Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 7 януари 2009 г.

Новините:от и за Турция,07.01.09 г.

Над 64 000 фирми, кооперативи и магазини са закрити в Турция през 2008 година заради кризата
07 януари 2009 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Голямо увеличаване в закриването на работни места в реалния сектор се наблюдава в Турция в резултат на глобалната финансова криза, пише турският вестник „Хюриет”. В резултат на кризата, която се задълбочи в последната четвърт на миналата година, броят на закритите или започнали процедури по ликвидация през 2008 година фирми, кооперативи и търговски обекти достигна 64 292, което е с 25,6 % повече от предходната 2007 година. Особено рекордно ниво е отбелязало закриването на търговски обекти, което е достигнало 51,2 % според данните на Съюза на турските палати и борси за 2008 година. Броят на новооткритите фирми за месец декември на 2008 година е 2 605, което е с 30,2 % по-малко в сравнение с декември 2007 година. В противовес на това процентът на фирмите в ликвидация през декември е нараснал с 6,1 % и е достигнал 1 303. Броят на новооткритите фирми за 2008 година е намалял с 11,3 % и е бил 48 010, а броят на новооткритите кооперации е намалял с 23,6 % и е бил 1 312. Намаляването на новооткритите търговски обекти е било с 4,3%. Дейност са започнали 47 582 търговски обекти, пише вестникът.

Делегация на МВФ пристигна в Анкара за консултации с турските представители
07 януари 2009 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Делегация на Международния валутен фонд /МВФ/ пристигна днес в Анкара, пише турският вестник „Дюня”. Делегацията на фонда е водена от директора на отдела за Турция Рахел ван Елкан и включва банкови експерти и експерти по публични финанси. Делегацията на МВФ ще има срещи с държавния министър Мехмет Шимшек и други турски представители. Тя ще проведе консултации в министерството на финансите, Централната банка, Съвета на държавната хазна и други финансови институции. След приключване на срещите делегацията на фонда ще има срещи с представители на банковия и реалния сектор в Истанбул. Експертите на МВФ ще останат в Турция до края на януари, а най-късно през март трябва да бъде подписано споразумението между Турция и фонда, пише вестникът.

На прицел е поставена републиката, каза турски опозиционен лидер за арестите по „Ергенекон”
07 януари 2009 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. „На прицел е поставена републиката”, заяви лидерът на Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция Дениз Байкал във връзка с арестите на близо 40 души по делото „Ергенекон”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. „Лице в лице сме не с правно, а с политическо дело. Всичко това се прави не за да бъдат приложени законите, а за да се извърши политическа разправа, използвайки законите”, каза Байкал. По думите на опозиционния лидер подобно нещо не може да се случи в нито една правова държава. Той определи действията по делото като „разправа с републиката” и посочи, че индикации за това са дали още преди президентът и правителството.

Турция засега няма проблем с баланса на природния газ, каза турският министър на енергетиката Хилми Гюлер
07 януари 2009 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция засега няма проблем с баланса на природния газ, тъй като направляваме добре системата, заяви министърът на енергетиката и пирородните ресурси Хилми Гюлер, пише турският вестник „Дюня”. Гюлер посочи, че по газопровода „Син поток” през Черно море Турция получава дневно 45 милиона кубически метра природен газ. Той добави, че не е лесно управлението на системата особено в Истанбул, който надвишава по население 15 европейски страни. Турският енергиен министър каза още, че няма увеличаване на количеството получаван газ от Иран и засега няма нужда от това. Независимо от увеличаването на доставките по алтернативните газопроводи обаче количествата подаван газ за Турция и Европа от „Газпром” са намалели с 50 %, пише вестникът.

Вилите на почетен главен прокурор на Турция бяха претърсени в рамките на разследването „Ергенекон”
07 януари 2009 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Балъкесир. Двете летни вили на почетния главен касационен прокурор на Турция Сабих Канадоглу са били претърсени в рамките на разследването по аферата „Ергенекон”, пише турският вестник „Заман”. Вилите на Канадоглу се намират в Тузла и Чамлук, провинция Балъкесир. Харун Демир, който е изпълнявал служба на градинар във вилата в Чамлук, е пристигнал по време на обиска, за който е научил от телевизията. По думите му полицейските служители не са се проявили с някакви анормални действия при извършвания обиск. Любопитни съседи са проявили интерес към случващото се и са се насъбрали по време на обиска край вилата на републиканския прокурор, пише вестникът.

Турция няма проблеми заради съкращаването на руските газови доставки
07 януари 2009 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция няма проблеми заради съкращаването на руските газови доставки, предаде днес РИА Новости. На ден страната получава 45 млн. куб. м природен газ от Русия по трансчерноморския газопровод “Син поток”, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер. “В момента Турция няма проблем с баланса на газ, ние успешно се справяме със ситуацията”.

