Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 30 декември 2008 г.

Новините-от и за Турция,30.12.08 г.

Кадетите на Турция спечелиха "Баскетболна коледа 2008"

2008-12-30 20:31:10

Шуменският баскетболист Кирил Кирилов се окичи с бронз

автор: Даниела СТОЯНОВА

Кадетите на Турция станаха победители в тазгодишното издание на турнира "Баскетболна коледа 2008". Те спечелиха и последната си среща, този път срещу първия отбор на България със 78:60 и завършиха състезанието без загуба. На второ място остана именно България 1, а в решителен мач за третото място България 2 надигра аутсайдера Румъния със 100:86.
Деян Денчев вкара най-много за втория български тим - 22 точки, а също хвана и 9 борби и отне 6 топки. Венцислав Кашкин добави 19 точки, а Симон Ервантян завърши с дабъл дабъл - 10 точки и 12 борби. Шуменското име в състава Кирил Кирилов не успя да отбележи точки в този двубой. За Румъния Александру Олах бе с класа над останалите си съотборници - 29 точки и 15 борби.
В срещата за първото място Турция победи съвсем заслужено срещу България 1 като водеше почти през целия мач. На полувремето гостите водеха с 15 точки (44:29), но в края на третата четвърт нашите баскетболисти намалиха на само 6 (49:55). В последната десетка обаче момчетата на турския специалист Нихат Изич, който изнесе и два урока, не дадоха никакъв шанс на домакините и се поздравиха с крайния успех.
Само трима от българите завършиха с двуцифрен актив - Георги Боянов с 18 и Деян Карамфилов и Александър Христов с по 11 точки. За турците Беркай Кандан завърши с 15 точки.

topnews
-
Над 8 кг. хероин задържаха на Капитан Андреево

Пореден опит за трафик на 8,310 кг хероин
предотвратиха митнически служители на Капитан Андреево.

Наркотикът е открит късно снощи при проверка на товарен автомобил с турска регистрация, съобщиха от Агенция Митници.

Заедно с шофьора, от Турция за Англия, е пътувала и 32-годишна българска гражданка. Жената се е опитала да избегне митническата проверка, отправяйки се с обемиста дамска чанта към тоалетната на пункта.

При последвал личен преглед, в чантата й са открити осем пакета, съдържащи прахообразно вещество с бежов цвят, реагиращо при полевия наркотест на хероин.

Лека атлетика: Наказаха Тезджан Наимова за 2 години
30 декември 2008 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. Управителният съвет на Българската федерация по лека атлетика на своето заседание днес взе решение да накаже за 2 години състезателките Тезджан Наимова, Ваня Нетова и Рая Стойнова, съобщиха за Агенция "Фокус" от БФЛА.
Санкцията на Наимова е заради манипулиране на урина при даване на допинг проба. БФЛА е получила на 9 септември 2008 г от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) неопровержими доказателства за деянието на Наимова. Българската федерация веднага е влязла в процедура по изясняване на случая, включваща изслушване на състезателката и представяне от нейна страна на доказателства. В съответствие с правилника на ИААФ от БФЛА спряха състезателните права на Наимова на 30 септември 2008 г. Пред управителния съвет атлетката е признала вината си и е заявила, че осъзнава грешката си, разкайва се за деянието и е готова да понесе всякаква санкция. “Признавам, че сбърках много и съм готова да понеса всякакво наказание”, заяви алетката. В края на регламентирания за налагане на наказания срок, УС на БФЛА взе решение да наложи минималната в случая санкция от 2 г. Наказанието на Тезджан Наимова влиза в сила от 30-и септември 2008 г.
Ваня Нетова и Рая Стойнова са дали положителни допинг проби за забраненото вещество метанолон. Първата атлетка е била тествана по време на състезанията за Купа Европа в Истанбул (Тур), а втората на Балканиадата в Кастория (Гър). Нетова замени на 3000 м с препятствия в последния момент контузената Добринка Шаламанова, а Стойнова участва на 400 м с препятствия вместо Цветелина Кирилова, която се подготвяше за олимпиадата.
И при двете състезателки са отворени и Б пробите, които са потвърдили положителните резултати от проба А. Двегодишното наказание на Нетова влиза в сила от 28 юли 2008 г, а на Стойнова санкцията за 2 г е от 19 август 2008. От същите дати двете са били с временно спрени състезателни права.
„Бях шокиран от поведението на тези състезателки и най-вече от деянието на Тезджан Наимова”, коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. “Положителното в случая на Наимова е, че тя призна вината си и декларира, че е готова да понесе всякакво наказание. Именно това е мотивът, който Управителният съвет на федерацията прие като смекчаващо вината обстоятелство и я наказа с минималната за подобно деяние санкция от 2 г. Нетова и Стойнова са състезателки на клубно ниво и това, че не са се готвили целенасочено за първенствата, в които участваха, не ги оневинява. Заради това ги наказваме със съответната санкция от 2 г. Надявам се българските атлети да извлекат поуки от тези неприятни случаи и през 2009 г да нямаме състезатели злоупотребили с допинг. Занапред Българската федерация по лека атлетика ще продължи курса си на нулева толерантност към състезателите, използващи забранени стимуланти”.
www.focus-sport.net

