Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 11 декември 2008 г.

Новините:от и за Турция-11.12.08 г.

Над 670 кюрдски терористи са ликвидирани от турската армия тази година
11 декември 2008 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 670 кюрдски терористи са ликвидирани от турските сили за сигурност при контратерористични операции тази година, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на турския Генерален щаб.
Най-голям брой членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) са убити през февруари и май 250 и 179 съответно, предимно при въздушни атаки в Северен Ирак, където са базирани лагерите на ПКК.

“Хюриет”: 120 терористи от ПКК са се възползвали от закона за разкаянието за една година
11 декември 2008 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Диарбекир.За една година 120 терористи, избягали от лагерите на ПКК в Северен Ирак, са се възползвали от закона за “дълбокото разкаяние”и са пуснати на свобода, пише днес вестник “Хюриет”. Терористите са напуснали лагерите на ПКК в районите на Зап, Хакурк, Хънере, Авашин, Хафтанин и Метина, както и преди всичко в планината Кандил, преминали са на турска територия и са се предали на силите за сигурност в провинциите Диарбекир, Шърнак, Сиирт, Батман, Мардин, Бингьол и Урфа. От техните показания са добити важни данни за ПКК. 85 от терористите са се възползвали в съда от липсата на доказателства, че са извършили престъпления, а останалите 35 терористи са били пуснати на свобода на това основание директно от прокуратурата.

Агенция “Фокус” припомня, че турският парламент прие закона за разкаянието през 1999 г. Законът освобождава от съдебно преследване само онези членове на ПКК, които не са участвали във въоръжени операции, като не обхваща висшите командири, които продължават да бъдат третирани като престъпници.

Президентът на Турция ще се срещне с кюрдски лидери в Ирак
11 декември 2008 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. По време на планираната за края на декември визита на турския президент Абдуллах Гюл в Ирак са предвидени срещи и с кюрдски лидери, пише електронното издание Хюрхабер. Представителят на Патриотичния съюз на Кюрдистан /ПСК/ в Анкара Бехроз Галали заяви, че планираното посещение на Абдуллах Гюл /на снимката/ ще се осъществи в края на декември. Първоначално Гюл ще се срещне в Багдад с иракския президент Джалал Талабани, а след това ще премине в град Ербил в Северен Ирак, където ще разговаря с лидери на иракските кюрди. Това има важно политическо и историческо значение, посочи представителят на ПСК.

Турският износ ще надвиши 125 млрд. долара през 2008 г., каза държавен министър
11 декември 2008 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Кюршад Тюзмен заяви, че през тази година турският износ ще надвиши 125 милиарда долара, предава Анадолската агенция Предварителните планове за износа през 2008 г. са били за 119 милиарда долара, но в резултат на успешната и настъпателна търговска политика годишният износ на страната ще достигне 125 милиарда долара. За следващата 2009 г. се планира износът да възлезе на 112 милиарда долара, а вносът – на 175 милиарда долара.

“Милиет”, Турция: Управляващата партия демонстрира странна демокрация
11 декември 2008 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ демонстрира странна демокрация, пише днес турският вестник “Милиет”. От проведените 899 околийски отчетно-изборни конференция на ПСР на 709 конференции е бил издигнат само един кандидат за лидер на местната партийна структура, на 179 околийски конференции е имало двама кандидати, на 11 конференции кандидатите са били трима. В 14 околии не са провеждани отчетно-изборни конференции, а в 43 околии партийното ръководство не е избирано, а е назначено. Отчетно-изборната кампания в ПСР започна на 22 август и завърши на 29 ноември 2008 г., като изнесените данни показват, че при 79% от партийните конференции е имало само един кандидат за местен лидер и само в 21% от тях кандидатите са били двама или трима. Това илюстрира степента на демокрация в управляващата партия, коментира всекидневникът.

Хюрхабер: Икономическата криза предизвиква намаление на турския внос
11 декември 2008 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Икономическата криза доведе не само до свиване на износа, но предизвиква и намаление на турския внос, пише електронното издание Хюрхабер. През октомври и ноември кризата е предизвикала свиване на износа, но намалението на вноса е още по-голямо. До септември месечният внос на Турция е бил в размер на 19-20 милиарда долара, а през септември е намалял с около 5 милорда долара до нивото от 14,7 милиарда долара. През ноември месечният внос е бил за 12,6 милиарда долара.
През 2009 г. се очаква годишният внос на Турция да спадне с около 50 милиарда долара в сравнение с тази година.

