Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 25 октомври 2008 г.

Преглед на турската преса

“Съюзът за забрадките” беше разрушен от мотивите на Конституционния съд

Анкара. Оповестените мотиви на решенията на Конституционния съд по делата за забрадките и за закриването на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ са централна тема на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” констатира, че мотивите на решението на висшите магистрати по делото за забрадките е разрушило “съюза за забрадките” между управляващата ПСР и Партията на националистическото движение за извършените промени в конституцията, с които се целеше осигуряване на свободното носене на мюсюлмански забрадки в турските университети. По този повод както премиерът Реджеп Тайип Ердоан, така и лидерът на ПНД Девлет Бахчели силно критикуват това решение на Конституционния съд, посочва всекидневникът.
“Милиет” извежда на централно място острата реакция и думите на Eрдоан, че Конституционният съд не стои над конституцията на страната.
Вестник "Хюриет” цитира позицията на лидера на ПНД Девлет Бахчели, че взетото решение от Конституционния съд не е юридическо, а политическо. Девлет Бахчели подчертава също, че висшите магистрати са надхвърлили своите правомощия.
Коментарът на вестник “Сабах” във връзка с мотивите на решението по делото за закриване на ПСР е, че едно от съображенията на висшите магистрати ПСР да не бъде закрита, а да й бъде наложена само парична санкция, е перспективата на Турция за членство в ЕС.
Мнението на вестник “Заман” е, че мотивите на Конституционния съд по делата за забрадките и за закриването на ПСР противоречат на мотивите по взети преди това решения от висшите магистрати и това неминуемо отново ще предизвика разгорещени спорове – както сред юристите, така и в политическите среди.


“Милиет”: Анкара има нужда от социален договор, каза Оли Рен

Брюксел/Анкара. Комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен заяви, че Турция има нужда от социален договор, за да се определи каква държава иска да бъде, пише днес вестник “Милиет”. “Турция има нужда да намери и да осигури социален договор, който да гарантира възможности за съвместното съществуване на различните разбирания за начин на живот, в рамките на демокрацията и духа на светското начало”, посочва Оли Рен в интервю за излизащото в Брюксел издание “Юропиън войс”.


"Сабах": 42 терористи от ПКК са ликвидирани вътре и извън Турция през последната седмица

Анкара. . 42 терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са ликвидирали за последната седмица турските сили за сигурност при операции вътре и извън страната, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. За последната седмица при операции на силите за сигурност в страната са били ликвидирани 17 терористи, а при въздушните операции на турските сили в Северен Ирак са ликвидирани 25 терористи. Това заяви говорителят на Генералния щаб бригаден генерал Метин Гюрак на брифинг за резултатите в борбата срещу тероризма. Във връзка с проектите за обновяване на военновъздушния арсенал на турската армия той заяви, че безпилотните мини самолети, които се произвеждат в Турция, успешно и активно се използват при операциите в страната, приготовленията за закупуване на безпилотни самолети “Херон” за операциите в Северен Ирак текат активно. По повод събитията в Югоизточна Турция от последната седмица генерал Гюрак посочи, че очакват всички да проявят разум и хладнокръвие и да не прибягват до провокации, пише вестникът.


"Хюриет": Турска парламентарна комисия е изготвила пълна картина на използването на наркотици в страната

Анкара. Специално създадената парламентарна комисия за разследване и вземане на мерки против контрабандата и използването на наркотични вещества приключи изготвянето на проекта за доклад, в който се дава пълна картина на използването на наркотици в Турция, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. В доклада се посочва, че в различните градове на страната се използват различни наркотици. Най-много кокаин се използва в Истанбул, а в Диарбакър на първо място са опиатите.
Сред слоевете с нисък и среден социален икономически статус по-широко разпространение имат опиатите, а сред тези с висок социалноикономически статус – синтетичните наркотици. Жените предпочитат повече опиатите, а младежите – екстазите. Средната продължителност на полученото образование от използващите наркотици е 6 години, като 41% от тях са безработни.
Голяма част от използващите наркотици са пробвали различни опиати още като деца. Средната възраст на първата употреба на опиати е 17 години, а на хероин – 24 години. Най-ниска е употребата на хероин в провинция Анкара, а най-висока – в провинциите Диарбакър и Истанбул.


