Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 27 декември 2008 г.

Новините-от и за Турция,27.12.08 г.

Българският храм "Св. Стефан" в Истанбул чества 110 години

Българският храм

Bulgarian Post
27.12.2008 г.

На този ден преди 110 години отваря врати за миряни една от най-красивите църкви в православният свят. Българската църква свети Стефан е униклана по своя род, защото е единственият православен храм построен само от желязо. В края на XIX век църкви от желязо строят само поданиците на британската империя, които по този начин правят молитвени домове и в най-отдалечените краища на владенията й.

В средата на XIX век в квартал “Фенер” в столицата на Османската империя, родолюбивият българин Стефан Богориди дава своя земя за църковни нужди. Той подарява за български черковни нужди голям двор с 3 постройки на самия бряг на Златния рог, близо до седалището на Вселенската патриаршия.

Първоначално долният етаж на подарената от Богориди дървена къща е превърнат във временен параклис и е тържествено осветен на 9 октомври 1849 г. По-късно параклисът прераства в самостоятелен храм, известен като Дървената църква, и посветен на първомъченик и архидякон Свети Стефан в чест на дарителя Стефан Богориди.

През 1850 г. каменните къщи в двора са разрушени и с материала е изградена триетажна постройка с 25 стаи, известна като Метоха, която по-късно става седалище на Българската екзархия, създадена със султански ферман на 27 февруари 1870 г.

На 25 юни 1890 г. със султански ферман се разрешава на Българската екзархия да построи нов храм на мястото на Дървената църква. Основният камък е поставен от екзарх Йосиф I на 27 април 1892 г.

Тъй като теренът е нестабилен архитектът Ховсеп Азнавур предлага конструкцията на църквата да бъде от сглобяеми железни плоскости, а не с бетонни основи. Търгът за изработване на елементите на църквата е спечелен от виенската фирма Рудолф Филип Ваагнер, макар тя да не е строила дотогава железни църкви. Но Ваагнер вече има стабилен авторитет в областта на железните изработки.

Елементите, тежащи 500 тона, са изработени във Виена между 1893 и 1896 и са откарани до Цариград с кораб по Дунав и Черно море. Скелетът на църквата е от стомана, а страните от ламарина, която е захваната за основите с болтове, гайки, нитове и заварки - общо около 4 милиона.

Сглобяването на Желязната църква приключва на 14 юли 1896 година. В архитектурно отношение отвън църквата съчетава елементи на необарок, неоготика и византийски стил. Интериорът също е изработен във Виена - коринтски колони, ангелчета и флорални мотиви са завинтени или занитени във вътрешността.

Виенските майстори изработили иконостаса по католически образец и секретарят на екзархията Атанас Шопов с архитекта Азнавур са принудени да отидат до Русия, за да преговарят с руска фирма за избработка на православен иконостас.

Иконостасът е направен от московската фирма на Николай Ахапкин, иконите са изписани от руския художник Клавдий Лебедев, а шестте камбани са отлети също в Русия, в Ярославъл във фабриката на Пьотър Оловянишиков. Две от шестте камбани звучат и до днес.

Тържественото освещаване на новата църква „Свети Стефан“ е извършено от екзарх Йосиф I на 8 септември 1898 година - празника Рождество Богородично. От старата дървена църква е съхранен само напрестолният камък от олтара, като паметник, който да напомня за историческата ѝ роля в продължение на половин век.

В двора на „Свети Стефан“ са погребани българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки и Паисий Пловдивски.

Днес Българският православен храм в Истанбул чества 110 г. от освещаването си.

Специално за празника на българското православие в Истанбул, по покана на църковното настоятелство и фондацията на Св. Стефан, на 26 декември от България ще отпътуват българският митрополит Неофит, министърът на транспорта Петър Мутафчиев, представители на институцията и Народното събрание.

Делегацията ще посети българските църкви „Св. Константин и Елена" и „Св. Георги" в гр. Одрин, след което ще бъде приета от Вселенския патриарх Вартоломей.


емонстрация в Истанбул срещу израелското нападение над Газа

Няколко хиляди души се събраха в Истанбул, за да протестират срещу израелските въздушни удари срещу Газа, предаде АФП.

