Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 11 декември 2013 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.12.2013

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат

Преглед на турския печат 10.12.2013
Изпратена 12/10/2013 11:36:31 AM UTC
Обновена 12/10/2013 2:07:20 PM UTC
Вестник Стар в новината със заглавие „До две години може да бъдат отменени визите за турските граждани” съобщава, че според центъра за научни изследвания „Европейска инициатива за стабилност” (ESI) до две години ще бъде отворен пътя за безвизовото пътуване на турските граждани в страните от ЕС. Вестникът отбелязва, че председателят на „Европейската инициатива за стабилност” Гералд Кнаус е заявил „Турция нека определи декември 2015та година като индикативна дата за отмяната на визите с ЕС. След като при страните от Западните Балкани процеса за отмяна на визите продължи 2-3 години, Турция може да постигне много по-добри резултати”.
Вестник Ватан в новината със заглавие „Важна инвестиция от АСЕЛСАН в Казахстан” съобщва, че е приключил строежа на фабриката създадена съвместно от турския военно-промишлен концерн АСЕЛСАН и националната компания на Казахстан „Engieneering” и която ще произвежда оперативно оборудване за гранична защита.
Вестник Хабер Тюрк информира, че репортерът на ТРТ в Кайро Метин Туран, който бе арестуван след преврата в Египет е бил освободен. Вестникът отбелязва, че Метин Туран, който от 17ти август насам бе в затвора, след освобождаването си е заминал заедно с турския шарже д'афер в Кайро Алпер Босутер в резиденцията на посолството. Вестникът предава, че Туран е казал „Влязох в джамията „Ел Фетих”, където се приютиха бягащите демонстранти като репортер на ТРТ за да следя събитията”. „Докато бягах по следите на хубава новина самият аз станах тема на новина” каза Метин Туран и благодари на турското правителство за проявеното внимание от самото начало до освобождаването му.
Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Радващи новини от дъното на океана” съобщава, че австралийски учени са установили на дъното на океана огромни резервоари от сладка вода. Вестникът предава, че австралийските учени вярват, че установените резервоари може да съдържат около половин милион кубически километра вода с ниско съдържание на сол. Вестникът пише, че ръководителят на изследването доктор Винсънт Пост е казал, че количеството от този воден източник е 100 пъти по-голямо от това, което е извлечено от подпочвените води от 1900 година насам. Вестникът предава, че Пост е подчертал, че тези резерви на сладка вода установени край бреговете на Австралия, Китай, Северна Америка и Южна Африка може да посрещнат няколко годишните нужди от вода на някои региони.
Вестник Сабах в новината със заглавие „Средиземноморската кухня предпазва от деменция” информира, че група британски учени от Лондон препоръчват спазването на средиземноморска диета при лечението на болестта на Алцхаймер вместо приемането на лекарства. Вестникът отбелязва, че се препоръчва в болниците на пациентите да бъде предлагано меню богато на риба и зеленчуци.

.
http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2