„Хюриет”: На Турция е възложена мисията за сформиране на международни сили за мир в Близкия изток
07 януари 2009 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. На Турция ще бъде възложена мисията да сформира международни сили за постигане на мир в ивицата Газа и Близкия изток, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”, като се позовава на Асошиейтед прес. По информация на анонимни дипломатически източници най-добрият избор за сформиране на мисия на мира за Близкия изток бил Турция. Все още не е известно каква роля ще играят силите за мир, които ще бъдат сформирани за Ивицата Газа, тъй като Турция все още не е направила изявление по този въпрос.
Малко преди да излезе информацията, френският президент Никола Саркози заяви, че Израел е приел прекратяване на огъня. След това обаче Израел посочи в изявление, че предложението за спиране на огъня е с определени условия. Според информация на екипа на френския президент планът на Египет предвижда изтегляне на Израел от Газа за 8 дни, а сирийският президент Башар Асад ще окаже натиск върху „Хамас” за спиране на ракетните атаки срещу Израел, пише вестникът.

“Хамас” се застъпи за привличането на Турция като посредник в конфликта с Израел
07 януари 2009 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Рамала. Палестинското движение “Хамас” се обявява за привличането на Турция като посредник в регулирането на въоръжения конфликт с Израел, предаде РИА Новости, като се позова на френски дипломатически източник.
“Хамас смята Турция за една от най-предпочитаните посреднически страни”, заяви представител на френското външно министерство, чието име не се съобщава. Източникът е посочил още, че “голяма част от влиятелните членове на Хамас разглеждат възможността за изпращането на турски наблюдатели в Ивицата Газа”.

Четирима симпатизанти на ПКК задържаха в провинция Шанлъурфа, Югоизточна Турция
07 януари 2009 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Шанлъурфа. Четирима симпатизанти на Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били задържани в провинция Шанлъурфа за пропаганда в полза на терористичната организация на церемония, организирана от Партията на демократичното общество, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Четиримата задържани са били идентифицирани чрез заснетите кадри от камерите на служителите за сигурност на церемонията по откриването на общинския център в Яйлак, околия Бозова, на 9 ноември 2008 година. Те са скандирали лозунги в подкрепа на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан. Задържаните са били подложени на полицейски разпит, пише вестникът.

Кораб, превозващ взривни материали от Иран за Венецуела, задържаха турски митничари в град Мерсин
07 януари 2009 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Кораб, превозващ взривни материали от Иран за Венецуела, са задържали турските митнически власти в пристанищния град Мерсин, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Задържането е в резултат на получена информация от разузнаването на САЩ, че корабът, плаващ под ирански флаг, превозва съмнителна продукция. Корабът е обявил преди това в изискваните документи, че превозва част от трактор. При претърсването на турските митничари обаче е било установено, че товарът не е трактор. При направената проверка в лабораторията от страна на специалисти от Генералния щаб на Турция е станало ясно, че се превозват взривни вещества. Проверка е била извършена и от страна на Съвета за атомна енергия и не е било установено наличие на радиоактивна продукция в товара, пише вестникът.

Близо 40 са задържаните днес в Турция в рамките на разследването „Ергенекон”
07 януари 2009 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Близо 40 са задържаните при последната вълна на операциите срещу организация „Ергенекон” днес, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. При операциите проведени в 6 провинции, включително в Анкара и Истанбул, са арестувани запасни генерали, бивши високопоставени служители по сигурността, академични представители и журналисти. Прави се обиск и в дома на почетния главен прокурор на Републиканската касационна прокуратура Сабих Канадоглу. Сред задържаните са бившият главен секретар на Съвета за национална сигурност Тунджер Кълънч, бившият заместник-председател на отдела за специалните части Ибрахим Шахин, бившият председател на Висшия учебен съвет Кемал Гюрюз, армейският генерал от запаса Кемал Явуз, бившият юридически съветник в Генералния щаб генерал от запаса Ердал Шенел, журналистът Енгин Айдън и други бивши военни, академични лица и журналисти. Задържаният Ибрахим Шахин, бивш заместник-директор на специалните части, е бил от ключовите свидетели по делото „Сусурлук”, но е бил оправдан от президента Ахмет Недждет Сезер. Шахин е завършил Полицейската академия и е бил началник на дирекциите на полициите в различни градове и член на отделите по антитероризъм.
Вълната от арести и обиски е по решение на 9-ти истанбулски съд за тежки престъпления. 11 са задържаните в Сивас в рамките на последната вълна от арести по разследването. При задържането на тези лица е било иззето и значително количество оръжие – 2 ръчни бомби, една писалка оръжие, много незаконнопритежавани пушки, хладни оръжия, 36 патрона, голямо количество дигитални материали. Разпитът на задържаните продължава.
При операцията в Измир са били задържани един капитан и служител по сигурността.
В рамките на разследването „Ергенекон” е бил извършен обиск и в университета „Йедитепе” в Истанбул. Обискът е започнал от кабинета на председателя на Управителния съвет Бедреттин Далан. Претърсва се също и офисът на фондация „Истек”, чийто шеф е Далан. Самият Далан е на визита в САЩ. Оттам той коментира по повод обиска, че пред очите на света в Турция се случва нещо, но не е ясно какво. По думите му от две години в страната се правят беззакония в името на закона, пише вестникът.

