Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 7 ноември 2008 г.

Новини от и за Турция-07.11.08

Управляващата ПСР в Турция направи изненадващи промени в ръководството си
07 ноември 2008 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изненадваща промяна беше направена в ръководството на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция, пише електронното издание на вестник “Милиет”. Заместник-председателят на партията Денгир Мир Мехмет Фърат, за когото е смята, че е дясната ръка на премиера Реджеп Тайип Ердоган, беше свален от поста си. На негово място на поста заместник-председател е избран Абдулкадир Аксу – бивш министър на вътрешните работи. На поста заместник-председател на мястото на Шабан Дишли е избран Бюлент Гедикли, който ще отговаря за икономическите въпроси. Сред новоизбраните заместник-председатели на партията е и депутатът от Балъкесир Едип Угур, пише вестникът.

Полицията в Денизли задържа 9 души за разпространение на наркотици
07 ноември 2008 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Денизли. Девет души задържа полицията в Денизли за разпространение на наркотици, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. При операция под кодовото име “Платон”, организирана от екипи за борба с трафика и организираната престъпност към полицията в Денизли задържаха група за трафик на наркотици, чийто клонове се намират в Измир и Анталия. У задържаните е било открит кокаин. За осем от задържаните съдът разпореди мярка за задържане, а деветият член на групата ще бъде съден без да бъде задържан. 

Турският текстилен гигант “Сьонмез Филамент” спря производство
07 ноември 2008 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският текстилен гигант “Сьонмез Филамент” не можа да избегне икономическата криза, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. “Сьонмез Филамент” - един от доайените в турския текстилен сектор, основан през 1972 година, прекрати производството си. Според представители на компанията от 2003 година тя търпи непрекъснато загуби и предприетите мерки не успяват да я извадят от тежката ситуация. Като една от причините за загубите от фирмата изтъкват дъмпинговият износ, увеличаването на производствените разходи, закъснението на плащанията. Заради загубите в последно време компанията прави инвестиции в туризма, строителството и медиите, пише вестникът. 

Измир ще бъде домакин на срещата на високо равнище Турция-Италия
07 ноември 2008 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Измир. Измир ще бъде домакин на срещата на високо равнище Турция-Италия, която ще се състои на 12 и 13 ноември, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. На срещата, която се организира в рамките на стратегическото споразумение между правителствата на Турция и Италия, ще вземат участие премиерите на Турция и Италия Реджеп Тайип Ердоган и Силвио Берлускони. Двамата премиери ще бъдат съпровождани от министри. Берлускони ще бъде придружаван от министъра на външните работи Франко Фратини, на вътрешните работи Роберто Марони, на отбраната Игнацио Ла Руса, на икономическото развитие Клаудио Скайола и говорителя на правителството Паоло Бонати. Следващата среща на високо равнище ще се състои идната година в Италия, пише вестникът. 

Над 40 % увеличение бележи износът на продукция на турската миннодобивна промишленост към края на август
07 ноември 2008 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Износът на продукция на миннодобивната промишленост в Турция се е увеличил с 40 % и в края на август 2008 година е реализирал приходи от 1 милиард 508 милиона долара, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Според програмата за 2009 година в последните години в Турция се забелязва растеж в миннодобивната промишленост и заради нуждите на международния пазар се разработват нови находища и е увеличен износът на такава продукция. През 2007 година износът на такава продукция е нараснал с 44,9%, а в края на август 2008 година е достигнал растеж с 46, 6%. Особено е засилен добивът на въглища през последните години, който заема важно място в турския миннодобивен сектор. Добивът на лигнитни въглища е нараснал с 16 % в сравнение с предходната година, а на каменни въглища с 5 % и е достигнал 3 233 000 тона, пише вестникът. 

Отстранени са проблемите в транспортирането на петрол по тръбопровода Киркук-Юмурталък
07 ноември 2008 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Киркук/Анкара. Няма проблем с транспортирането на петрол по тръбопровода Киркук-Юмурталък от Ирак за Турция, заявиха от турската компания за поддръжка на тръбопроводите и пренос на петрол БОТАШ, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. От БОТАШ посочиха, че изтеклият заради експлозия на тръбата петрол е взет под контрол и подаването е възстановено. В изявление генералният директор Салтук Дюзйол посочи, че на 5 ноември е установено че е имало кражба на петрол от 375 км на тръбата при село Аран, провинция Шанлъурфа. Той каза, че тръбата вече е ремонтирана и функционира нормално. Той каза също, че е нормално транспортирането на петрол по паралелния на този петролопровод, пише вестникът.

