Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 8 юли 2011 г.

Предстои САЩ да сключат с Турция споразумение, според което на турска територия ще бъде разположен радар от изграждания в Европа противоракетен щит

"Вашингтон таймс": Турция ще приеме елементи от ПРО

8 Юли 2011

Предстои САЩ да сключат с Турция споразумение, според което на турска територия ще бъде разположен радар от изграждания в Европа противоракетен щит, съобщи в. "Вашингтон таймс".

"Очаква се преговорите да приключат идната седмица", заявил представител на администрацията на президента Барак Обама. Според източника, локаторът в Турция ще има по-слаби възможности за противодействие срещу иранската ядрена заплаха, отколкото радар, разположен в Грузия или Азербайджан.

Новината за подготвяна сделка с Анкара "поражда въпроси и по-специално дали това означава, че администрацията е склонила на турското искане да не споделя данни от този радар с Израел", отбелязва изданието.

България вече обяви, че е готова да започне преговори за разполагането на елементи от ПРО на своя територия, ако Турция откаже да ги приеме.

Предишната администрация в САЩ - тази на Джордж Буш младши, разработила първите планове за създаване на европейска ПРО, смяташе да разположи радар в Чехия и 10 противоракети, базирани в шахти, в Полша. Русия отправи ясен сигнал, че това не й харесва. След като се настани в Белия дом през януари 2009 г. Барак Обама коригира предполагаемата архитектура на ПРО в Европа, припомня по повод публикацията в американското издание агенция ИТАР-ТАСС.

САЩ планират европейската ПРО да бъде изградена на 4 етапа. По време на първия - до края на 2011 г., да разположат в Средиземно море кораби с противоракети, което вече направиха, и радиолокатори в Южна Европа. През втория етап, до 2015 г., да прехвърлят мобилни батареи с противоракети в Румъния, а после, до 2018 г. - в Полша. А четвъртият етап предвижда до 2020 г. тези противоракети да бъдат сменени с по-модерни, способни да бранят вече цялата територия на страните членки на НАТО не само от балистични ракети със среден и малък обсег, но и от междуконтинентални, посочва ИТАР-ТАСС.

САЩ ще разположат радар в Южна Европа до края на 2011 г., увери през май в Конгреса директорът на агенцията по ПРО в Пентагона генерал-лейтенант Патрик О'Райли. Той не посочи конкретна държава, но американски аналитици споменаваха по-рано като най-вероятни варианти Турция и Грузия, отбелязва агенцията.

През февруари група сенатори изпратиха до шефа на Пентагона послание с доводи в полза на "грузинския" вариант заради географското положение на страната. Те обаче не харесаха условията на Анкара - САЩ да се задължат да не предоставят на Израел данни от този радар, а Турция да получи оперативния контрол върху инсталацията.

В коментар за това писмо сп. "Форин полиси" писа тогава, че шансовете да бъде избрана Грузия са "доста незначителни с оглед на това, че Грузия не членува в НАТО, и че последиците за американско-руските и руско-натовските отношения ще бъдат опустошителни", допълва ИТАР-ТАСС.

медиапул / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2