Интерфакс:Сомалийски пирати са освободили срещу откуп турски товарен кораб

07 януари 2009 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сомалийски пирати са освободили срещу откуп турски товарен кораб, на борда на който е имало 20 моряци, предаде Интерфакс.
Корабът беше нападнат от пирати на 29 октомври 2008 година в Аденския залив. Оттогава се водеха преговори за освобождаването на екипажа. Във вторник е бил платен откуп и корабът е бил освободен.
Не се съобщава каква е платената сума на пиратите.

Прокюрдската пария критикува близкоизточната обиколка на премиера на Турция
07 януари 2009 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ разкритикува близкоизточната обиколка на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган във връзка с военните нададения на Израел над Ивицата Газа, пише днес вестник “Радикал”. На заседание на парламентарната група на ПДО лидерът на партията Ахмет Тюрк посочи, че Израел е извършил престъпление против човечеството, но близкоизточната обиколка на премиера Ердоган не е била никак убедителна. “Не Ви ли казаха преди да предприемате тези инициативи първо да си оправите нещата вътре във вашата страна?”, отправи риторичен въпрос към Ердоган лидерът на ПДО.

"Хюриет": Запасни генерали, професори и журналист са сред 30 задържани по аферата “Ергенекон”
07 януари 2009 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Трима запасни генерали, двама представители на академичните среди и журналист са между 30-има задържани днес от полицията в Турция в рамките на разследването на аферата “Ергенекон”, пише електронното издание на вестник ”Хюриет”.
Полицейската операция е била осъществена едновременно в шест провинции в страната, съобщава Анадолската агенция.
Между задържаните са о.з. генерал-майор Ердал Шенел, бившият началник на поделението за специални операции ( антитерористи) към Дирекцията по сигурността Ибрахим Шахин,бившият председател на Съвета за висше образование проф. Кемал Гюрюз, журналистът и писател проф. Ялчън Кючюк, известен с антиправителствените си позиции.
Полицията е претърсила жилища и офиси, включително в Анкара, Истанбул, Съвас. Иззети са документи, книги, дискове и други материали. При обиск в Съвас са били намерени две ръчни гранати.

Агенция “Фокус” припомня:

Организацията “Ергенекон”, определяна като терористична, се обвинява в заговори за сваляне от власт на сега управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. През юли м.г. започна съдебна процедура срещу заподозрените за членство в “Ергенекон”, между които са и двама запасни армейски генерали, както и други запасни генерали и офицери от турската армия, сред които и о.з. бригаден генерал от жандармерията Вели Кючюк. Обвиненията са за подготовка на дейности, насочени към насилственото сваляне от власт на ПСР. Разглеждането на делото започна на 20 октомври 2008 г. в специално оборудвана зала в района на затвора в истанбулския район Силиври.

Истанбул няма да остане без природен газ, каза кметът
07 януари 2009 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Кметът на Истанбул Кадил Топбаш заяви, че ограничаването на руските доставки на природен газ за Турция няма да оставят града без синьо гориво, пише днес вестник “Милиет”.
В хранилището на държавната петролопроводна компания БОТАШ край Силиври има складирани 1,650 милиарда куб. метра газ. Дневното потребление на природен газ в Истанбул, с население над 11 млн. души, е 25 милиона куб.м. Допълнително могат да се използват и цистерни с втечнен природен газ в района на Мармара Ереглиси на Мраморно море. Кметът посочи, че ако се наложи, Истанбул може да бъде захранван и от линиите за втечнен природен газ от Иран, от Черно море и от Измир.

Ройтерс: Турската полиция е задържала 30 души в рамките на разследване на опит за преврат
07 януари 2009 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската полиция задържа около 30 души днес при последната си операция в рамките на разследване на предполагаем опит за държавен преврат, предаде Ройтерс, позовавайки се на Анадолската агенция.
86 души, включително бивши офицери от армията, политици и адвокати, са изправени пред съд в Западна Турция за организиране на преврат и участие в организацията “Ергенекон”.
Турската полиция е отказала да коментира днешните арести.