Множеството между 3500 души според полицията и 10 000 души според организаторите, събрало се по призива на няколко партии, профсъюза и ислямски асоциации, премина по булевард Истиклал – най-оживената търговска артерия на европейския бряг на метрополията. Демонстрантите носеха дълги лозунги с текст „Да защитиш Газа означава да защитиш Истанбул“ и „Газа - гробище на ционизма“ и скандираха: „Израел, убийци – вън от Палестина!“ и „ХАМАС, удари Израел!“ Мюсюлманският свят трябва да се обедини, заяви един от ораторите, като призова за бойкот на израелските стоки и за набиране на средства за подпомагане на палестинците. Турция, чието население е мюсюлманско, но има светско управление, поддържа добри отношения с Израел. Тя обаче изрази недоволството си по повод израелската операция и настоя за незабавно спиране на атаките. /БГНЕС

Истанбул / Турция

Eрол Ибрахимов: Има обреченост във веселието на младите хора
27 12 2008
erol_ibrahimov_2.jpgДано протестите на студентите да са градивни, понякога това действа оздравително на обществото, може и някоя кола да пламне, те и без това са много у нас, смята популярният музикант.

- Ерол, как си в шест и петнадесет?
- Не мога да се оплача, шест и петнадесет е хубаво време. Шест без десет също, въобще около шест времето е много добро. Аз съм се родил в шест часа, петък на 16 - ти май. Между другото имам три шестици в рожденната дата... нумеролозите може да открият сатанински знак – 666.
- Какво те провокира, и защо го провокираш?
- Какво ме провокира? Еми той живота си е провокация, аз не го разделям на неща които ме провокират или не. Ако човек има очи да забелязва интересното и хубавото наблюдавайки живота, той може да намери провокация във всяко нещо – в ставането сутрин, в беленето на яйце – провокацята я разглеждам в добрия смисъл на думата, нещо което стимулира твоята креативност.
erol_ibrahimov_3.jpg - Мнението ти за студентските протести по повод убийството на Стоян Балтов?
- Хубаво е че продължават, че не остана инцидентно след случая. Може би това ще доведе до по-дългосрочно обръщане на внимание към проблема, защото понякога става медийна шумотевица за два-три дни и всичко отшумява. Дано да се опитат да размърдат малко обществото, според мен единствените хора които могат да го направят са по-младите, те трябва да са будната съвест на обществото, да не са съгласни по принцип. Някой беше казал, че на младини човек винаги е либерален, колкото повече остарява, толкова преминава към консервативната партия. Хората на тази възраст би трябвало да се бунтуват, да са недоволни, а пък нашата действителност е пълна с неща които би трябвало да провокират младите. Беше време да излязат на улицата тия хора и да кажат какво искат – във вестника имаше такова заглавие “Какво искат студентите?” Дано да е градивна тази революция, да не се стига до някакви разрушителни ефекти като палене на коли и прочие, макар че понякога това действа оздравително на обществото... може, някоя и друга кола може да замине, те и без това са много. Така че аз съм за, даже ми се ходи на някоя стачка.
- Пееш ли на децата си?
- Дъщеря ми винаги ме прекъсва като почна да и пея нещо, аз и не съм такъв певец, който може да се хареса на деца, на хора които са по-спокойни. Аз общо взето крещя, така че май не им пея много много. Пускам им някои от парчетата и ги питам – Харесва ли ви, тати, новата песен? – те обикновено казват – Нееее. Спри го. Искам да гледам “Jetix” – например.
- Според теб как живеят младите хора в България?
- Като младите хора във Финландия да речем, и навсякъде по света, радват се, правят любов, по някой път война, забавляват се... Имам наблюдения за една трагичност, една обреченост във веселието на младите, забавата винаги стига до ексцесии накрая, винаги има мъртви, пандали под масите, има го и момента “Ела да се разбереме отвънка!”. Като за последно общо взето, може би тукашната обстановка предразполага към това, но и забавата е някак си крайна. Когато сме ходили по концерти, насам, натам из Европа съм забелязал, че хората са по-умерени, може би това тук е от климата, ние сме по на юг.