11 души, свързани с “Хизбуллах”, задържа полицията в Анкара
07 ноември 2008 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. 11 души задържаха екипи на полицията в Анкара при операция срещу разклонение на организацията “Хизбуллах”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Операциите са били насочени срещу лица, живеещи в общините Дикмен, Етимесгут, Кечийорен и Хасаноглан. Задържаните са били разследвани за различни действия, свързани с “Хизбуллах”. При обиска в домовете им са иззети пропагандни материали, дискове и различни документи, посочва телевизията. 

Турската икономика е в по-добро състояние от тази на САЩ и ЕС, смятат експерти от “Ситигруп”
07 ноември 2008 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската икономика е в по-добро състояние от икономиките на САЩ и ЕС, се посочва в доклад на компанията “Ситигруп”, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Икономистът на “Ситигруп” за Близкия Изток и Африка д-р Рихард Райд посочи, че при сравнителен анализ на икономиките в света са установили, че икономиката на Турция се намира в по-добра позиция и през 2009 година те прогнозират растеж от 0,9 % и инфлация от 9% през четвъртото тримесечие на същата година. Д-р Райд изтъкна, че това по никакъв начин не може да бъде застраховка и не е срамно една страна, която изпитва затруднения, да седне на масата и да постигне споразумение с Международния валутен фонд, пише вестникът. 

Управляващата ПСР в Турция се противопостави на твърденията за връзки с дружеството “Морски фар”
07 ноември 2008 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция се противопостави остро на твърденията за връзки на партията с дружеството “Морски фар” и финансирането на партията от него, пише електронното издание “Хабертюрк”. Заместник-председателят на ПСР Бюлент Гедикли каза във връзка с изисканото от Главната републиканска прокуратура досие по делото срещу дружество “Морски фар” в Германия. Той изтъкна, че досега партията им не е вземала дарения от чужди държави и международни организации и от юридически лица, които са регистрирани в чужбина. Гедикли остро реагира на публикациите в медиите, според които ПСР трябва да бъде разследвана, защото финансирането на една политическа партия от чужди организации противоречи на закона за политическите партии. Той посочи, че всички документи за приходите и разходите на партията са били представени на Конституционния съд при разглеждане на делото срещу ПСР и са били разследвани от съда. 

4 земетресения разтърсиха тази нощ северното егейско крайбрежие на Турция
07 ноември 2008 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Чанаккале. 4 земетресения са били регистрирани тази нощ в крайбрежната част на провинция Чанаккале в Северозападна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според информация на Сеизмологичния институт и обсерватория към университета “Богазиджи” в Истанбул първото земетресение е било регистрирано в 22,43 часа край бреговете на околия Айваджък. Последвал е втори трус в 22,52 часа, който е бил с магнитуд 3,5 по Рихтер и с епицентър с дълбочина 5 километра. Последвалите два труса са били регистрирани в 23,22 и 00,41 часа съответно с магнитуд 3,3 и 3 по скалата на Рихтер. Най-силно трусовете са усетени в община Гюлпънар и село Бадемли. Няма пострадали хора и материални щети при трусовете. 

Турция е била с положително външнотърговско салдо само през 16 години от 1923 г. досега
07 ноември 2008 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Анкара.При създаването на Република Турция през 1923 г. износът на страната е бил в размер на 50,8 милиона долара, през 1973 г. достига 1 милиард долара, през 2004 г. се повишава на 50 милиарда долара, през 2007 г. скача на 100 милиарда долара, за да достигне до поставената за 2009 г. цел от 149 милиарда долара, предава Анадолската агенция.
Вносът през 1923 г. е бил на ниво от 86,9 милиарда долара, през 2005 г. става 116 милиарда долара, през 2009 г. за пръв път надхвърля 200 милиарда долара и се предвижда до края на годината да се увеличи до 232,5 милиарда долара.
През целия републиканско период на Турция от 1923 г. досега, само през 16 години страната е имала положително външнотърговско салдо, като 8 от тези години са били по времето, когото Мустафа Кемал Ататюрк е начело на държавата.