Турция не може да наблюдава безучастно събитията в Ивицата Газа, каза премиерът
07 януари 2009 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара.Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция не може да си позволи подходи към събитията в Ивицата Газа като водене на политика на “изчакване и следене”, или за “наблюдаване на проблемите от трибуната”, предава Анадолската агенция. На заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/
Ердоган подчерта, че от миналата седмица досега в Газа става голяма човешка драма и изтъкна необходимостта въвлечените в конфликта страни да проявят общо разбиране и да заговорят на един език.
Турският премиер предупреди също така въпросът да не се използва за вътрешнополитически цели, като например призиви за незабавно прекъсване на връзките на Анкара с Израел. Ердоган призна, че палестинското движение “Хамас” също е направило грешки, но не приема заради тези грешки да се извършват “такива ужасяващи неща в Газа”.

“Радикал”, Турция: Русия кара света да трепери
07 януари 2009 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кризата между Русия и Украйна за природния газ започва да оказва влияние и върху Европа, пише днес турският вестник “Радикал”. След като в рамките на три години Русия за втори път прекъсва доставките на природен газ за Украйна поради неизплатени задължения, страните от Европейския съюз обявиха тревога. Утре в Брюксел ще се състои спешна среща, на която ЕС ще поиска от Русия и Украйна да спазват действащите договори и споразумения.
Една от първите засегнати страни е България, отбелязва вестникът и цитира председателя на Управителния съвзет на българската фирма “Булгаргаз” Димитър Гогов, че засега запасите от природен газ на страната не са спаднали до критичния минимум, но положението може да се влоши и да се премине към ограничаване на подаваните количества природен газ за абонатите.

АФП: Сомалийски пирати освободиха турски кораб след плащане на откуп
07 януари 2009 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турски кораб, отвлечен от пирати край бреговете на Сомалия в края на октомври, бе освободен след плащане на откуп, съобщи днес адвокатът на компанията собственик, предаде АФП.
“Споразумение бе постигнато след продължителни преговори”, заяви адвокат Фехми Юлгенер, който отказа да посочи размера на откупа.
Агенция “Фокус” припомня, че товарният кораб “Яса Неслихан” с 20-членен турски екипаж беше отвлечен в района на Аденския залив в открити води край Сомалия. Корабът превозваше 77 тона желязна руда от Канада за Китай.

Турски печат: Европа в паника, Турция обяви тревога за допълнителни количества газ
07 януари 2009 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прекъсването на подаването на газ от Русия по западния газопровод, минаващ през Украйна и последиците за Турция и региона се коментират в редица публикации в днешния турски печат.
Турция обяви “тревога за допълнителни количества газ”, пише вестник “Хюриет” Министърът на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер оповести, че напълно е прекратено получаването в Турция на природен газ по западния газопровод от Русия през Украйна и са взети необходимите мерки за компенсиране на недостига. Увеличени са изтегляните количества природен газ от газопровода “Син поток”, възможно е да бъдат повишени и доставките на природен газ от Иран – с 15 милиона куб. м. дневно.
Прекъснатите доставки на природен газ от Русия оказват влияние и върху Гърция, България, Македония, Румъния, Хърватия, Босна, Австрия, Чехия и Полша. Засега Франция и Германия не са засегнати, посочва вестникът.
Турция взе необходимите мерки, лесно ще преодолее газовата криза , пише “Заман”. Специалистите от областта на енергетиката в Турция смятат, че кризата ще бъде преодоляна. Основанията им за тази преценка са: “Увеличени са доставките на природен газ от Русия по газопровода “Син поток”. Започна използването на хранилищата на втечнен природен газ. Възможно е да бъдат увеличени доставките на ирански природен газ. Спадането на потреблението също показва, че няма да има недостиг на синьо гориво. През миналата година по същото време дневното потребление е било 155 милиона куб. м.; след повишаването на цените на природния газ със 73% и в резултат на икономическата криза, сега потреблението е намаляло на 130 милиона куб.метра.”
“Подаването на природен газ е прекъснато, Европа е в паника”, пише от своя страна “Милиет”. Прекъснатите доставки на руски природен газ през територията на Украйна за Турция се компенсират с увеличаване на дневните доставки по газопровода “Син поток” по дъното на Черно море с 8 милиона куб.м. /от 40 на 48 милиона куб. м./, както и с използване на хранилищата с втечнен газ. При необходимост ще бъдат увеличени и доставките на природен газ от Иран.
“Хюриет” цитира изявлението на говорителя на украинската държавна газова компания “Нафтогаз” Валентин Землиянски, че руската “Газпром” напълно е преустановила доставките на природен газ за Европа. Русия обвинява Украйна, че е откраднала приблизително 15% от природния газ, който преминава транзитно през украинска територия за Европа, отбелязва турският вестник.

