Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 18 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.04.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.04.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат...

Изпратена 18.04.2011 07:38:10 UTC

Обновена 18.04.2011 07:38:10 UTC

Първата новина в днешния преглед на турския печат е от вестник Стар. В новината озаглавена „Ядрена дипломация в самолета”, съобщава, че препоръките и наставленията отправени от Турция към Иран за подновяване на ядрените преговори са дали положителен резултат и иранската страна е била убедена да отправи искане за започването на нов кръг от преговори. Вестникът сочи, че вчера министърът на външните работи на Иран Али Екбер Салихи е казал на външния министър на Труция Давутоглу, че ще изпрати писмо до външния министър на ЕС Катрин Ащън. В новината пише, че в изявлението си относно контактите си в иранския град Урумийе с иранския външен министър Салихи, Давутоглу е съобщил, че исканията на Турция, Техеран да поднови ядрените преговори са се оказали убедителни за иранската страна и че иранския външен министър Салихи ще изпрати писмо до външния министър на ЕС Катрин Ащън и ще поиска да бъдат подновени преговорите относно ядрената програма на страната.

В новината озаглавена „Серия торнадо в САЩ” вестник Хюррийет съобщава, че в резултат на серията торнадо започнали в четвъртък, в шест щата са загинали 39 души. Вестникът сочи, че първото торнадо се е образувало в Оклахома и след това торнадо са се образували в срок от четири дена и в щатитет Арканзас, Мисисипи, Алабама, Джорджия и Северна Каролайна и са предизвикали тежки материални щети.

Вестник Ватан в новината под заглавието „Ще бъде съден за масови убийства” пише, че прокуратурата на Кот д`Ивоар държи под арест бившия президент на странат Багбо, който отказваше да предаде поста но който бе заловен по време на операция су частието на френски командоси, и сочи, че Багбо ще бъде изправен пред съда с обвинението че е отговорен за военни престъпления. Вестникът отбелязва, че Багбо ще бъде съден за масовите убийства и че той, синът му и съпругата му ще бъдат изправени пред съда с искането да бъдат осъдени на доживотен затвор.

В новина на икономическа тема вестник Йени Шафак пише, че в заключителната декларация на сесията на Международния Комитет за пари и финанси, проведена в рамките на пролетното заседание на Международния Валутен Фонд и Световната Банка е било посочено, че възстановяването на световната икономика продължава, но че процесът все още е много чувствителен. В декларацията се заявява, че е необходимо да бъдат предприети стъпки за преодоляването на рисковете за финаснсовия стабилитет и способността на страните да покриват дълговете си.

Вестник Сабах в новината озаглавена „Изтичането на радиация ще продължи още три месеца” съобщава, че охладителните дейности в повредената по време на мощното земетресение ядрена централа във Фукушима ще дадат резултат едва след период от 6 до 9 месеца и че пълното преустановяване на изтичането на радиация от повредените реактори ще бъде спряно след три месеца. Вестникът съобщава, че по време на краткото си посещение в Япония Държавният Секретар на САЩ Хилари Клинтън е отбелязала, че ще окажат всяка необходима помощ на японския народ в този труден за него период.

ТРТ / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2