"Заман": Началникът на Генералния щаб ще изнесе информация пред турското правителство по въпроси на сигурността

Анкара. Началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуу ще даде брифинг за членовете на турското правителство, пише електронното издание на вестник “Заман”. Това ще стане на 27 октомври, понеделник, по време на заседание на Министерския съвет. Илкер Башбуу ще информира министрите за операциите на турската армия за обезпечаване на вътрешната сигурност на страната.


"Ватан": Най-малко 25 кюрдски екстремисти бяха ликвидирани от турската армия

Анкара. Най-малко 25 кюрдски екстремисти бяха ликвидирани при операция на турските военновъздушни сили през изминалата седмица, съобщи електронното издание на вестник "Ватан", цитирайки АФП. Цел на акцията са били убежища на активисти от Кюрдската работническа партия в Северен Ирак.


"Реферанс": Централната банка на Турция се намесва пряко на пазара и ще продава валута

Анкара. Централната банка на Турция ще осигурява валутната ликвидност в страната, като от днес отново започва да продава валута на финансовия пазар, предава бизнес изданието "Реферанс". Банката оповести, че ако се наблюдават резки промени във валутните курсове, може да извършва намеси на пазара чрез продажби на валута. Централната банка на Турция ще действа бързо и координирано, за да бъдат преодолявани проблемите с валутната ликвидност и особено с ликвидността, произтичаща от повишеното търсене на щатски долари.


"Милиет”: Прокюрдската партия разпъва чадър над тероризма, каза премиерът на Турция

Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоан заяви, че прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ “експлоатира децата за политически цели и разпъва чадър над тероризма”, пише днес вестник “Милиет”. В изказване при откриването на новата академична година в Университета по икономика и технологии към Съюза на турските палати и борси Ердоан отправи остри критики към ПДО и към Кюрдската работническа партия /ПКК/. Турският премиер визира конкретно последните събития с протестните действия в Диарбакър и общо в района на Югоизточен Анадол и посочи, че ПКК използва деца на седем-осем години, а зад засилената й напоследък активност стоят опасенията от извършваните смели ходове от Турция за засилване на свободата и демокрацията в страната.


“Сабах”: Девлет Бахчели призова за промени на конституцията

Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели призова да бъде променена конституцията, пише днес вестник “Сабах”. Призивът бе отправен след оповестените мотиви на Конституционния съд във връзка с делото за мюсюлманските забрадки. На фона на критиките за превишените правомощия от висшите магистрати и ограничената воля и компетенции на законодателния орган, лидерът на ПНД поднови предложението си от месец август за промени на конституцията. Девлет Бахчели визира корекции в членове 148 и 153 от конституцията, касаещи задълженията и правомощията на Конституционния съд.


"Заман": Президентът на Украйна Виктор Юшченко ще посети Турция идната седмица

Киев/Анкара. Президентът на Украйна Виктор Юшченко ще бъде на посещение в Турция на 27 и 28 октомври, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. В рамките на визитата си украинският лидер ще бъде приет от президента Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоан и председателя на парламента Кьоксал Топтан. При срещите си украинският президент и турските домакини ще обсъдят въпроси на двустранните, регионалните и международните отношения. Yе бъде обсъден също и въпросът за създаване на транспортна зона, свързваща Черно море, Каспийско море и Балтийско море. Юшченко ще се срещне също с турски бизнесмени и индустриалци, които имат желание да инвестират в Украйна, пише вестникът.


"Сабах": Състоянието на турската икономика буди интерес сред чуждите експерти и в чуждия печат

Лондон/Анкара. Състоянието на турската икономика и нейното развитие продължават да привличат вниманието на чуждите експерти и на чуждия печат, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Британският вестник “Файненшъл таймс” обръща внимание на това, че Турция е сигурна за чуждите инвеститори, но намаляването на въздействието на чуждите пазари върху нея е жизнено важно за инвеститорите. Той изтъква, че само в рамките на последния месец турската лира е загубила една трета от стойността си спрямо долара. Според британския вестник заложеният растеж от 4 % в бюджета за 2009 година няма да бъде достигнат. Изданието прогнозира той да бъде 3 %. Според мнението на експертите, цитирани от вестника, трябва да бъде изготвено споразумение с Международния валутен фонд. Според икономиста на “Морган Стенли” в Истанбул Тевфик Аксой освен споразумение с фонда, са необходими и други мерки.
Върху необходимостта от контрола на МВФ върху Турция акцентира и английското списание “Економист”. Според “Економист” Турция има големи структурни проблеми в икономиката, застрашени са най-големите сектори като автомобилната, текстилната промишленост и сектора за бяла техника поради нарастващата конкуренция на Европа и Азия. Според списанието няма голяма опасност от рецесия, но не трябва да съществува и голям оптимизъм и сигурността на икономиката е по-добре гарантирана при “една мотика от МВФ”, пише вестникът.