“Заман”: Турция взе необходимите мерки, лесно ще преодолее газовата криза
07 януари 2009 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Поради разногласията между Русия и Украйна за цените на природния газ Европа и Турция са изправени пред заплахата да останат без газ по средата на зимата, пише днес вестник “Заман”. От вчера сутринта беше напълно прекъснато подаването на руски природен газ за Турция през територията на Украйна. Специалистите от областта на енергетиката обаче смятат, че кризата в Турция лесно ще бъде преодоляна. Основанията им за тази преценка са: “Увеличени са доставките на природен газ от Русия по газопровода “Син поток”. Започна използването на хранилищата на втечнен природен газ. Възможно е да бъдат увеличени доставките на ирански природен газ. Спадането на потреблението също показва, че няма да има недостиг на синьо гориво. През миналата година по същото време дневното потребление е било 155 милиона куб. м.; след повишаването на цените на природния газ със 73% и в резултат на икономическата криза, сега потреблението е намаляло на 130 милиона куб.метра.”

“Хюриет”: Турция обяви “тревога за допълнителни количества газ”
07 януари 2009 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кризата между Русия и Украйна за природния газ оказва влияние и върху Турция, пише днес вестник “Хюриет”. Министърът на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер оповести, че напълно е прекратено получаването в Турция на природен газ по западния газопровод от Русия през Украйна и по този повод за взети необходимите мерки за компенсиране на недостига. Увеличени са изтегляните количества природен газ от газопровода “Син поток”, възможно е да бъдат повишени и доставките на природен газ от Иран – с 15 милиона куб. м. дневно.
Прекъснатите доставки на природен газ от Русия оказват влияние и върху Гърция, България, Македония, Румъния, Хърватия, Босна, Австрия, Чехия и Полша. Засега Франция и Германия не са засегнати, посочва всекидневникът.
-
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 7
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Jan. 7, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 7

HURRIYET
-- PREMIER ERDOGAN CRITICIZES ISRAEL
Prime Minister and the ruling Justice and Development Party (AKP) chairman Tayyip Erdogan made severe criticisms regarding Israeli attack on Gaza in his speech at his party's group meeting in the parliament. Erdogan said, "history will judge Israel." In response to Israel's statement that he was emotional and he had an emotional connection to the Palestinians, Erdogan said, "no, I am not emotional. But I am acting on the basis of experience. I advise Ehud Barak (Israeli defense minister) and Foreign Minister Tzipi Livni to leave aside upcoming elections in February. The history will accuse them of disgracing the humanity."

-- FLOW OF NATURAL GAS FROM WESTERN LINE OF RUSSIA TO TURKEY COMPLETELY CUT
Energy and Natural Resources Minister Hilmi Guler said the flow of natural gas from the western line of Russia to Turkey completely stopped. Guler said his ministry had started to take necessary measures on the matter. The amount of natural gas Turkey received from Blue Stream line (of Russia) increased from 40 million cubic meters to 48 million cubic meters a day, Guler said. Regarding the flow of Russian natural gas to Turkey via Ukraine, Guler said, "the amount of natural gas, which flows from western line of Russia, dropped first to 32 million cubic meters and then to 17 millon cubic meters. Currently, the natural gas inflow through Ukraine has completely stopped."

Hurriyet

“Милиет”: Подаването на природен газ е прекъснато, Европа е в паника
07 януари 2009 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кризата за природния газ между Русия и Украйна обхвана първо Европа, а след това се пренесе и в Турция, пише днес вестник “Милиет”. Русия намали доставките на газ за Полша с 5%, за Австрия – с 90%, за Чехия – със 75%. Подаването на газ за Хърватия е напълно преустановено. Намаляването на количествата природен газ за Босна са с 25%. България и Гърция също са сред засегнатите страни от газовата криза. Успоредно с това бяха преустановени и доставките през Украйна на руски природен газ за Турция. Това предизвика бърза реакция на ръководството на енергийния сектор в страната, Анкара започна активна дипломатическа дейност, отбелязва всекидневникът.
В резултат на глобалната икономическа криза потреблението на природен газ в Турция спадна на 130 милиона куб.м. дневно. Прекъснатите доставки на руски природен газ през територията на Украйна се компенсират с увеличаване на дневните доставки по газопровода “Син поток” по дъното на Черно море с 8 милиона куб.м. /от 40 на 48 милиона куб. м./, както и с използване на хранилищата с втечнен газ. При необходимост ще бъдат увеличени и доставките на природен газ от Иран.

“Хюриет”: Украйна оповести, че Русия напълно е спряла подаването на газ за Европа
07 януари 2009 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Киев/Анкара. Украйна оповести, че Русия напълно е прекъснала подаването на природен газ за Европа, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Говорителят на украинската държавна газова компания “Нафтогаз” Валентин Землиянски заяви, че руската “Газпром” напълно е преустановила доставките на природен газ за Европа.
От своя страна Русия обвинява Украйна, че е откраднала приблизително 15% от природния газ, който преминава транзитно през украинска територия за Европа.

