Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 22 април 2011 г.

Близо 11 милиона лалета разцъфтяха тези дни в Истанбул

Близо 11 милиона лалета разкрасиха Истанбул

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - Истанбул

Близо 11 милиона лалета разцъфтяха тези дни в Истанбул. Различни по цвят те създават ведро настроение и радост за окото.

Макар че Холандия се смята за родината на лалето, красивите цветя са един от важните символи на града край Босфора. Епохата на лалето се нарича периодът откъм края на 18 в., когато в Османската империя бележат подем музиката, поезията, въвежда се книгопечатането, а западни интелектуалци насочват интереса си към града, свързващ Европа и Азия.

В наше време също е невъзможно да си представим Истанбул без неговите лалета, които разцъфтяха по крайбрежията на Мраморно море и Босфора, сред бетонните сгради и хилядите паркове и градини. Тази година от Истанбулската голяма община бяха засадени 11 милиона и 500 хиляди лалета.

Международният Фестивал на лалето е една от главните прояви през този месец. В тазгодишното, шесто издание участват фолклорни състави от около 15 страни, включително и от България, които изнасят програми на открито в парковете и градините, които, въпреки хладното време, се посещават от много хора.

"Лалетата създават допълнителна красота и привлекателност на нашия град и затова ги гледаме като зеницата на окото си.", каза кметът на Истанбул Кадир Топбаш при откриването на фестивала.

Интересна е и изложбата "фигури от лалета" на централния площад "Таксим". Още ред интересни прояви предлага Истанбул през краткия, но красив "месец на лалетата".

http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2