Най-малко девет души са загинали при сблъсък между автобус и камион в Турция
30 декември 2008 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко девет души са загинали при сблъсък между пътнически автобус и камион в Турция, предаде РИА Новости. Пострадали са най-малко 35 души.
Инцидентът е станал в северната турска провинция Кастамону. Всички пострадали са настанени в болница. Местните власти не изключват възможността броят на жертвите да се увеличи.

АНКА: Турция може да е посредник между Израел и “Хамас”, пише “Ню Йорк таймс”
30 декември 2008 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. В обширен коментар, публикуван във вестник “Ню Йорк таймс”, пише, че Турция може да стане посредник между Израел и радикалното палестинско движение “Хамас”, предава турската информационна агенция АНКА. По повод военните операции на Израел срещу Ивицата Газа Египет стана обект на остри критики от страна на арабския свят и при тази обстановка на преден план започва по-често да изниква името на Турция като евентуален посредник между Тел Авив и “Хамас”. В коментара се посочва, че “с посредничеството на Турция или на Египет отново може да се осигури прекратяване на огъня”. Публикацията във вестник “Ню Йорк таймс” е подписана от известния специалист по Близкия изток от университета “Бен Гурион” в Израел проф. Бени Морис, който изразява съмнение за ефективните резултати от израелските операции срещу Ивицата Газа. Според него Израел няма да предприема голяма сухопътна операция, а ще се задоволи с въздушните удари и малки операции с бронирани средства срещу бойците на “Хамас”, изстрелващи ракети по израелска територия.

Прекъснати са пътищата до 58 села в Северозападна Турция
30 декември 2008 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Зонгулдаг. Поради силните снеговалежи са прекъснати пътищата до 58 села в провинция Зонгулдаг, на черноморското крайбрежие в Северозападна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Днес е обявена и ученическа ваканция в околия Чайджума. Снеговалежът започна вчера и е по-осезателен на по-високите места, а днес валя силно и в центъра на град Зонгулдаг. По високите места дебелината на снежната покривка надхвърля 50 сантиметра. Поради постоянния снеговалеж няколко пъти се е наложило преустановяване на движението по пътищата Зонгулдаг-Истанбул и Зонгулдаг-Анкара.

Намаляват запасите от вода в язовирите в Източна Тракия
30 декември 2008 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Одрин. Водните запаси в осемте язовира в Източна Тракия са намалели със 143,53 милиона куб. метра в сравнение с миналата година, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. В съобщение на 11-та регионална дирекция на Държавното водно стопанство /ДСИ/ в Одрин се посочва, че намаляване е регистрирано във всичките осем язовира в Източна Тракия – в провинциите Одрин, Къркларели /Лозенград/ и Текирдаг. През 2007 г. в тях е имало общо 584,60 милиона куб. метра вода, а сега количеството е спаднало на 288,69 милиона куб. метра. В момента средно 24,83% от обема на язовирите е запълнен с вода.

Валийството в Истанбул оповести мерки за сигурност през новогодишните празници
30 декември 2008 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Валийството в Истанбул оповести мерките за сигурност и спокойствие, които ще вземе по време на новогодишните празници в града, предава Анадолската агенция. На първо място силите за сигурност и органите за осигуряване на реда ще вземат засилени мерки за безопасност и спокойствие на местата с повишено обществено присъствие – търговски центрове, автогари, спирки на масовия транспорт, места за развлечения. Извън наложителните случаи са прекратени отпуските на личния състав в полицията и в жандармерията. Екипи на пътната полиция, на общинската полиция и на данъчната администрация ще извършват усилена контролна дейност. Взети са необходимите мерки и за осигуряване на болнична помощ и противопожарното обезпечение. Формирани са и дежурни екипи за отстраняване на аварии в електроснабдяването, водоснабдяването и газоснабдяването на населението. Публикувани са и телефонните номера, но които гражданите денонощно могат да подават сигнали за аварии и бедствени случаи.

