Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 18 декември 2008 г.

Новините-от и за Турция,18.12.08 г.

Седем терористи от ПКК са ликвидирали турските сили за сигурност при въздушните операции
18 декември 2008 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Анкара/Ербил. Седем терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са ликвидирали турските сили за сигурност при въздушните операции миналата седмица, пише електронното издание на турския вестник ”Сабах”. Двама от убитите са известни с кодовите имена Нужан Нурхак /22-годишен/ и Рожхат Варто /34-годишен/, а самоличността на другите петима е неустановена. ПКК е била атакувана също и от северноиракските сили за сигурност. Привърженици на ПКК са организирали протест срещу турските военни операции в град Сюлеймание. Местни иракски кюрди са се противопоставили на протестната демонстрация, а местните сили за сигурност са арестували 18 демонстранти, пише вестникът.

Днес в Турция ще се вземе решение по проекта за разузнавателна сателитна система срещу ПКК
18 декември 2008 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изпълнителният комитет на военно-отбранителната промишленост на Турция ще заседава днес след обяд под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На съвещанието ще бъдат разгледани проекти, които трябва да доведат до нови резултати в борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/. По три проекта трябва да бъде взето решение. Най-важният проект, насочен към борбата срещу ПКК, е за първия турски военен сателит - разузнавателната сателитна система „Гьоктюрк”. Проектът „Гьоктюрк” струва 200 милиона долара и вече две години реализацията му беше отлагана поради различни причини. С изграждането на тази сателитна разузнавателна система се планира неща до 80 сантиметра големина да могат да бъдат следени от космоса. Така ще могат да бъдат засичани бягствата на терористите, да бъдат контролирани пожарите в горите и други. Ще бъде обсъдено също и закупуването на 468 бронирани коли, които са устойчиви на мини и изваждането на старите кораби от военноморския флот на Турция.

„Радикал”: Експлозия на бомба уби млад човек в провинция Мугла, Югозападна Турция
18 декември 2008 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Мугла. Един човек загина в Ортаджа, провинция Мугла, Югозападна Турция, в резултат на експлозия на бомба, пише турският вестник „Радикал”. Пакет, в който е имало бомба, е бил изпратен на 29-годишния Мустафа Джан Йълмаз, син на собственик на магазин в промишлената зона в Ортаджа. При опита да отвори пакета бомбата е избухнала и той е загинал на място. Експлозията е ранила леко един човек и е нанесла материални щети на офиси и магазини от района. На мястото са пристигнали кметът на града и полицейски екипи. Започнало е разследване по случая.

„Заман”: Утре ще станат известни резултатите от търга за изграждане на АЕЦ край град Мерсин
18 декември 2008 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Резултатите от търга за изграждането на атомна електроцентрала край Аккую до турския град Мерсин ще станат известни утре, пише турският вестник „Заман”. Това е заявил министърът на енергетиката на Турция Хилми Гюлер преди съвещание на Съюза на борсите. Той е посочил също, че спадът в цените на петрола и курсът на долара ще се отразят върху цената на природния газ, пише вестникът.

„Хюриет”: „Форд Отомотив” в Турция за трети път спря производство заради неблагоприятната пазарна ситуация
18 декември 2008 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Коджаели. Компанията „Форд Отомотив” в Турция за трети път спря производството си заради неблагоприятните условия на пазара, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. В изявление на ръководството на автомобилната компания се посочва, че вземайки под внимание недобрата ситуация на пазара и намаляването на поръчките от вътрешни и външни клиенти е взето решение за прекратяване на производството във фабриките в Коджаели и Иньоню в периода 20 декември-12 януари 2009 година. За последните три месеца това е третото спиране на производството. Фабриките не работиха между 25 октомври-2 ноември и 13-26 ноември, пише вестникът.

„Милиет”: Заплахите от глобалната криза важат и за Турция, смятат турски индустриалци
18 декември 2008 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Членът на Управителния съвет на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ и председател на Комисията по фирмена дейност Али Кибар заяви, че заплахата от икономическата криза важи и за Турция, пише турският вестник „Милиет”. На семинар на тема „Глобалната финансова криза и паричната политика” в Истанбул Кибар посочи, че светът преминава през най-тежкия си период от Втората световна война насам и Турция също няма да бъде подмината. Той изтъкна, че дори и да е заздравила икономическата си „сграда” след 2001 година, заплахите на кризата в пълна сила важат и за Турция. По думите му показателите на кризата вече са съвсем видни със сериозното намаляване на темповете на икономическия растеж. Той и други участници в семинара защитиха тезата за необходимост от нова фискална политика в страната, пише вестникът.