Лидерът на прокюрдската ПДО в Турция изрази готовност за среща с Барак Обама по кюрдския въпрос
07 ноември 2008 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Лидерът на Партията на демократичното общество в Турция Ахмет Тюрк в поздравителния си адрес до новоизбрания президент на САЩ Барак Обама поиска среща с него за обсъждане на решаването на кюрдския въпрос, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Тюрк в посланието си изразява надежда за мирно и демократично решение на близкоизточните въпроси под лидерството на Обама. “За решаването на кюрдския въпрос ПДО е готова за среща с американското правителство”, пише Тюрк. В посланието заместник-председателят на ПДО Емине Айна също посочва, че кюрдският въпрос е ключът към стабилността и сигурността в Близкия Изток.

Истанбул очаква броят на чуждите туристи до края на 2008 г. да достигне 7 милиона
07 ноември 2008 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Директорът на дирекцията по култура и туризъм в Истанбул Ахмет Емре Билгили заяви, че до края на годината се очаква Истанбул да бъде посетен от 7 милиона чужденци, пише вестник “Заман”. През първите 10 месеца на годината броят на посетилите Истанбул чужденци се е увеличил с 10% в сравнение с първите 10 месеца на миналата година и възлиза на над 6080 000 души . Според националностите на първите пет места се нареждат германците – над 890 000, следват руснаците – над 363 000, британците – над 313 000, американците – над 311 000 и италианците – над 301 000. От 2000 г. досега броят на посещаващите Истанбул чужденци непрекъснато расте повишава и се прогнозира до края на 2008 г. броят им надхвърли внушителното число 7 милиона за една година.

Абдуллах Гюл ще бъде за празника Курбан байрам в Диарбекир
07 ноември 2008 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Президентът Абдуллах Гюл се подготвя да прекара релгиозния празник Курбан байрам в град Диарбекир, предава телевизонния канали НТВ. Гюл планира да отиде в Диарбекир на 8 декември, когато е първият ден от Курбан байрама и с това цели да намали напрежението в града. На 20 октомври по време на посещението на премиера Реджеп Таийп Ердоган в Диарбекир имаше масови протестни демонстрации, магазините бяха затворени, а общината не беше почистила пълните кофи с боклук по улиците. Заради възникналото напрежение бяха отправени сериозни критики към ръководителите и депутатите от прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/. На приема по случай националния празник на Турция на 29 октомври Абдуллах Гюл препоръча на депутатите от ПДО да изберат пътя на диалога, а сега взема решение лично да отиде в Диарбекир, за да намали високото напрежение в града, посочва телевизията. 

Турция ще оспори решението на ЕС да обяви химичния елемент бор за токсичен
07 ноември 2008 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Властите в Турция възнамеряват да оспорят пред Световната търговска организация решението на Европейския съюз да включи в „списъка на токсичните вещества, влияещи негативно на размножаването” химичния елемент бор, основен световен износител на който е страната, предаде РИА Новости, позовавайки се на турския печат.
„В Турция са убедени, че решението на ЕС, прието въпреки възраженията на Анкара, е лишено от научна обосновка и е насочено към създаването на технически пречки в търговията”, пише вестник "Джумхуриет". Освен това, отбелязва изданието, това решение ще доведе до годишни загуби от 50 млн. долара за Турция от износа за страните в Европа.
Световните залежи на бор възлизат на около четири милиарда тона, 72% от които са на територията на Турция. 

Турция очаква богата реколта на цитрусови плодове
07 ноември 2008 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Анталия. Реколтата на цитрусови плодове тази година ще бъде богата благодарение на започналите в края на лятото и продължили през есента валежи на територията на цяла Турция, пише днес вестник “Хюриет”. Добра реколка се очертава и за някои есенно-зимни зеленчуци като спанак, карфиол и зеле. Изобилието на зимни плодове и зеленчуци ще се отрази на пазара с падане на цените. Председателят на федерацията на турските продавачи на дребно на плодове и зеленчуци Мехмет Чакман заяви, че още отсега цените на производител на характерните за зимата цитрусови плодове като портокали, мандарини и грейпфрути са паднали на 30-35 турски куруша /около 35 стотинки/ на килограм и това съвсем скоро ще се отрази и на пазара.

