани вчера, са били членове на организацията „Революционна мрежа”, свързана с терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/. При полицейското разследване е станало ясно също, че пакетът с бомбата, която избухна пред централата на ПСР в Истанбул, е бил донесен от И. Ш., познат на задържаните лица, пише вестникът.

Арестуваха осем заподозрени за взрива пред централата на Партия на справедливостта и развитието в Истанбул
14 януари 2009 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската полиция е задържала осем заподозрени за бомбено нападение миналия месец срещу офисите на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Истанбул, предаде АФП, позовавайки се на Анадолската агенция.
Слабо известна лява групировка, за която се смята, че е свързана с кюрдските бунтовници, пое отговорност за експлозията на 1 декември, при която бе убит един полицай.
Самоделното взривно устройство се взриви на входа на партийната централа в Истанбул, като в резултат бяха ранени други девет души. В деня на нападението в сградата, която се намира в европейската част на Истанбул, имало повече хора, защото същата вечер изтичал крайният срок за молбите от кандидатите за общинските избори през март.

Турският премиер Ердоган определи изненадваща кандидатура за кметската надпревара в Чанкая в Анкара
14 януари 2009 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изненадващ кандидат за кметската надпревара в община Чанкая в Анкара определи премиерът Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник „Милиет”. На заседание на ръководството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ вчера Ердоган анализира позициите на партията си в общините в Анкара. Турският премиер, който иска на всяка цена да отнеме от Народнорепубликанската партия кметската позиция в една от най-важните анкарски общини, номинира за Чанкая бившия министър от Отечествената партия Бюлент Акарджалъ. Изненадващият кандидат е бивш заместник-председател на Отечествената партия и един от близките сътрудници на 8-ия президент Тургут Йозал. Той ебил министър на здравеопазването и министър на турзима в различни правителства. Завършил е висшето си образование в Анкара и Брюксел, пише вестникът.

Турски печат: Продължава острият сблъсък между премиер и опозиционен лидер заради делото „Ергенекон”
14 януари 2009 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Словесният сблъсък между премиера Реджеп Тайип Ердоган и опозиционния лидер Дениз Байкал във връзка с развитието на разследването по делото „Ергенекон” е водещата вътрешнополитическа тема в турските вестници днес. Вестник „Хюриет” цитира думите на Ердоган към Байкал, че правните закони на страната са в помощ на разследването, но партията му и правителството не се опитват да извличат от това политически дивиденти. Турският премиер пита Байкал какви са тези оръжия и планове за убийства, които излизат наяве при разкритията и защо те се противопоставят на дейността, която вършат органите на реда.
Вестник „Сабах” извежда в заглавие въпроса на Дениз Байкал към премиера Ердоган кой е укрил оръжието в депата, които са били открити по плана, намерен у задържаните по делото. Той заявява, че това е дело-хибрид и оръжията може да са поставени от властта. Байкал оприличава разследването по делото „Ергенекон” на подпалването на Райхстага от нацистите в Германия с цел разправа с политическите противници. Вестник „Милиет” пише, че на вчерашното заседание на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието Ердоган е разкритикувал остро опозиционния лидер Дениз Байкал за позициите му по делото „Ергенекон”.
Вестник „Заман” пише, че намерените депа с оръжие, принадлежащи на организацията „Ергенекон”, не са направили лошо впечатление на Народнорепубликанската партия /НРП/. Въпреки намерените планове за оръжия и планирани убийства у задържаните Мустафа Дьонмез и Ибрахим Шахин, лидерът на НРП твърди, че няма доказателства за съществуването на организация „Ергенекон”.

„Хюриет”: Турските въоръжени сили се отслабват чрез кампания по делото „Ергенекон”, каза Девлет Бахчели
14 януари 2009 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение в Турция Девлет Бахчели призова за по-скорошно приключване на делото „Ергенекон” чрез разширяване на състава на юристите, които работят по него, пише турският вестник „Хюриет”. „Ако има по делото „Ергенекон” неща, които засенчват нашата демокрация, виновниците за това трябва да бъдат разкрити веднага и да понесат наказанията си”, каза опозиционният лидер. Той изтъкна, че възгледите, които се иска да бъдат утвърдени в обществото, че турските въоръжени сили са противници на настоящия политически режим, хвърлят дълбока сянка върху институцията, която се бори срещу тероризма и защитава сигурността на страната. Според Бахчели виновниците от които и да било институции трябва да бъдат наказани, но кампанията за очерняне на турските въоръжени сили отслабва тази институция и показва безсилието на властта да я защитава, пише вестникът.

„Заман”: Въоръжена с тояги и сатъри група нападна редакцията на вестник в Бурса, Северозападна Турция
14 януари 2009 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Бурса. Редакцията на местен вестник в град Бурса е била нападната от група от 10-12 души късно вчера, пише турският вестник „Заман”. Ранените при нападението журналисти са били откарани с линейка в болницата Мурадие. Здравословното им състояние е добро. В изявление журналистите от вестника посочват, че групата е дошла пред редакцията на вестника и без да изтъква каквато и да е причина е нападнала офиса на вестника. Нападателите са били въоръжени с тояги и сатъри и са били журналистите 10 минути. Когато последните са извикали полиция, те са избягали, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Турският енергиен министър Хилми Гюлер замина за Москва във връзка с газовата криза
14 януари 2009 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер е на посещение в Русия по покана на руския енергиен министър Виктор Кристенко, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Посещението на Гюлер е във връзка с възникналия проблем с доставките на руски газ през Украйна. При пристигането си късно вчера турският министър е бил посрещнат от посланика на Турция в Москва Халил Акънджъ. Двамата енергийни министри ще обсъдят възможностите за възстановяване на доставките на газ за Турция след възникналата криза между Русия и Украйна. Визитата на Гюлер ще продължи до 15 януари, посочва телевизията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2