Анадолска агенция: Вицепрезидентът на Ирак Тарик Ал Хашими пристига на работно посещение в Турция
18 декември 2008 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепрезидентът на Ирак Тарик Ал Хашими пристига в Турция, предаде Анадолската агенция. Според получената информация очаква се Хашими да посети Анкара в събота. В рамките на работното си посещение той ще има различни срещи в турската столица и в Истанбул. Планирани са срещи с президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган. Хашими беше посетил Анкара и през месец април тази година.

„Сабах”: Управляващата ПСР ще номинира досегашните кметове на Анталия, Кайсери и Коня за местните избори
18 декември 2008 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Коня. Имената, които ще влязат в надпревара от името на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция на местните избори на 29 март, вече започнаха да стават известни, пише турският вестник „Сабах”. Четири месеца преди местните избори очите се обърнаха към политическите партии, които определят своите кандидати за местната власт. Лидерът на ПСР и премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че досегашните кметове на Анталия – Мендерес Тюрел, на Кайсери – Мехмет Йозхасеки и на Коня – Тахир Акюрек ще бъдат кандидати на партията и за предстоящите местни избори. Кандидатите на ПСР за Истанбул и Коджаели ще бъдат определени в неделя. Крайният срок за определяне на всички кандидати на ПСР за местната власт е 15 януари. Премиерът Ердоган посочи, че онова, което е определящо при избора, е любовта на народа към кандидата. „Кандидатите трябва да спечелят сърцата на хората с делата си, с поведението си, с отношението си към тях”, добави той. Той отхвърли обвиненията, че принципът на демокрацията вътре в партията не работи и изтъкна, че вътрешнопартийната демокрация е най-силна в ПСР, пише вестникът.

„Сабах”: Терористите от планината също могат да гласуват, каза турският министър на правосъдието
18 декември 2008 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на правосъдието на Турция Мехмет Али Шахин заяви, че всеки гражданин, дори и да е терорист и се намира в планината, може да употреби правото си на глас, пише турският вестник „Сабах”. Министър Шахин коментира присъствието на името на съпруга на депутатката от Партията на демократичното общество Фатма Куртулан Салман Куртулан в избирателните списъци, за което алармираха медиите. Салман Куртулан, който фигурира в списъците, е член на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и се намира в лагер в планината, също. „Лицата в планините /бел. „Фокус” – членовете на ПКК/ също могат да гласуват, ако не им е наложена такава забрана. Да заповядат, така и ние ще се запознаем с тях”, каза Шахин, пише вестникът.

Турски печат: Турският премиер Ердоган и непримиримият му опонент Дениз Байкал отправиха общи послания
18 декември 2008 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Коня. Церемонията по случай 735-та годишнина от смъртта на великия поет, мислител и хуманист Джеляледдин Руми /Мевляна/, която събра на едно място премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговия опонент опозиционния лидер Дениз Байкал и реакциите на турския премиер и политиците по повод кампанията, подета от турски писатели, учени и журналисти за искане на прошка за арменския геноцид, са едни от основните теми в турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че Ердоган и Байкал са отправили сходни послания на церемонията в памет на Мевляна в турския град Коня. Вестникът цитира изказването на Ердоган, който акцентира на хуманистичната философия, проповядвана от Дежляледдин Руми. Турският премиер изтъква, че ислямът не може да се идентифицира с тероризма и доказателство за това е великата поезия и философия на Руми, която отправя общочовешки послания за любов, братство, толерантност и уважение към всяко същество на земята.
„Мевляна събра на едно място Ердоган и Байкал”, пише вестник „Заман”. В словото си на церемонията Дениз Байкал изтъква, че огънят на Мевляна сгрява векове наред душите на хората и идеята за толерантност и любов, която стои в основата на неговата поезия и философия, са най-важното достижение на исляма като религия.
Вестник „Сабах” пише, че церемонията за почитане на Мевляна е омекотила напрегнатия политически сблъсък в Турция. Вестник „Радикал” също обръща внимание на посланията на Ердоган и Байкал по повод годишнината от смъртта на Руми.

Специалният съветник на Генералния секретар на ООН за Кипър Александър Даунър ще посети днес Анкара

18 декември 2008 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Специалният съветник на Генералния секретар на ООН за Кипър Александър Даунър ще посети днес Анкара, където ще има среща с министъра на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Утре, 19 декември, Даунър ще посети и Гърция, където ще се срещне с гръцкия външен министър Дора Бакояни. След като приключи с дипломатическите контакти в Анкара и Атина специалният съветник на Генералния секретар на ООН за Кипър ще се завърне в Никозия, където на 22 декември ще разговаря с президента на Севернокипърската турска република Мехмет Али Талят и президента на Република Кипър Димитрис Христофяс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2