“Милиет”: Бюджетът на Турция е орязан с 14 млрд. турски лири по искане на МВФ
30 декември 2008 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. При приемането в парламента бюджетът на Турция за 2009 г. беше орязан с 14 милиарда турски лири /около 14 милиарда лева/, пише днес вестник “Милиет”. При обсъждането на направените предложения по проектобюджета бяха намалени с около 3 милиарда турски лири разходите и свързано с това и бюджетният дефицит с около 3 милиарда турски лири. След това бяха орязани и някои предвидени инвестиции в енергетиката и транспорта за около 9,5 милиарда турски лири. По този начин бюджетът на Турция за 2009 г. беше узаконен с орязване на 14 милиарда турски лири, за да не породи проблеми по време на преговорите с МВФ, като възлиза общо на 259,157 милиарда турски лири /около 260 милиарда лева/.

“Хюриет”: Арменската патриаршия в Турция призова “болките и страданията да бъдат оставени в историята”
30 декември 2008 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Пресслужбата на Арменската патриаршия в Турция излезе със специално писмено съобщение по повод предприетата в страната кампания за искане на прошка от арменците във връзка с трагичните събития от 1915 г. по времето на Османската империя, пише днес вестник “Хюриет”. В съобщението се казва, че вместо въпросната “кампания за искане на прошка” ще бъде “по-ефективно на преден план да се извеждат положителните страни от съвместното съжителство на двата народа”. “На мнение сме, че по-правилният подход е взаимните болки и обиди да останат в историята и с правилни стъпки да се продължава към бъдещето”, цитира “Хюриет” текст от съобщението.

В турския град Бурса 55 000 души са останали без работа през тази година
30 декември 2008 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Бурса. Град Бурса, който е столицата на турската автомобилна промишленост, изживява черни дни на фона на икономическата криза, пише днес вестник “Хюриет”. Броят на безработните през тази година ще надмине 55 000 души. Кризата в Бурса е много по-тежка от другите турски провинции, тъй като повече 80% от продукцията на автомобилната промишленост се изнася. Засегнати са не само заводите на големите автомобилостроителни гиганти Рено, Тофаш и Бош, а и свързаните с тях заводи за резервни части и автомобилни аксесоари, както и текстилната промишленост. Броят на закритите работни места и производства няма да е най-големият в Турция, но по брой на безработни при влизането в 2009 г. Бурса определено е на първо място в страната, пише вестникът.

С 12% се увеличават таксите за годишни технически прегледи на МПС в Турция
30 декември 2008 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. От 1 януари 2009 г. таксите за годишни технически прегледи на МПС в Турция се увеличават с 12%, пише вестник “Хюриет”. Според вида на МПС вече за техническите прегледи ще се плащат такси, вариращи от 63,7 до 165,2 турски лири /около 65 – 165 лева/. За автобуси, камиони, влекачи и цистерни таксата става 165,2 турски лири. За автомобили, микробуси, камионетки, автомобили със специално предназначение, високо проходими автомобили, ремаркета и полуремаркета таксата става 123,9 турски лири. За трактори /със и без ремаркета/, мотоциклети и моторни велосипеди таксата е определена на 63,7 турски лири.

“Хюриет”: Босфорът се размина с тежка корабна авария
30 декември 2008 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Босфорът - едно от местата с най-оживен морски трафик в света с преминаващите годишно по 50 000 кораби, се размина с още една тежка корабна авария, пише вестник “Хюриет”. По време на преминаването през Босфора вчера към 13.25 ч. възникнала авария в машинното отделение на товарния кораб Атагун, плаващ под малтийски флаг. Корабът превозвал бензен /индустриален разтворител и канцерогенно вещество/ от България за Италия. Товарният кораб бил натоварен в българското пристанище Бургас с 2015 тона бензен за пристанище Аугуста. В района на Бебек корабът излязъл от контрол и се плъзнал към сушата, като екипажът хвърлил котва и поискал помощ от турските власти. Два шлепа от турската брегова охрана успели да вземат на буксир кораба на 50 метра от сушата и след това го изтеглили в Мраморно море. За известно време бил затворен трафикът за преминаване през Босфора и в двете посоки.