"Милиет": Турция поиска да се прилага прротоколът за решаване на митническия проблем между Русия и Турция

Анталия. Държавният министър на Турция и вицепремиер Хаяти Язъджъ поиска протоколът, който беше подписан на 17 септември за решаване на проблема между Турция и Русия за митниците, да се прилага в действие, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Язъджъ участва днес в откриването на форума “Ръководството на митниците по пътя на коприната” в хотел “Шератон” в Анталия. В рамките на форума той се срещна със заместник-директора на Дирекцията на митниците на Русия Татяна Гдендеева. Язъджъ каза пред Гдендеева, че турските тирове се обработват много бавно на руските митници, стоките се проверяват една по една и това забавя доставянето им на фирмите дистрибуторки. Той посочи, че няма да е правилно протоколът, който подписаха Русия и Турция за решаването на този въпрос, да не се прилага в действие. “В нашата търговия Русия е на първа позиция, а в руската търговия Турция е на трета позиция”, изтъкна Язъджъ и каза, че с проблема е запознат и премиерът Владимир Путин. От своя страна Татяна Гдендеева каза, че подобни проблеми имат не само турските, но и тировете на други страни. Тя добави още, че премиерът Путин може и да не е запознат с проблема, но на деня на митниците е удобна възможност да се направи това, пише вестникът.


"Хюриет": Готов е законът за привличане на финансови спестявания на турски граждани от чужбина в Турция

Анкара. Законът за привличане на финансови спестявания на турски граждани от чужбина в Турция е готов, пише турският вестник “Хюриет”. Законът, който цели да привлече финансови потоци на турски граждани в чужди банки, за да се подпомне турската икономика, предвижда парите, които ще влязат в чужбина до 31 май 2009 година, да бъдат освободени от данъци. Законът регламентира начините и принципите за внасяне на пари, злато и друго движимо имущество от чужбина в Турция и вписването му в регистрите. Внесените средства ще бъдат вписани отделно от другото имущество на притежателите. Притежателите на това имущество ще са задължени да платят само 2 % данък върху него в данъчните служби по места при регистрацията му. Предвижда се с приемането на този закон да бъдат решени в известна степен проблема с инвестициите и инфлацията, пише вестникът.


“Милиет”: Турският премиер е против пълната гаранция на спестяванията в банките

Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоан заяви, че е против пълната гаранция на спестяванията в банките, пише днес вестник “Милиет”. “Направихме анализ на въпроса. Банкерите от много финансови институции, с които разговаряхме, също смятат, че пълните гаранции на спестяванията ще бъдат голяма грешка. Напълно споделям тази оценка. Нека всеки сам да се погрижи за собствените си финанси”, е посочил Ердоан.


"Заман": Нападения с коктейли “Молотов” срещу автомобили в Истанбул

Истанбул. В три различни района на Истанбул са били извършени нападения с коктейли “Молотов” и са били подпалени общо осем автомобила, пише електронното издание на вестник “Заман”. Снощи в район Кючюкчекмедже неизвестни лица са хвърлили коктейли “Молотов” по два паркирани автомобила. Възникналите пожари са били потушени от екипи на противопожарната служба, но автомобилите са вече неизползваеми.
На различни улици в районите Газиосманпаша и Тузла са били хвърлени коктейли “Молотов” по други шест автомобила. Пожарната е изгасила възникналите пожари, на автомобилите са нанесени сериозни щети.


“Милиет”: Пазарите в Турция очакват мерки, нищо не може да спре поскъпването на долара

Истанбул. Пазарите в Турция очакват спешни мерки от правителството, защото се вижда, че нищо не може да спре покачването на курса на долара, пише вестник “Милиет”. Вчера продължи натискът от покачването на валутните курсове. Доларът достигна до разменно ниво от 1 ЩД = 1,74 турски лири. Курсът на еврото постави рекорд с разменно ниво от 1 евро = 2,2325 турски лири. Деловите среди настояват правителството да излезе със спешен пакет от мерки, посочва всекидневникът.