“Сабах”, Турция: Електроцентралите минават на течно гориво
07 януари 2009 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кризата между Русия и Украйна прерасна в прекратяване на доставките на природен газ за някои европейски страни, пише днес турският вестник “Сабах”. Министерството на енергетиката и природните ресурси на Турция и държавната петролопроводна компания БОТАШ обявиха тревога, след като западният газопровод излезе от строя. Електроцентралите започнаха да преминават на течно гориво. Министърът на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер заяви, че са взети мерки и “населението няма да измръзне”. Турция получава дневно през Украйна по 40 милиона куб. м. руски природен газ, което представлява 30% от потреблението в страната. Увеличено е подаването на природен газ директно от Русия по газопровода “Син поток” по дъното на Черно море – от 35 на 48 милиона куб. м. дневно. Ще бъде увеличено и производството на електроенергия от ВЕЦ, което още повече ще намали нивото на водата в язовирите.

Турски печат: Удължават се емисиите на кюрдски език по частните телевизионни канали в Турция
07 януари 2009 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара. Дискусиите за предаванията на кюрдски език по държавната телевизия и по частните телевизионни канали са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Заман” пише, че предстои удължаване на времето за излъчване на кюрдски език по частните телевизионни канали, което в момента е ограничено до 45 минути на ден. По указания на Висшия съвет за радио и телевизия /ВСРТ/ работна група вече изготвя доклад за правните и практическите аспекти на въпроса и до един месец ще стане ясно с колко се удължават предаванията на кюрдски език. ВСРТ обаче категорично не разрешава предаванията на кюрдски език по частните телевизионни канали да бъдат целодневни, както е при започналия излъчвания на 1 януари държавен телевизионен канал ТРТ-6.
“Радикал” обръща внимание на изявленията на кмета на град Диарбекир Осман Байдемир, който е от прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/. “След 20-годишна борба на кюрдския народ най-накрая приеха неговия език, култура и идентичност. Ще приемат и името на тази земя – Кюрдистан”, подчертава кметът на Диарбекир.
“Хюриет” извежда на централно място позицията на лидера на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели. Според него със започналите излъчвания на кюрдски език по държавната телевизия “правителството забива нож в гърба на националната държава и й нанася смъртоносен удар”.
“Сабах” информира за полемиката по въпроса между премиера Реджеп Тайип Ердоган и лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал. Лидерът на опозицията критикува излъчванията на кюрдски език по държавния телевизионен канал ТРТ-6 и обвинява Ердоган, че “правителството използва данъците на 70 милиона души за кюрдски телевизионен канал”. Ердоган му отговаря, че между тези 70 милиона души, които си плащат данъците, има и кюрди. Ердоган посочва също, че ТРТ-6 ще излъчва не само за Турция, но и за съседните страни, а това ще увеличи влиянието на Турция в района.

Анадолска агенция: Турският премиер поиска от Ангела Меркел незабавно прекратяване на огъня в Газа
07 януари 2009 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган разговаря с канцлера на Германия Ангела Меркел и настоя за незабавно прекратяване на огъня в Газа, предаде турската Анадолска агенция. По време на 40 минутния разговор Ердоган е посочил, че час по-скоро трябва да бъде прекратен огънят в Газа, защото повече не може да се изчаква. Турския премиер е предложил Германия и западните страни да използват влиянието си и да окажат натиск върху Израел.
Ангела Меркел също е подчертала необходимостта от спешно прекратяване на огъня и е посочила, че едно от условията на Израел е създаването на международен механизъм за наблюдение с цел предотвратяване на тайното пренасяне на оръжие в Газа по тунели на границата с Египет.

Продължава извънредната визита в Ню Йорк на Али Бабаджан заради ситуацията в Ивицата Газа
07 януари 2009 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Продължава извънредната визита в Ню Йорк на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан, за да участва в среща в рамките на ООН на тема обстановката в Ивицата Газа. Али Бабаджан участва в заседанието на Съвета на сигурност на ООН, започнало късно снощи. Предвиждат се и двустранни срещи с държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, с министъра на външните работи на Франция Бернар Кушнер и с министъра на в външните работи на Обединените арабски емирства Шейх Абдуллах Бин Зайед ел Найлан.

Председателят на парламента на Косово е на посещение в Турция
07 януари 2009 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Анкара.Продължава посещението в Анкара на председателя на парламента на Република Косово Якуп Красничи, съобщават турските медии. Програмата предвижда срещи с турския президент Абдуллах Гюл, с премиера Реджеп Тайип Ердоган, с председателя на парламента Кьоксал Топтан, с председателя на парламентарната група за приятелство Турция-Косово Мухсин Язаджъоглу – лидер на националистическата и проислямистка партия “Велик съюз”.