Анадолска агенция: Външните министри на Турция и Египет призоваха за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

30 декември 2008 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министрите на външните работи на Турция и Египет – Али Бабаджан и Ахмед Абулгейт, призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предава Анадолската агенция. Намиращият се на еднодневно посещение в Анкара египетски министър вчера се срещна със своя турски колега Али Бабаджан и беше приет от президента Абдуллах Гюл и от премиера Реджеп Тайип Ердоган. На съвместна пресконференция двамата министри изложиха позициите си за последното развитие на събитията в района.
Али Бабаджан подчерта, че събитията в Ивицата Газа имат потенциала да повлияят изключително негативно върху стабилността в целия район и да засилят спиралата на насилието, като призова за намаляване на напрежението. Турция подкрепя взетото преди два дни решение от Съвета за сигурност на ООН по отношение на Ивицата Газа и призовава Израел незабавно да прекрати военната си операция срещу Газа. В същото време и палестинското движение “Хамас” трябва да не предприема действия, които подстрекават израелските военни нападения, да прекрати тези действия, посочи Али Бабаджан.
Ахмед Абулгейт подчерта, че за съжаление обстановката в района е много опасна. Египет порицава операцията на Израел в Ивицата Газа и с всички сили се обявява против нея. Още повече че Египет има и специална отговорност по отношение на палестинците в Газа, посочи Абулгейт. Египетският външен министър съобщи, че е призовал министъра на външните работи на Израел Ципи Ливни да съдейства за прекратяване на сраженията, като и я е уведомил, че вече е изпратил послание до палестинците да не предприемат военни действия.

Анадолска агенция: Турският премиер предприема обиколка в района на Близкия изток
30 декември 2008 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предприема от 31 декември двудневна близкоизточна обиколка във връзка със събитията в Ивицата Газа, предава Анадолската агенция. Ердоган ще посети четири страни в района – Сирия, Йордания, Египет и Саудитска Арабия. Вицепремиерът и говорител на турското правителство Джемил Чичек посочи, че целта на спешната визита на Ердоган е да се даде принос за запазването на мира и стабилността в района и в целия свят, застрашени от въздушните удари на Израел над Ивицата Газа.

Турски печат: Ердоган ще говори по новия телевизионен канал на кюрдски език ТРТ-6
30 декември 2008 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Започването от 1 януари 2009 г. на редовни излъчвания на кюрдски език по новия телевизионен канал ТРТ-6 със специални изявления на премиера Реджеп Таийп Ердоган и на президента Абдуллах Гюл е сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” извежда на централно място информацията, че премиерът Ердоган ще се обърне към зрителите на кюрдски език с думите ”Да ни е честит новият телевизионен канал ТРТ-6”. По този начин за пръв път в Турция премиер ще използва кюрдски изрази в двуминутно изявление. Новият телевизионен канал, който имаше пробни излъчвания миналата седмица, е една от първите стъпки на правителството за намиране на демократично разрешение на кюрдския проблем, отбелязва всекидневникът. След официалното откриване каналът ще премине към 24-часово излъчване.
“Заман” пише, че премиерът Ердоган е дал специални изявления за новия канал ТРТ-6, който ще излъчва предавания на кюрдски наречия, на арабски и на персийски език. В изявленията си Ердоган изразява задоволство от започването на предавания на кюрдски език и ги завършва също с израза “Да ни е честото” на кюрдски.
Това се случва за пръв път в републиканската история на страната, пише “Сабах”. Премиерът Ердоган ще каже по ТРТ-6 на кюрдски език ”Честита Нова година” и с това ще стане първият премиер на Турция, който отправя послания на кюрдски език.
“Милиет” отбелязва, че както премиерът Ердоган, така и президентът Абдуллах Гюл са дали специални изявления за ТРТ-6, които ще бъдат излъчени в началото на програмата на 1 януари 2009 г.
“Хюриет” информира, че президентът Абдуллах Гюл е издал указ за назначавано на семейния лекар на премиера Ердоган - проф. д-р Юнус Сьойлет, за ректор на Истанбулския университет. Назначението е силно дискусионно и скандално, тъй като освен това професорът е и един от авторите на “меморандума за свободното носене на мюсюлмански забрадки” в турските университети.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON DEC 30
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Dec. 30, 2008. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON DEC 30

HURRIYET
-- MEDIATION SUSPENDED
Prime Minister Tayyip Erdogan has given up all mediation efforts between Israel and Syria. Erdogan will begin a tour of Syria, Jordan, Egypt and Saudi Arabia on December 31 with the hope of finding a peaceful solution in the Middle East.

-- NEW YEAR'S PARTIES GET AFFECTED BY ECONOMIC CRISIS
80 percent of all new year's parties that were to be organized by Turkish companies for their workers have been cancelled. The cancellations came due to the global economic crisis.


Hurriyet

More

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2