Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 28 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 28.02.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 28.02.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 28.03.2011 11:51:10 UTC

Обновена 28.03.2011 11:51:10 UTC

Вестник Ватан в новината със заглавие „НАТО поразява, а демонстрантите напредват” съобщава, че преди НАТО да поеме командването на операцията в Либия е била разгърната въздушната бомбардировка започната от коалиционните сили. Вестникът отбелязва, че демонстрантите, които са превзели контрола над град Еждебие от силите на държавния глава Муамер Кадафи, които се оттеглиха вследствие на усилената бомбардировка, вчера са установили контрол и в градовете Брега, Бин Джеват и Рас Лануф.

Вестник Сабах съобщава, че утре по инициативата на Турция, която се обяви против Франция за това, че бомбардира Либия, ще се проведе конференция в Лондон, на която ще участват и представители от Арабския свят. Вестникът пише, че международната общественост за първи път ще заседава за събирането на хуманитарни помощи и за обсъждане на положението на цивилните граждани в Либия. Вестникът предава, че на конференцията ще участват представителите на над 60 страни и въпреки че общия брой на участниците все още не е известен се очаква представителите на Афринаския съюз и Арабската лига да участват за първи път в обща конференция със Запада водени от обща цел.

Вестник Радикал съобщава за конференцията, в която е взел участие държавния министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш. Вестникът предава, че в речта си на конференцията организирана от американско идейно учреждение в Брюксел на тема „Турция, нулевите проблеми и ЕС”, Егемен Багъш се е спрял на въпросите за ембаргото наложено на Северен Кипър и за постоянно отлаганото от ЕС приложение за свободна търговия.

Вестник Миллиет съобщава за развоя на събитията относно ядреното бедствие в Япония. Вестникът отбелязва, че в атомната електрическа централа Даичи във Фукушима е била отчетена радиация 10 милиона пъти по-висока от нормалното вследствие, на което работниците са били евакуирани от централата. Вестникът предава, че по-късно е било съобщено, че направеното измерване е погрешно и че фирмата осъществила измерването се е извинила за грешката.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Първите ваксини против радиацията” отбелязва, че руски учени са разработили ваксина против радиацията. Вестникът предава, че ваксината разработена съвместно от Руския научен център и НАСА е способна да понижи радиационното излъчване и дори да предотврати облъчването на организмите. Вестникът пише, че гражданите взели участие в спасителните дейности във Фукушима може да бъдат ваксинирани с противорадиационната ваксина.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Крепостта на Меркел бе съборена от ядрените политики” съобщава за провинциалните избори състояли се вчера в Германия. Вестникът пише, че избирателите в германските провинции Баден Вюртемберг и Райнланд Пфалц са останали под влиянието на въпроса за закриването на атомните електрически централи, който бе поставен на дневен ред след бедствието в Япония. Вестникът отбелязва, че партията на канцлера на Германия Ангела Меркел е загубила много гласове и че най- много гласове е получила партията на Зелените.

Вестник Хюрриет съобщава за лавината в Швейцария затрупала 11 скиори, 4ма от които загинаха, а 5 бяха ранени. Вестникът отбелязва, че въпреки продължителното търсене единия от скиорите все още не е открит.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2