"Хюриет": Представителите на пилешко месо в Турция продължават да свалят цените заради затруднения в сектора

Анкара. Производителите на пилета и кокошки и пилешко и кокоше месо в Турция продължават да свалят цените поради затрудненията в сектора, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. С цел стимулиране на потреблението на пилешко и кокоше месо представителите на сектора намалиха цените в средата на август. Поради продължаващите затруднения обаче в рамките на последните 10 дни цените на пилешкото месо спаднаха още два пъти. От 4,25 турски лири през август килограм пилешко месо в средата на октомври беше 3,75 турски лири. В края на октомври представителите на сектора ще направят килограма 3,50 лири, с което се надяват да увеличат потреблението и активизират сектора. Според генералния координатор на фирмата “Бейза Пилич” Неджметтин Чалъшкан потреблението на пилешко месо в Турция, което трябва да се предпочита заради здравословните си качества, не е на необходимото ниво, което поставя производителите и търговците в затруднение. Турция е доста след европейските страни, САЩ, Хонк Конг и други страни по потребление на пилешко месо. Годишно на глава от населението в Турция се потребява 20 килограма пилешко месо, докато в европейските страни това количество е 30 килограма, в САЩ 40, а в Хонк Конг 70 килограма, пише вестникът.


"Сабах": Турската икономика може да устои на негативните глобални тенденции, сочи доклад на “Стандарт енд Пуърс”

Вашингтон/Анкара. В доклад на международната кредитна агенция “Стандарт енд Пуърс” се посочва, че икономиката на Турция може да устои на негативните глобални тенденции в икономиката, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. В доклада на “Сандарт енд Пуърс”, която е експерт в определянето на международната кредитен рейтинг, се отправят лоши сигнали към Русия, но положителни към Турция. Според него растежа в реалния сектор на икономиката ще падне на 3,4 %, но мерките на правителството в областта на икономиката ще успеят да намалят отрицателното въздействие на глобланата финансова криза върху страната.


"Заман": Погрешни са опитите Турция да бъде сложена на една летва с някои други страни, каза министър Мехмет Шимшек

Анкара. Има опити Турция да бъде сложена на една летва с някои страни, но това е погрешно. Днешната Турция не е предишната Турция, заяви държавният министър Мехмет Шимшек, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Мехмет Шимшек взе участие в откриването на конференцията “Възможностите и очакванията от възобновяемите енергийни източници”, организирана от съветничеството на министерството на финансите и Банката за развитие на промишлеността на Турция. На форума Шимшек изтъкна, че в енергийния сектор помощта ще бъде разностранна, но най-важното за развитието му е запазването на политическата и икономическата стабилност на страната, пише вестникът.


"Милиет": Турските сили са предотвратили терористични нападения срещу гранични застави в провинциите Ван и Хаккяри

Анкара. В последния момент са били предотвратени терористични нападения срещу две гранични застави в околия Башкале, провинция Ван и срещу военно съоръжение в района Даалъджа, провинция Хаккяри, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Опитът за проникване на терористите е бил засечен в резултат на взетите мерки от силите за сигурност. Терористите са били отблъснати с масирана стрелба. Според информация, изнесена kа седмичния брифинг на Генералния щаб от бригаден генерал Гюрак на 21-22 октомври терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са се опитали да се доближат и да атакуват две гранични застави в околия Башкале на границата с Иран. Членовете на терористичната организация са били засечени навреме и са били подложени на масиран обстрел. Също на 23 октомври в района Даалъджа на околия Юксекова, провинция Хаккяри, терористите са се доближили до военно съоръжение, но са били отблъснати с масиран огън от тежки и леки картечници. В двете провинции продължават операциите по ликвидирането на терористите. Генерал Гюрак посочи, че за една седмица е имало 52 случая на нарушаване на реда и сигурността вътре в страната. Били са обезвредени 11 експлозивни материали от силите за сигурност, а само са последната седмица са били ликвидирани 17 терористи, посочва вестникът.


"Заман": Студенти с леви възгледи са нападнати в град Ескишехир от неизвестни лица

Ескишехир. Трима студенти с леви възгледи са били нападнати със спрей и тояги от четирима души в Ескишехир, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Сред нападнатите студенти са синът и племенникът на депутата от Партията на демократичното общество Шерафеттин Халис. Нападнатите студенти са били отведени в болница за оказване на медицинска помощ. Няма опасност за живота им. Полицията е започннала операция за задържането на нападателите, пише вестникът.

Младежко ДПС

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2