“Заман”: Разливът от петролопровода Киркук-Джейхан застрашава язовир “Ататюрк”
07 ноември 2008 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Урфа.Разливът на петрол след експлозията на петролопровода Киркук-Джейхан в околия Бозова на провинция Урфа, Югоизточна Турция, застрашава сериозно язовир “Ататюрк”, пише днес вестник “Заман”. Тонове петрол са се смесили с водите на язовира, измряло е голямо количество риба. Миризмата на петрол се усеща чак в град Урфа, който e на 50 километра. Експлозията на 40-инчовия петролопровод стана на 5 ноември след внезапно повишаване на налягането в тръбите. След експлозията фонтанът от суров петрол се е издигал на 200 метра височина. Разливът на петрол е дълъг 5 километра и частично е засегнал язовир “Ататюрк”. Правят се земни заграждания с тежки пътни машини, за да се предотврати по-нататъшното замърсяване с петрол на язовира. Смята се, че почистването на района ще продължат най-малко един месец. 

“Заман”: Нова среща между президентите на Азербайджан и Армения в Турция
07 ноември 2008 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нова среща между президентите на Азербайджан и Армения Илхам Алиев и Серж Сарксиян за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах ще се състои в най-скоро време в Истанбул по инициатива на турския държавен глава Абдлуллах Гюл, пише днес турският в. “Заман”.
На 2 ноември Алиев и Саркисян се срещнаха в Москва с посредничеството на руския президент Дмитрий Медведев, където подписаха декларация за мирно разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах.

“Хюриет”: Има полза от споразумение на Турция с МВФ, смята представител на едрия бизнес
07 ноември 2008 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул. Председателят на Управителния съвет на Догуш холдинг Ферит Шахенк заяви, че има полза от подписване на споразумение с МВФ, “стига то да не поражда проблеми за Турция и да не я принизява и омаловажава”, пише днес вестник “Хюриет”. Представителят на едрия бизнес в Турция изтъкна, че е необходимо да се проявява реализъм. по думите му проблемът на финансовите пазари е надхвърлил своите рамки и истинският проблем ще бъде свързан с темповете на прираст през 2009 г. “Необходимо е още отсега да бъдем подготвени за това. Трябва много правилно да формулираме нашите очаквания. Не може да се развиваме с високи темпове. Не е нужно да лансираме очаквания, които няма да се сбъднат”, предупреди Ферит Шахенк.

“Заман”: ПКК според прокюрдската партия не е терористична, а сепаратистка организация
07 ноември 2008 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Според прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Кюрдската работническа партия /ПКК/ не е терористична, а сепаратистка организация, пише днес вестник “Заман”. При разглеждането на доклада на парламентарната комисия по спазване на правата на човека за честването през пролетта на кюрдския празник Невруз ПДО възрази против използваните в него изрази “разцепническа терористична организация” и “терористична организация”. Членът на парламентарната комисия от ПДО Акън Бирдал защити позицията, че тези изрази не съответстват на възприетата международна терминология. Той предложи вместо тях да се впише “сепаратистка организация” и в рамките на тези негови възражения термините в доклада съответно бяха променени, отбелязва всекидневникът.

