Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 17 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.04.2011


ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.04.2011

Обзор на новините по страниците на неделните турски вестници.

Изпратена 17.04.2011 06:55:22 UTC

Обновена 17.04.2011 06:55:22 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Ватан. Вестникът съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е оповестил изборната декларация на партията на Справедливостта и Развитието и сочи че в декларацията озаглавена „Турция е Готова, Целта е 2023та” е дадено място на обещания засягащи пет основни цели-установяване на развита демокрация, изграждането на силна икономика, създаването на силно общество, изграждане на градове модели и превръщането на Турция в страна лидер.

Вестник Радикал също се е спрял на изборната декларация на партията на Справедливостта и Развитието. Вестникът сочи че премиерът Ердоган е казал, че Истанбул ще бъде разделен на два града, единия на европейска а другия на азиатска територии и тези градове ще бъдат изцяло обновени и модернизирани. В новината пише че премиерът Ердоган е казал, че на 27ми април ще оповести съдържанието на един свой удивителен план.

Вестник Сабах пише, че премиерът Ердоган е посочил в изборната си декларация че главната им цел ще бъде разрешаването напълно до 2023та година на проблема с безработицата и снижаването на процента на безработица до пет процента. Вестникът сочи, че премиерът Ердоган е припомнил, че преди известно време е бил поставен в изпълнение проекта им за курсове за придаване на професионална квалификация на безработните и че за срок от пет години е предвидено посредством този проект 1 милион души да получат висока професионална квалификация.

В новина на икономическа тема вестник Заман съобщава, че в рамките на пролетното заседание във Вашингтон на Международния Валутен Фонд и Световната Банка, е било организирано заседание на министрите на финансите и на директорите на централните банки на страните членки на групата Г-20, на което е бил обсъден въпросът с глобалната икономическа криза и е било решено икономиките на страните от групата да бъдат подложени на тестове, за да бъдат установени недостатъците и да се предприемат предварително мерки за предотвратяване на бъдещите кризи. Вестникът пише, че директорът на централната банка на Турция Ибрахим Турхан е провел контакти на които е било обсъдено състоянието на турската икономика.

„Първи без виза в Русия влезе пилотът на Турските Авиолинии”. В новината под това заглавие вестник Хюррийет пише, че на 16ти април в полунощ е влязъл в сила договора между Русия и Турция за безвизово пътуване на гражданите на двете страни.

В новина на културна тема вестник Миллийет отбелязва, че поканите за сватбената церемония на британския престолонаследник принц Уилям и Кейт Мидълтон, която ще се състои на 29ти април, са били отпечатани в град Денизли в Турция.

В новината озаглавена „Танцът вече е фестивал” вестник Хюррийет пише, че на пети май в Анкара ще започне Първият Международен фестивал на танца. В новината се подчертава, че фестивалът ще продължи три дена и всички мероприятия ще може да се проследят безплатно от столичаните.

ТРТ / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2