Наши булки източват турци


Срещу обещания за брак българки скубят наивни комшии с хиляди евро


Истанбул
Нахиде Дениз
специално за "Стандарт"

Нашенки си намериха бърз начин за забогатяване от южните ни комшии. Българки измъкват крупни суми от турски мъже с обещания за женитба. Запознанствата по правило стават по интернет, следват обяснения в любов, обещания за срещи и за женитба, придружени съответно с искане на пари за визи и паспорти. Когато обаче получат парите, нашенките внезапно изчезват. За подобен случай съобщиха тези дни от дирекцията по сигурността на Анталия. Разказът започва и завършва по правилата.
Таня Славчева е пищна 24-годишна блондинка. Преди два месеца се запознава в интернет с Илкер Йълмаз. 28-годишният мургав мъж работи в петзвезден хотел на Анталия, където изкарва добри пари. Той е пленен от хубостта на българката. Но още повече го впечатлява фактът, че тя говори много добре турски. Това го насърчава и връзката им се задълбочава. Той вече е сигурен, че е намерил "жената на живота си" и й предлага да дойде в Турция и да сключат брак. А това ще е и добра възможност за него, защото българката има европейски паспорт и това ще му даде възможност да излиза и работи в европейските държави. Той веднага изпълнява искането на българката и й изпраща по пощата 200 евро за паспорт. Следват обаче нови поръчки - веднъж 1500 евро и още 1900 евро за полицията и за осигуровката.
Лековерният Илкер, който прави сериозни планове за женитба, изпраща и тези пари и с нетърпение очаква деня, в който изгората му ще пристигне в Турция.
Но в уречения ден получава съобщение, че Таня катастрофирала и се намира в болница, иска да й изпрати още 5000 евро. Този път обаче турчинът се усъмнява и не й изпраща парите. Започва да я търси на посочения адрес, но там няма никаква следа от нея. Осъзнал най-сетне, че е станал жертва на измама, подава оплакване в районната прокуратура на Анталия, като отбелязва, че за два месеца българката му е отмъкнала 3250 евро.
Съмнително е дали Илкер ще успее да си върне парите или да намери българката, която сигурно се е представила под фалшиво име.
Според турските власти в последно време този бизнес процъфтява в България и е доходно перо на мафиотските групи. Обикновено по телефона или в интернет българки, които говорят турски език, търсят запознанства, представят се за потърпевши от българските мъже или омотават турците с обещания за любов, женитба, европейски паспорти срещу солидни суми пари, които се изпращат на определен адрес, но който е трудно да се засече. И много от турците, които са известни със слабостта си към жените, особено към чужденките, се хващат на въдицата. Системата отначало задейства в Германия, сред живеещите там турци, но след няколко случая на крупни ужилвания, които станаха публично достояние, мафиотите от България се прехвърлиха към Лондон, а в последно време набират клиентите си на турска територия, главно в курортните региони.
-
Турски депутати стигнаха до сензационен извод
Ноевият ковчег не бил в Арарат
Светинята трябвало да се търси в планината Джуди
6 Януари, 2009
Снимка: Интернет

Преди "откритието" на турските депутати се смяташе, че Ноевият ковчег е някъде в планината Арарат.

Ноевият ковчег не е в планината Агръ (Арарат), а в планината Джуди, която се намира на около 320 километра на юг от Арарат в Южна Турция, съобщи вчера турският печат, като се позовава на становището на парламентарна комисия.

Според комисията, занимаваща се с изследвания, свързани с маслината и зехтина, фактът, че белият гълъб се е върнал при Ной с маслинено клонче, навежда на мисълта, че ковчегът се намира в планината Джуди, където има много диворастящи маслинени дръвчета. Твърдението на съставената миналата година парламентарна комисия бе разкритикувано от депутата от окръг Агръ, където се намира Арарат, Яшар Ерйълмаз. "Когато прочетох доклада, той ми се стори като някакъв фантастичен подход. Това е едно предположение, което изобщо не се съобразява с историческите сведения и документи," заяви той, цитиран от вестник "Миллиет". Председателят на парламентарната комисия Ахмет Едип Угур обаче защити тезата, като каза, че в планината Агръ няма маслинени дръвчета и допълни, че мненията на специалисти също подкрепят хипотезата в полза на Джуди. "Това показва, че родината на маслината е в югоизточната част на сегашна Турция и оттам тя се е разпространила по света", заключи той.

Засега учени и историци не са коментирали изводите на депутатите от турската парламентарна комисия.
-

ДПС масово купува медии

В момента се наблюдава купуване на медии от страна на ДПС. Връзката с ДПС е безспорна. Има стартирала проверка на капиталите на Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски за покупката на няколко медии.