Над 13 000 души са ограмотени в източната турска провинция Ван
11 декември 2008 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Ван. В провинция Ван и нейните околии в Източна Турция 13 606 души са участвали в курсове за ограмотяване в рамките на кампанията “Майка и дъщеря заедно в училището”, пише днес вестник “Хюриет”. По данни на дирекцията на националното образование във Ван общо в провинцията 120 298 души са неграмотни, като от тях 89 632 са жени. За да бъдат научени да четат и да пишат са били открити 441 курса, в които са били привлечени 10 907 жени и 2 699 мъже.

Управляващата партия в Турция създава армия от 1,5 млн. застъпници за предстоящите избори
11 декември 2008 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ създава армия от 1,5 милиона застъпници, с които ще контролира 48 милиона избиратели по време на представящите през 2009 г. местни избори в Турция, пише електронното издание Дюня бюлтени. Разработена е специална стратегия с оглед предотвратяване на евентуални опити за манипулации и фалшификации на изборните резултати. Въпросните 1,5 милиона застъпници са специално обучени и по време на изборите ПСР ще изпрати по девет от тези застъпници във всяка избирателна секция в цялата страна. От тях трима ще бъдат от основните структури на партията; трима - от младежките структури и трима - от женските организации.

Полицията в Турция запознава ученици с въпроси на борбата с тероризма
11 декември 2008 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Измир. Отделът за борба с тероризма в областната дирекция по сигурността в Измир организира срещи с ученици, за да ги информира по въпроси на борбата с тероризма, пише днес турският вестник “Сабах”. Идеята е продиктувана от получаваните сведения, че терористичните организации са се насочили към учениците и искат да ги обработят и спечелят за своята кауза. В 32 гимназии в централните части на града и в околиите пред общо 5 400 ученици в последния клас на обучението са били обяснени пътищата и методите, които използват терористичните организации.

Агенция "Фокус" припомня, че в Турция под терористична организация се подразбира Кюрдската работническа партия /ПКК/, която е забранена и се смята за терористична и в САЩ и ЕС.

“Заман”: 65 нелегални имигранти са задържани в Турция
11 декември 2008 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. В различни райони в Турция и по границите са били задържани 65 нелегални имигранти, пише вестник “Заман”. В официално съобщение на интернет страницата на Генералния щаб се съобщава, че при извършените проверки са били задържани 8 афганистанци и един палестинец, които нямат законово основание да пребивават в Турция. На турско-сирийската граница са задържани трима турски граждани, които са се опитвали да преминат нелегално в Сирия, а на турско-иранската граница - турски гражданин, преминал нелегално от Иран в Турция. На турско-гръцката граница са били задържани 57 нелегални имигранти, граждани на Палестинската автономия – 27 души, на Ирак – 13 души, на Бирма – 13 души, на Китай – 2 души, на Афганистан – един човек и на Грузия – един човек.

Анадолска агенция: Черна картина в областта на сивата икономика в Турция
11 декември 2008 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. При проверки през изминаващата година е установено, че голяма част от заетите в ученическите занимални, шофьорските курсове, хотелите и автобусните фирми работят в сивия сектор, предава Анадолската агенция. При проверките в ученическите занимални е установено, че от проверените 5 593 души 3 398 работят без да са надлежно регистрирани. В автобусните фирми от 5 281 проверени 4 429 души са се оказали нерегистрирани. В хотелите от 2 569 проверени служители 1 523 души не са били регистрирани и са работели нелегално.
Извършени са проверки на общо 18 994 работни места, като на 1 063 работни места са регистрирани нелегални работници.

Залежи от 10 млн.барела качествен петрол са открити в Югозападна Турция
11 декември 2008 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Маниса. След Югоизточен Анадол, залежи от качествен петрол бяха открити и в Егейския район на Турция, пише днес вестник “Сабах”. Турска фирма е открила висококачествения петрол на дълбочина 1 800 метра в кладенец на около 3 километра от околийския град Алашехир в провинция Маниса, Югозападна Турция. Това е станало след 40-дневна работа на 50-членен екип. В рамките на 1-2 месеца ще бъде издигната кула и ще започне добивът на петрол. Предполага се, че в новооткритото находище има около 10 милиона барела висококачествен петрол.