- Как се отразиха на групата промените в състава, и какво е “Уикеда” след тях?
- Мисля че благотворно, защото по едно време бяхме стигнали до някаква задънена улица. Едни очаквания стояха още от първия албум – от онази шумотевица около Боби с кафето – и хората непременно очакваха от нас да сме весели, закачливи. Една от емблемите на групата, нещото с което ни свързват повечето хора, това е браса. Чувствахме се малко като клоуни по едно време, трябваше непрекъснато да отговаряме на тези очаквания. Тогава решихме да видим какво ще стане като махнем браса, това по някакъв начин свали напрежението в групата и се появи нова енергия между нас. Напоследък много добре вървят нещата, като че ли нов интерес се породи в хората, въпреки че пак има някои, според които с брас беше по-добре. Аз мисля че сега сме в добър период, пък ще видим.
- Караш ли с двеста?
- Не. С двеста не съм. Със сто, сто и десет – най икономичния режим. Много се дразня, когато изпреварвам ТИР някъде на магистрала и отзад се доближават едни халогенни фарове и ми светят в задното стъкло, тогава викам, чакай да видите вие и надувам кадета с сто двадесет и осем – максимум. Избягвам да карам бързо, по-безопасно, по-екологично, пък и няма смисъл човек да се хваща на това хоро. То става някаква лудница – кой по-бърз, кой повече пари изкара – няма смисъл от тази надпревара. Трябва хората да живеят по-спокойно.
- Чувства ли се българската музика като в задръстване между пет и шест?
- Общо взето, да, въпреки че, рок алтернативната сцена се развива много добре напоследък в България. Появиха се много разнообразни групи – преди клоняха към този Сиатълски звук, присъщ на “Саундгардън” примерно – може би малко по-електронни неща се правеха. Докато сега има много голямо разнообразие – има реге, пънк, ска, метъл групи – няма толкова медийна изява, но тя не им трябва, слава богу има интернет и в тази сцена има развитие последните две три години, има възход. Иначе другото – това което е мейнстриима, е зациклило – лашка се между поп фолк и естрада и някакъв измислен поп, аз и не го следя много много този мейнстриим на българската сцена. Общо взето в рок музиката – аз я наричам рок много обобщено, или ъндърграунд още по-изтъркано, там се развиват добре нещата, докато в попа са се изчерпали откъм идеи.. незнам дали са имали изобщо.
erol_ibrahimov_1.jpg - Какво настъпи днес по улицата?
- Фас сигурно. Няма начин да не съм настъпил някой фас. Надявам се да не съм настъпил лайно, защото това е ужасно, особено ако си с дълбоки грайфери. Аз общо взето не гледам къде стъпвам.
- Какво е твоето послание като музикант към българското общество?
- Винаги съм се чудел какво точно искам да кажа с това което правя, може би търся начин да си изразя същността. Човек е общо взето сам в живота – ражда се сам, сам си отива – и това да намериш начин да изразиш себеси, помага да намериш съмишленици и хора с които да общуваш в духовен план, не просто да си приказвате за времето. Може би това е посланието ми – търся хора с които мога да общувам, защото е трудно да ги срещнеш в трамвая или на улицата. Винаги се сбълскваш с каменни лица, с враждебност, а така на сцената с музиката която правя намирам хора, които се усмихват и се радват на неща, на които аз се радвам и съответно тъжат от същите неща като мен.
- И какво значи всъщност “Уикеда”?
- Идва от английската дума “wicked” – проклет, 60- те години е било жаргон и за “супер”. Това го видяхме на една касетка с “а” и ни прозвуча ямайско... може и това да значи, но май нищо не значи – просто Уикеда.

