Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 20 април 2011 г.

Огромен скандал с малката дъщеря на турския министър-председател Ердоган - Сюмейе Ердоган

От нищо нещо - скандал с дъщерята на Ердоган

Дъвката на раздора

Дъвката на раздора

Дребна случка с едри последствия: малката дъщеря на турския министър-председател Ердоган дъвкала дъвка на едно представление в театъра. Един от актьорите, както се твърди, й се подиграл. Следва огромен скандал...

Вместо приятна вечер, се получил скандал. Сюмейе Ердоган, най-малката дъщеря на турския премиер поискала да види представление на пиесата "Младият Осман" в Анкара, само че билети имало само за първия ред. Лошият късмет не свършил дотук. Актьорът Толга Тунжар подхвърлил от сцената обидни думи към 29-годишната щерка на премиера - и то заради това, че носела мюсюлманска забрадка, твърди Сюмейе Ердоган. Тунжар отрича обвинението.
Сюмейе /вдясно/ с майка си

Сюмейе /вдясно/ с майка си
Скандална дъвка
Случката става повод за истински скандал на турската културна сцена. Сюмейе разпространява във Фейсбук своята версия на събитията в държавния театър в турската столица. Тя просто дъвчела дъвка, обяснява дъщерята на Ердоган, актьорът обаче я погледнал изпод вежди, изимитирал я подигравателно и подметнал лоши думи, че носи забрадка. Сюмейе и приятелката й напуснали театралната зала, последвани от стотина полицейски кадети, които също били на представлението.
От тогава насам нищо вече не е наред в турския театрален свят. Държавният театър е завел дело срещу актьора. Близкият до правителството печат писа, че Тунжар често обиждал от сцената жени от публиката, носещи забрадки. Самият актьор отрича обвинението - той твърди, че за случая с щерката на премиера научил от печата.
Без маниери, но пък със самочувствие
Така или иначе, скандалът показва измеренията на напрежението между традиционния секулярен турски елит и новата управляваща прослойка с религиозно-консервативна идентичност. Досега театърът и операта бяха средища, пощадени от подобни политически търкания; като културни институти те се смятат за прозападно ориентирани и се отнасят с презрение към набожни анадолци като Ердоган.
Само че анадолците добиват все по-голямо самочувствие. Сюмейе Ердоган, която е следвала политология в САЩ и работи като съветничка на баща си, е типична представителка на този нов турски елит - млада, умна и религиозна. Представителите на нова Турция вече се появяват и в театралните зали, понякога именно и с дъвка в уста.
Турският премиер Ердоган

Турският премиер Ердоган
Кой ти разбира от изкуство...
Според секуларистите дъвката на госпожица Ердоган е още едно доказателство, че недодяланите анадолци са чужди на етикета. Добре, че щерката на премиера поне не е залепила дъвката си на сцената, язвително каза скулпторът Мехмет Аксой. Той е жестоко обиден на Ердоган, който публично окачествил негова скулптура като "чудовищна". В резултат на височайшата оценка скулптурата ще бъде разрушена.
Сюмейе Ердоган свеждала всичко до забрадката и нищо не разбирала от художествения елемент на диалога между актьор и публика, заяви актьорът Тарик Акан. Противниците на Ердоган и правителството му и без друго отдавна го упрекват, че всяка критична бележка приемал като обида към височайшата си особа. Съюзът на турските актьори подкрепя Тунжар в спора.
А иначе държавният театър в Анкара не е пострадал от скандала, даже обратното - въпросната пиеса продължава да се гледа и билетите за следващите представления вече са разпродадени.
ДПА, ТС, Б. Рачева, Й. Йорданова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2