Турски печат: Илхам Алиев изпрати послание на Армения от трибуната на турския парламент
07 ноември 2008 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изказването на президента на Азербайджан Илхам Алиев в турския парламент и инспекцията на премиера Реджеп Тайип Ердоган във военното училище за командоси в Егирдир са сред централните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” извежда на централно място в заглавие, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев е отправил важно послание към Армения в словото си в турския парламент. Държавният глава на Азербайджан пристигна на официално посещение в Турция на 5 ноември. Алиев подчерта, че въпреки решенията на Съвета за сигурност на ООН Нагорни Карабах в продължение на 20 години e под окупация и по този начин Ереван не се съобразява с общовъзприетите международноправни норми, отбелязва вестникът.
“Милиет” акцентира върху позицията на Илхам Алиев, че за разрешаване на конфликта между Азербайджан и Армения Ереван първо трябва да изтегли войските си от Нагорни Карабах. По този начин непосредствено след срещата си с президента на Армения Серж Саркисян в Москва, Илхам Алиев отправи важно послание към Ереван от трибуната на турския парламент. При влизането си в парламента азербайджанският президент беше посрещнат със ставане на крака и бурни ръкопляскания от депутатите, каквито имаше и след думите му, че отношенията между Турция и Азербайджан са пример за целия свят, посочва всекидневникът.
“Хюриет” информира за дадения брифинг от турските военни при посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган и членове на кабинета във военното училище за командоси в Егирдир. Военните са информирали Ердоган и министрите, имащи непосредствено отношение към въпросите на борбата с тероризма, че най-големите загуби се дават при първия контакт с терористите, а на следващо място - от заложените различни взривни устройства в местността. Именно поради това четиримесечното обучение за командоси се определя като много важно за нуждите на борбата срещу тероризма.
Вестник “Радикал” пише за нов случай на малтретиране на затворници от затвора тип Ф /с висока степен на сигурност/ в град Измир. Двама затворници са се оплакали, че по време на превозването им от затвора до болницата за извършване на медицински прегледи са били малтретирани от съпровождащите ги 8-10 военни. За нанесения побой са извадени медицински свидетелства, по случая е ангажирано адвокатско дружество в Измир.
Вестник “Заман” съобщава, че Генералната дирекция по сигурността е изготвила и изпратила по структурите на 200-хилядната турска полиция специален наръчник за внимателно, любезно и търпеливо изслушване на гражданите. Целта е да се подобрят и развият комуникативните способности на полицейската организация, посочва всекидневникът.

Президентът на Швейцария ще направи официално посещение в Турция
07 ноември 2008 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Швейцария Паскал Кушпен ще бъде на официално посещение в Турция от 7 до 11 ноември по покана на турския държавен глава Абдуллах Гюл, съобщават турските медии.
Очаква се Кушпен да обмени мнения с турските си събеседници за политическите, икономическите,търговските и културните отношения, за възможностите за разширяване на сътрудничеството, както и по регионални и международни въпроси.
Посещението на Кушпен придобива особено значение, тъй като се осъществява в годината, когато се навършват 80 години от установяването на дипломатически отношения между Турция и Швейцария, отбелязва Анадолската агенция. Това е първото посещение на държавен глава на Швейцария в Турция.

Решението за поскъпване на природния газ в Турция няма да се променя, каза министърът на енергетиката
07 ноември 2008 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. . Министърът на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер заяви, че няма да има промяна на взетото решение за повишаване на цената на природния газ, предава Анадолската агенция. “Направено е това, което повелява икономиката. Не ние определяме цените на долара, на петрола; съобразяваме се със световните събития. За да не създаваме затруднения за народа, продаваме природния газ без никаква печалба”, каза министърът.
Междувременно основната опозиционна Народнорепубликанската партия /НРП/ не се отказва от инициативите си за отмяна на решението за повишаване на цената на природния газ. Заместник-председателите на парламентарната група на НРП депозираха в председателството на парламента предложение да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва неблагоприятното отражение на увеличението на цените на природния газ върху гражданите и индустрията.
От своя страна дружеството на потребителите сезира Върховния административен съд с искане да бъде отменено последното повишаване на цената на природния газ, посочва агенцията.

Членството на Турция в ЕС е важно за стабилността на Европа, каза Оли Рен пред френския Сенат
07 ноември 2008 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Париж. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен заяви, че членството на Турция в ЕС е важно за стабилността на Европа, предава Анадолската агенция. Оли Рен говори пред членовете на комисията по външните отношения на френския Сенат и ги информира за стратегията за разширяването на ЕС, залегнала в стратегическия документ на Европейската комисия за 2008-2009 г. Голяма част от изказването на Оли Рен беше свързано с Турция и той защити линията, че пълноправното членство на Турция в ЕС ще има принос за бъдещето на общността, отбелязва агенцията. Оли Рен С използва изразите: “Кризата в Кавказ още веднъж показа централната роля, която Турция играе в Югоизточна Европа. Турция е много важна страна от гледна точка на стабилността на Европа, обезпечаването на нейните енергийни нужди, гарантирането на нейното влияние в района, както и за сигурността на континента и за диалога между цивилизациите”, каза Оли Рен. Той изтъкна, че важна роля за перспективата за членство в ЕС е изиграло преодоляването на последната вътрешнополитическа криза в Турция и повтори, че скоростта на преговорния процес е свързана с осъществяването от Анкара на реформите. Еврокомисарят каза също, че Турция трябва да има положителен принос и във водените преки преговори за обединението на Кипър.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2