Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 7 ноември 2008 г.

Американци, помогнете на новия президент!

 

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама излиза със семейството си на сцената в Чикаго в нощта, след като стана ясно, че е победил Джон Маккейн. Снимка: Ройтерс

Това е един от онези исторически моменти, в които си струва да поспрем за малко, за да осъзнаем основните факти: американец с името Барак Хюсеин Обама, син на бяла майка и чернокож баща, когото той почти не познава, отгледан от баба си и дядо си далеч от центъра на американската сила и богатство, беше избран за 44-ия президент на Съединените щати.

Демонстрирайки изключителна концентрация и тиха увереност, Обама разруши едно след друго много традиционни политически схващания, за да победи Хилари Клинтън (която толкова много искаше да бъде президент, че загуби контрол над поведението си) и Джон Маккейн (който загърби принципите си, за да направи кампания, основана на гнева и страха).

Неговият триумф е решителен и широкомащабен, защото той виждаше какво не е наред в страната - тоталният неуспех на властта да защити своите граждани. Той предложи власт, която не се опитва да разреши всички проблеми, но ще направи тези неща, които са отвъд възможностите на обикновените граждани - да регулира справедливо икономиката, да поддържа въздуха чист, а храната безопасна, да направи така, че болните да получат достъп до здравни услуги и да образова децата, за да са конкурентоспособни в глобализиращия се свят.

Обама говореше открито за провала на републиканската икономическа политика, която трябваше да подпомогне всички американци, а остави толкова милиони хора на загуба. Той се посвети на задачата да сложи край на кървавата и безсмислена война и обеща на американците да възстанови техните граждански свободи и разклатената им репутация по света.

С послание на надежда и увереност в способностите си той привлече легиони от гласоподаватели, които се бяха отчаяли от политиката и чувстваха, че нямат влияние. Гледката от нощта на вторник срещу сряда на млади мъже и жени, които плачеха и надаваха възторжени възгласи в Чикаго, Ню Йорк и в легендарната баптистка църква “Ебенизър” в Атланта, беше силно въздействаща и трогателна.

Обама получава ужасно наследство. Страната е въвлечена в две войни - едната в Афганистан по необходимост, а другата в Ирак от глупост. Предизвикателството пред него ще бъде да организира изтегляне по график от Ирак, без това да разпали нови конфликти, така че Пентагонът да може да съсредоточи усилията си върху истинския фронт на войната срещу тероризма - Афганистан.

Войната беше централният елемент в началото на кампанията. В изборния ден американците бяха дълбоко обезпокоени за своето бъдеще и от неуспеха на правителството да предотврати икономически срив, подхранен от алчността и оргията на дерегулацията. Обама ще трябва да действа бързо, за да наложи контрол, съгласуваност, прозрачност и честност в прилагането на объркания спасителен план на правителството на Буш.
Неговата администрация ще трябва да установи всички начини, по които основните права и фундаменталните ценности на американците са били погазени, и да неутрализира последиците от това тъмно дело. Промяната в климата е глобална заплаха и след години на отричане и бездействие, тази страна трябва да оглави усилията за противодействие. Америка трябва да разработи нови, по-чисти технологии за добив на енергия, които ще намалят парниковите емисии и ще ограничат зависимостта от вносния петрол. Обама ще трябва да събере отговорни хора, с които да подготви реформа в имиграционната политика, която да е в синхрон с ценностите на нацията, изградена от емигранти и бегълци.

Съществуват още много проблеми, към чието разрешаване трябва да се пристъпи незабавно. Десетки милиони американци, включително някои от най-уязвимите граждани на САЩ - децата на бедните работници, не са здравноосигурени. Други американци едва смогват да плащат здравните си осигуровки или са на път да ги загубят, заедно с работата си. Те трябва да бъдат защитени.

Сега Обама ще има нужда от подкрепата на всички американци. Снощи Маккейн отправи елегантен поздрав, като призова своите привърженици не само да уважат изборните резултати, но и да застанат зад Обама. След злобната и обезсърчителна кампания в този момент той изглежда отново беше сенаторът, когото отдавна уважаваме заради неговата служба към родината и готовността му да прави компромиси.

Това е само началото. Многобройните предизвикателства пред Америка надхвърлят способностите на един човек или на една политическа партия.

По БТА

Още:

Мишел Обама като новата Джаки Кенеди

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2