Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 19 декември 2008 г.

Айвалък,Турция

Морето в Саръмсаклъ,Турция 2008 г.

Photo:PortalTurkey

Слънце,пясъчен плаж и много,много чиста морска вода!

Айвалък,Турция

131 км. (81 миля) от Ассос,източно по крайбрежния път за Път Е 87 на юг.

Айвалък се появява за първи път в късните османски регистри от 1770 г., когато един османски морски герой,Гази Хасан паша,е подпомогнат от местната гръцка общност,след като неговия кораб потъва наблизо.Скоро след това,на града е дадена автономия,вероятно като жест на благодарност и мюсюлманското население е преместено в отдалечени селища,оставяйки гърците да развиват търговията със зехтин.През 1803 г. е основана една гръцка академия по предписанията на Платон,с курсове по старогръцки,физика,логика,философия,реторика и математика.Нищо не се е запазило от училището днес.В края на Първата световна война гърците нападат Турция с претенции за Егейското крайбрежие,но гръцката армия е прогонена през 1922 г. и цялата гръцка общност на Айвалък е депортирана.

Този бързо нарастващ град има някои от най-хубавите представители на гръцката архитектура от XIX е.в Турция.За разлика от типичната османска къща (стройна,тясна и построена от дърво,с един надвесен над залива прозорец),гръцките сгради са каменни с класически триъгълни педименти над квадратната основа.Разходете се по малките странични улици,водещи до хълма в сърцето на старата жилищна област (Талат Паша Джадеси и Гюмрюк Джадеси).Няколко исторически черкви днес са превърнати в джамии."Св.Йоан" е сега Saatli Cami (Саатлъ Джами) (Джамията с часовника)."Св.Георги" е сега Cinarli Cami (Чинарлъ Джами)(Джамията с чинара).Архиерейската черква,сега музей,излага забележителни картини върху рибя кожа,изобразяващи живота на Исус.Черквата е временно затворена поради реставрация и не е определена никаква дата за повторното и откриване.

След разходка из града,тръгнете по главната улица,Ататюрк Джадеси,на запад по крайбрежието,за да стигнете хубавата 10-километрова плажна ивица,наречен Sarimsakli plaji (Саръмсаклъ плажъ).

Sarimsakli,Turkey 2008
Photo:PortalTurkey
Плажът на Саръмсаклъ с романтичните чадъри!

Курортите на няколко мили надолу осигуряват добро място за отсядане през нощта,преди да посетите руините на Пергам,югоизточно от Пергам.

Ресторанти и хотели

Canli Balik (Джанлъ Балък).Този рибен ресторант в края на вълнолома на Айвалък предлага отлична храна в романтична обстановка.Със своите колосани бели покривки за маса и избелял декор,във вътрешността се долавя отминалата му слава.При хубаво време можете да седнете на терасата на самия край на вълнолома с местни рибарски лодки,полюшващи се във водата на няколко стъпки от вас и Егейско море,простиращо се до хоризонта.Започнете с мезета като пържена сепия или мидена салата в местен зехтин,след това преминете на прясна местна риба на скара,може би барбуня

2-та сграда северно от Инюоню Джад.,на пристанището,телефон няма,Не се приемат кредитни карти!

Али Бей Адасъ

На отсрещната страна на крайбрежието при Айвалък (свързан с път към сушата).

Подобно на Айвалък,Али Бей Адасъ (също известен като остров Джунда) някога е имал преобладаващо гръцко население и тук все още се говори малко гръцки.Рибарският град има хубави ресторанти за морска храна със собствена атмосфера,подредени по кея;те са забележителни с тяхната печена ципура (местна риба) и с блюдата от октоподи-печени,пържени или като студена салата от морски дарове.Гръцките къщи на острова са добре запазени и разнообра
зни,а черквата "Св.Николай" от XIX в. в центъра на града,трябва задължително да се види.Въпреки че фреските са обезобразени-очите на апостолите са избодени-тя има един ефектен стенопис на Йоан с кита.

Църквата "Св.Николай",Али Бей Адасъ (на десетина километра от Саръмсаклъ),Турция 2008

Photo:PortalTurkey

С широките пукнатини,предизвикани от земетресението през 1924 г. и птиците ,летящи около въздушните му куполи,като цяло мястото има призрачен вид.Ако църквата е затворена,изчакайте пред главната порта и някой евентуално ще намине,за да ви пусне вътре.

Още:

A Paradise on the World!/Раят на Земята!

Саръмсаклъ,Турция /Кючюккьой-малко село/



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2