“Милиет”: Кмет от управляващата партия се разследва за корупция
11 декември 2008 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Сиирт.Върховният административен съд /ВАС/ поиска разследване за корупция на кмета на околийския град Сиирт в Югоизточен Анадол Мерван Гюл, който е от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише днес вестник “Милиет”. Преди това министърът на вътрешните работи Бешир Аталай не даде разрешение на прокуратурата за такова разследване. След решението на ВАС се открива пътят за разследване на кмета и на двамата му заместници по обвинения в опорочаване на общинска тръжна процедура и възлагане на дейностите за събиране на сметта в града на роднинска фирма.

“Сабах”: Атентат срещу бивш чеченски командир в Истанбул

11 декември 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В истанбулския район Юмрание /в азиатската част на града/ е бил убит бившият чеченски командир Ислам Джанибеков на 38 години, пише днес вестник “Сабах”. Покушението е извършено във вторник към 22. 00 ч., когато Джанибеков е бил на гости и се е връщал вкъщи заедно със семейството си. При слизане от автомобила пред дома си е бил прострелят с три куршума в главата и е починал на място пред очите на съпруга и децата си.
Установено е, че Джанибеков е убит с пистолет марка МСП /малогабаритен специален пистолет/, разработен от КГБ за специални нужди, известен още и като “малък специален пистолет” - използван при атентати във двата варианта СП3 и СМ4. Пистолетът побира два патрона калибър 7.62 мм и най-важната му особеност е, че при изтрел издава звук колкото детски пистолет-играчка. Върху гилзите на патроните, с които е убит бившия чеченски командир, няма никакви надписи, което наподобява патроните, използвани от КГБ при атентати през 80-те години на миналия век.
Полицията съобщи, че също 7.62 милиметров пистолет е бил използван и при убийството през септември в Башакшехир на чеченския полковник Газхи Едилсултанов, като допуска, че е възможно да става въпрос за едно и също оръжие.
Самият Джанибеков живее в Истанбул от 6 години, сменил е много адреси, а в район Юмрание се е установил от 2 години, като се е занимавал с търговия на покривки за легла и одеяла.

Турски печат: Подготовка за местните избори през пролетта на 2009 г.
11 декември 2008 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Темата за подготовката и дискусиите в основните политически партии за местните избори през пролетта на 2009 г. доминира в днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” констатира, че след “отварянето” към мюсюлманските забрадки и към кюрдите, основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ има вече и трето “отваряне” и то е към “пролетариата”. В навечерието на изборите НРП се стреми да се сближи и да си осигури подкрепата на основните профсъюзни централи в страната, като ДИСК, КЕСК и Тюрк-Иш.
“Сабах” обръща внимание на острия отговор на лидера на НРП Дениз Байкал на подигравателните критики за “отварянето” на неговата партия към мюсюлманските забрадки, отправени от лидера на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели. Дениз Байкал защитава тезата, че осигуряването на свободното носене на забрадките на публични места също е експлоатация на религията и политическа засада, като визира подкрепата на ПНД за прокарването в парламента на промените в конституцията, осигуряващи влизането на мюсюлманската забрадка в турските университети.
“Радикал” информира, че кюрдите в НРП очакват от ръководството на партията да бъдат инициирани конкретни законодателни мерки за гарантиране на кюрдската идентичност и интегриране в обществото на привържениците на Кюрдската работническа партия /ПКК/.
“Заман” извежда на централно място заканата на лидера на ПНД Девлет Бахчели, че партията му ще излезе с такива кандидати за кметове в Истанбул, че всички ще онемеят.
“Милиет” съобщава за интересна кандидатура за кмет, идваща от затвора. Става въпрос за намиращия се в затвора обвиняем по мега делото “Ергенекон” бивш кмет на истанбулския район Есенюрт Гюрбюз Чапан. Той е изпратил писмо от затвора, с което се кандидатира за кмет на Есенюрт на насрочените за март 2009 г. местни избори. По този повод хиляди жители на района са се събрали вчера по обяд на централния площад за да подкрепят неговата кандидатура.

Продължава официалното посещение на министъра на външните работи на Турция в Мексико
11 декември 2008 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Мексико сити. Продължава официалното посещение на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан в Мексико, съобщават медиите. Програмата за днес предвижда посещение и разговори в Сената на Мексико и срещи с министъра на финансите на Мексико Аугустин Карстенс и с управителя на Централната банка Ортиз Мартинес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2