Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 28 март 2011 г.

Съдът в истанбулския район "Шишли" призна за виновен за оскърбление на турския народ най-известния турски писател Орхан Памук

Орхан Памук е признат за виновен за оскърбление на турския народ

Съдът в истанбулския район "Шишли" призна за виновен за оскърбление на турския народ най-известния турски писател Орхан Памук, съобщава в. "Хюриет". Той може да обжалва присъдата в 15-дневен срок.

Носителят на Нобелова награда за литература ще трябва да изплати 6000 турски лири (3800 долара) на петимата души, подали жалба срещу него през 2005 г.

Памук е осъден за изявление, публикувано в цюрихския вестник "Тагес-Анцайгер", че в Турция са убити милиони арменци и 30 000 кюрди, но никой освен него не се вълнува от това. Срещу Памук бе внесен съдебен иск от юриста Кемал Керинчсиз и от роднините на четирима турски войници, загинали в бойни действия.

Първоначално искът бе отхвърлен от съда, който реши, че не трябва да се определят щети, нанесени от думите на Памук на конкретни представители от народа, които се явяват и ищци, но апелативният съд върна делото за ново разглеждане.

В момента един от ищците, Кемал Керинчсиз, бивш ръководител на турската Асоциация на юристите, се намира в ареста. Той е обвиняем по делото за антиправителствената организация "Ергенекон", една от целите на която, според турските власти, е била убийството на Орхан Памук.

Орхан Памук е роден през 1952 г. в Истанбул. Творчеството му е преведено на над 50 езика, а на български са издадени осем негови романа и мемоари. Продажбите от книгите му надхвърлят седем милиона копия.

Най-известният турски писател е носител на много литературни призове, а през 2006 г. стана Нобелов лауреат. През есента на миналата година той получи награда на името на Норман Мейлър. Преподава в Колумбийския университет сравнителна литература и творческо писане.

вдн / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2