Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 8 ноември 2008 г.

МЛЕЧИНО Е ЕДНО ПРЕКРАСНО МЯСТО ЗА ТЕРАПИЯ НА ДУШАТА

Снимкa: Авторът

Гюнер ШЮКРИ

Хидает Али : Със съдействието на кмета на община Ардино, Ресми Мурад през настоящата година са реализирани много важни проекти.

Китното ардинско село Млечино е едно от най-прекрасните места за живеене в кърджалийския край. Разположен е сред красивата природа на Родопа планина. Още с пристигането си тук ще усетите спокойствието, тишината и чистия кристален въздух. Млечино е перфектното място да избягате от стреса на големия град, зареждайки се с много енергия и сили.
Населението на селото е над 500, но през лятото се удвоява, тъй като пристигат много изселници от Турция, Гърция и Англия. Повечето от тях ремонтират бащините си къщи, подреждат дворовете и идват да си почиват. Покрай тях и местните вече се сещат да оправят домовете си. Чужденци проявяват и интерес към имоти в района. Това поражда надеждата, че в Млечино още дълго ще има живот, споделят местните жители.
Селото е голям административен център в района на община Ардино. В местното кметство съхраняват регистри на целия микрорайон и нямат проблеми с административните дейности, а главната им цел е бързо и качествено обслужване на гражданите. Но за съжаление все още нямат интернет връзка. От центъра на Млечино се разклоняват три шосета - за Кърджали, за туристически комплекс „Белите брези” и Ардино и за хижа „Млечино” и селата Горно Прахово, Долно Прахово и Башево. От тези пътни артерии кметството поддържа 7 км. от пътя за Ардино и 5 км. от главния път за Кърджали. Освен тези пътища, поддържат и 13 км. асфалтирани и неасфалтирани пътища за село Искра и кварталите Брянево, Карабаш, Голица и Ослец, коментира кметът Хидает Али.
През настоящата година са реализирани много важни проекти, като частично асфалтиране на пътя за село Искра – 1800-метрова отсечка и пътя за кв. Брянево. Поставени и подновени са уличните осветления във всички квартали и махали на кметството от служители на отдел „ОТОА” - Ардино, освежени са лекарските кабинети. Построена е кланица с отделно водоснабдяване и канализация, уточнява кметът.
Той благодари на ръководството на община Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад за оказаното съдействие за разрешаването на най-наболелите проблеми в селото и махалите.
Млечинци имат и Здравна служба, но малкият брой осигурени пациенти са причина да нямат постоянен лекар. Имат стоматологичен кабинет, който работи два дни в седмицата. Някога тук е имало и родилен дом.
В основното училище „Хр.Смирненски” учат 25 ученици в три слети паралелки и 10 деца в ЦДГ и предучилищна група.
Местното население се препитава от живодновъдство.
Стопаните отглеждат по една-две крави и продават млякото за по 60-70 стотинки за литър. За съжаление, голяма част от тях не са регистрирани, като земеделски производители и не могат да се възползват от полагащите им се държавни субсидии.
През лятото млечинци събират брезови листа. Изсушените листа се изкупуват от местната кооперация „Родопска крепост”. Мъжете работят в строителството във вътрешността на страната и в чужбина. В центъра на селото се намира и шивашки цех, където работят около 40 души. Има и нов хостел, който носи името на ирландската столица “Дъблин”.
Сградата на Младежкия дом в центъра на Млечино привлича гостите с необичайната си архитектура. В нея се намира и местното читалище „ Любен Каравелов”. В момента духовното средище разполага с 9000 тома книги. Наскоро Министерството на културата е направило дарение - “Златната колекция на 20 ти- век”.
Всяка година в последната събота от юли млечинци организират селищен празник-мевлид. На 24 декември е денят на Млечино, когато традиционно се отбелязват Декемврийските събития от 1984 г. по време на т.нар. Възродителен процес.

kircaalihaber,[2008-11-07]

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2