Хората трябва да знаят, когато четат даден вестник кой стои зад него. Не може да да се явяваш ментор, не говоря само за тези медии – говоря и за други, хубаво е да се знае – зад този вестник стои еди кой си. Когато се знае и неговият бизнес, произходът на парите и капиталите му, когато го гледаш да си направиш извод срещу кой или за кой работи. /БГНЕС

София / България
-
Кипърските лидери постигнаха напредък в преговорите за федерално правителство

06/01/2009

НИКОЗИЯ, Кипър -- Президентът Деметрис Христофиас и кипърският турски лидер Мехмет Али Талят постигнаха значителен напредък в своите преговори за бъдещото федерално правителство, каза специалният представител на ООН Тайе-Брук Зерихун след срещата на двамата лидери в понеделник (5 януари). "Те постигнаха пълно съгласие по въпроса за хармонизирането и сътрудничеството между федералното правителство и съставните държави", каза Зерихун пред репортерите. Той добави, че Христофиас и Талят са също така "много близо" до консенсус по въпроса за йерархията на нормативните актове. По-късно и Христофиас, и Талят потвърдиха, че са постигнали напредък. Те ще се срещнат отново на 12 януари.

Други новини от понеделник -- Кипърската полиция залови най-издирвания престъпник в страната, Антонис Китас, при внезапно претърсване на къща в Паралимни, според съобщенията. Китас, известен също като "Ал Капоне", избяга от частна болница в Никозия на 12 декември. Той излежаваше доживотна присъда за бруталното изнасилване и убийството на две чужденки през 1994 г. Неговото бягство накара министъра на правосъдието Кипрос Хрисостомидес да подаде оставка в средата на декември. (Си Ен Ей, Фамагуста Газет, Нафтемборики, Анадолска информационна агенция, Хюриет, Заман, Синхуа - 05/01/09)

Нов спор за въздушното пространство повиши напрежението между Гърция и Турция

06/01/2009

АТИНА, Гърция -- Местните медии съобщиха в понеделник (5 януари), че Гърция е изпратила две протестни ноти до турския външен министър във връзка с нов спор за въздушната граница в Егейско море. Турция твърди, че гръцки хеликоптери, прелитащи над малкия остров Фармакониси от архипелага Додеканези, са нарушили нейното въздушно пространство в два отделни случая миналата седмица. Турската служба за въздушен контрол към противовъздушната отбрана е предупредила гръцките пилоти, че са навлезли в турския район за информация за полети, и е поискала от тях незабавно да напуснат района. Гърция обаче твърди, че районът над Фармакониси е част от нейното национално въздушно пространство. Гръцкият президент Каролос Папуляс отхвърли обвиненията на Анкара и нарече Турция "капризен съсед". Президентът реши да направи Агатониси, друг малък остров от островната група Додеканези в близост до Фармакониси, една от спирките в своята обиколка из страната по случай празненствата за Богоявление във вторник. (Та Неа - 06/01/09; Експрес, Катимерини - 05/01/09)

Турция се стреми към създаване на международна мониторингова група за Газа

06/01/2009

АНКАРА, Турция -- В понеделник (5 януари) външният министър Али Бабаджан призова за създаване на международна мониторингова група за осигуряване на трайно решение на конфликта в Газа и каза, че Турция желае да вземе участие в такава мисия. "Ние мислим, че всяко решение трябва да бъде гарантирано от международната общност и че има нужда от група от международни наблюдатели, за да може всяко решение да бъде трайно", заяви Бабаджан на съвместна пресконференция с гостуващия му сирийски колега Уалид Муалем.

Междувременно в понеделник турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган говори по телефона със своите колеги от Русия, Великобритания и Италия - Владимир Путин, Гордън Браун и Силвио Берлускони - за да обсъди продължаващата израелска военна офанзива в Газа. Те са обсъдили също и проблемите в предоставянето на хуманитарна помощ за региона. Ердоган ги е информирал за своята близкоизточна обиколка миналата седмица, която имаше за цел прекратяване на насилието в Газа. (Ватан - 06/01/09; Анадолска информационна агенция, АП, Хюриет, Заман, НТВ, Си Ен Ен Търк - 05/01/09)
-
Турски гражданин и българка са задържани за притежание на наркотици
Турски гражданин и българка бяха заловени с наркотици, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Пловдив. Вчера под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив служители от сектор „БОП” проведоха мероприятие по проверка на данни за притежание и пренасяне на наркотични вещества с цел разпространение. Около 14.00 часа в района на 132-ри километър на автомагистрала „Тракия” е бил спрян за проверка лек автомобил със софийска регистрация, управляван от 43-годишния турския гражданин Х.Е.. При претърсването в автомобила му са били открити около 400 грама кафяво прахообразно вещество, реагиращо за наличие на хероин. При последвалото претърсване в жилището на Х.Е. в София са били иззети пакети с кафяво прахообразно вещество с общо тегло около 900 грама, реагиращо за наличие на хероин. Намерени са били още около 2 грама амфетамин на прах, полиетиленови самозалепващи се пликчета за пакетиране и електронна везна. В ареста са задържани Х.Е. и 36-годишната Д.С. И двамата са криминално проявени.
По случая е образувано дознание за извършено престъпление по чл. 354 а от Наказателния кодекс.
бгфактор,07 Януари 2009г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2