интервю на Неделчо Хазърбасанов


Местан: Мит е, че ДПС преяде с власт 27.12.2008 18:10 Местан:Мит е, че ДПС преяде с власт Снимка: БГНЕС "Лидерът на основната опозиционна партия у нас - Бойко Борисов дискредитира българския политически модел”, заяви депутатът от ДПС Лютви Местан по време на възпоменателния митинг за жертвите от "възродителния процес” в Момчилград. Местан определи като "мит“ твърденията, че партията на Доган е преяла с власт. "Кое е анормалното 34 народни представители от ДПС да излъчат трима свои министри? Не само, че не може да се говори за преяждане с власт, относителната тежест на ДПС във властта е най-ниска”, отсече Местан. Според него, ако един представител на малцинството реши да разгърне сериозен бизнес, той се сблъсква с крайната нетолерантност на другите. "Когато лидерът на основната опозиционна партия с претенции за властта прави изказване, с което изразява съгласие с целите на "възродителния процес”, ние имаме нещо много по-сериозно и то е опит за дискредитиране на българския политически модел, на европейския политически модел на България”, посочи Местан. По думите му отношението към „възродителния процес” е един от фундаментите на българската демокрация, а осъждането и разграничаването от него е "фундаментален критерий за демократичност на политическия субект, който и да е той”. "Още има необходимост от промяна в манталитета, в дискетата на всички ни, особено ако тя е замърсена от вирусите на "възродителния процес”, отправи призив депутатът. Местан заяви, че трябва да се напише речник на основните понятия, свързани с правата на човека, който да бъде четиво за всеки политик, особено ако той иска да управлява страната. Той пожела на участниците в митинга "много, много бдителност”, за да не позволят промяната в политическия модел на страната.

Турция остро осъди нападението на Израел срещу Ивицата Газа и призова за незабавно спиране на атаките

27 декември 2008 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция остро осъди нападението на Израел срещу Ивицата Газа, при което много палестинци загубиха живота си, пише турският вестник „Заман”. В декларация на турското външно министерство се призовава Израел веднага да спре военното нападение и да се постигне примирие. В нея се осъжда отнемането на живота на десетки цивилни палестинци и се изразява голямо притеснение за бъдещия развой на събитията, както и на преговорите за мир. Призовава се международната общност да окаже натиск за спирането на нападенията и на изживяваните човешки трагедии. В нея се казва още, че Турция е готова да окаже помощ на пострадалите и на населението в Газа, пише вестникът.

ПДО в Турция разкритикува бюджет 2009 като увеличаващ неравнопоставеността в страната
27 декември 2008 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. „В Турция има неравнопоставеност между мъжете и жените, неравнопоставеност на пазара, неравенство между отделните райони и е страна, в която господства несправедливостта. В бюджета за 2009 година не са предвидени никакви стъпки за намаляване на тази неравнопоставеност, а точно обратното – тя се засилва. В този бюджет кюрдите не съществуват”, заяви депутатката от Партията на демократичното общество /ПДО/ Гюлтан Къшанак, пише турският вестник „Милиет”. При обсъждането на бюджета за 2009 година в турския парламент депутатът от ПДО Хасип Каплан заяви, че правителството на управляващата Партия на справедливостта и развитието е показала безсилието си да управлява икономиката в условията на глобална криза. „Инфлацията стана двуцифрена, безработицата се увеличи значително, животът стана много труден, семействата са пред прага на мизерията и фалита”, каза той от парламентарната трибуна. Каплан прогнозира социални „експлозии” и посочи, че правителството начело с премиера Ердоган минава по „тигела” на кризата и не взема адекватни мерки. Той разкритикува правителството, че по настояване от Международния валутен фонд е съкратило с 16,5 % социалните разходи и особено тези за Източен и Югоизточен Анадол, пише вестникът.

Турция ще се затрудни при преговорите с ЕС по глава „Екология”, смятат турски индустриалци и експерти
27 декември 2008 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Главата, по която Турция ще види най-много затруднения по преговорния процес за присъединяване към ЕС ще бъде главата за екология и опазване на околната среда. Това заяви заместник-председателката на Управителния съвет на Истанбулската промишлена палата и председателка на Съвета за околна среда Зейнеп Бодур Окяй, пише турският вестник „Дюня”. В словото си пред Съвета за опазване на околната среда Окяй посочи, че успоредно с икономическия растеж и развитието на индустрията и технологиите, проблемът за опазване на околната среда придобива все по-голяма значимост и на равнище международни и национални институции. Тя изтъкна, че при реализирането на проектите за развитие и разширяване на икономиката трябва да се постави за цел опазването на природата и околната среда. Окяй препоръча да се изгради добра стратегическа политика в областта на екологията и да се определят приоритетите за инвестиции в тази област – в използването на възобновяеми енергийни източници, използването на слънчева и вятърна енергия, на екологично хибридно гориво и други. Тази политика трябва да включва и намаляване на данъците, които реализират проекти в областта на екологията и на индустриалци, които прилагат най-модерни екологични технологии в производството, пише вестникът.

Кандидатът за кмет на Анкара от управляващата ПСР в Турция ще бъде обявен утре, 28 декември
27 декември 2008 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кандидатът за кмет на Анкара от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция ще бъде обявен от лидера на партията и премиер Реджеп Тайип Ердоган утре, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Първоначално ПСР гледаше благосклонно на кандидатурата на сегашния кмет на турската столица Мелих Гьокчек, но представянето му на телевизионния дебат породи спорове относно тази кандидатура и Ердоган даде сигнали, че вероятно ще се търси друг избраник. Утре се очаква премиерът да обяви кандидатурите за кметове на Анкара и още 44 провинциални центъра в Турция. Вероятната кандидатура за кмет на турската столица може би ще е Вейсел Тиряки, кмет на Алтъндаг, пише вестникът.

60 играчи на хазарт са задържани при операция срещу нелегален хазартен клуб в Истанбул
27 декември 2008 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 60 играчи на хазарт са били задържани при операция срещу нелегален хазартен клуб в квартал Кягътхане в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Тази нощ след 1 часа спецполицаи са организирали операция срещу дом в квартал Кягътхане, в който се е помещавал нелегален хазартен клуб. Клубът е имал камери за наблюдение, чрез които собствениците са видели пристигането на полицаите и са заключили вратите, поради което силите на реда са прибегнали до разбиване. При операцията са били задържани общо 60 души, от които 15 жени и 7 работещи в клуба. Били са иззети също 2 маси за рулетка, 7 блек джак и 1100 пула за игра. След приключване на процедурите по разпита задържаните ще бъдат предадени на съда, пише вестникът.

ЕС влезе в контакти с турските служби за изолиране на дейността на ПКК в Европа
27 декември 2008 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Европейският съюз също влезе в действие за ликвидиране на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/, пише турският вестник „Заман”. Координаторът на ЕС за борбата срещу тероризма Жил Де Кершов посети в началото на седмицата Анкара и има срещи с представители на турските разузнавателни институции. На срещите, закрити за външни лица, той и турските му събеседници са обсъдили дейността на терористичната организация и на първо място трафикът на наркотици, с който се занимава организацията и дейността й в Европа за осигуряване на финансови източници. Така към тройния механизъм за пресичане на дейността на ПКК, включващ Анкара, САЩ и Ирак, се прибави и Брюксел.
Представителят на ЕС и турските му колеги се договориха за обмен на разузнавателна информация и вземане на мерки срещу финансовите дейности на организацията, пише вестникът.

Жители на Анкара протестираха срещу кмета Мелих Гьокчек заради строителен проект
27 декември 2008 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Протест пред сградата на кметството в Анкара срещу начинание на кмета Мелих Гьокчек организираха група жители на града, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Протестът, започнал в 12 часа, е бил срещу събарянето на къщи по проекта „Долината Дикмен”. Протестиращите са освиркали кмета и са поискали оставката му. Те са организирали демонстрация със спукване на балони, символизиращи падането на Гьокчек от кметския пост и са скандирали лозунги за неговата оставка. Гражданите са посочили в изявление, че никой продажен неолиберален кмет, който би дошъл на кметския стол в Анкара, няма право да посяга на живота и домовете на бедните жители и да залива всичко с бетон, пише вестникът.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON DEC 27
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Dec. 27, 2008. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy. (UPDATED)

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON DEC 27

HURRIYET
-- TURKISH MOVIE SECTOR MAKES OVER QUARTER BLN IN 2008
Turkey's film industry, what is publicly called as Yesilcam or "Greenpine," broke records in 2008. Nearly 40 million viewers went to the movie theatres to see a total of 265 new films. The industry made near 260 million dollars turnover.

-- GOVERNMENT TO INCREASE MOTOR VEHICLE TAX
The government will increase motor vehicle tax by 12 percent in the new year. The lowest tax will be 44 New Turkish Liras for cars older than 16 years. Owners of an Audi S5 (over 4.0 liters) will pay 14.2 thousand YTL and owners of 2.2 million-dollar Eclipse 500 business jet will pay 15.8 thousand YTL.


Hurriet

More

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2