Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 30 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.03.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.03.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 30.03.2011 11:39:41 UTC

Обновена 30.03.2011 11:39:41 UTC

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че на пресконференция президентът на Финландия Таря Халонен, която се намира на официално посещение в Турция е казала „В най-кратък срок искаме Турция да станете член на ЕС” и е отбелязал, че интеграцията с ЕС никога не е била лесен процес. Вестникът акцентува, че на въпроса „Турция може ли да бъде страна модел за демокрацията в своя регион?” президентът Абдуллах Гюл е казал „Можем да бъдем не толкова страна модел, коклкото източник на вдъхновение. Турция е страна с преобладаващо мюсюлманско население, но същевременно е и страна с развита икономика и демокрация”.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Важно посещение” съобщава, че посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Ирак е станало сцена на редица новости. Вестникът отбелязва, че Ердоган е първия чуждестранен лидер произнесъл реч в парламента на Ирак, първия сюнитски лидер посетил тюрбето на пророка Али и първия турски премиер посетил Ербил-столицата на регионалното кюрдско управление в Северен Ирак.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Или заточение или смърт” предава, че външният министър Ахмет Давутоглу е представил на срещата на върха на НАТО документа относно това как ще бъде осъществена промяната в Либия. Вестникът пише, че във въпросният документ се препоръчват два метода за промяната „Либийският лидер Муамер Кадафи или ще предаде властта или ще бъде принуден да се оттегли от постта си чрез операцията. Не дневен ред е и изпращането на Кадафи на заточение в една от африканските страни”. Вестникът пише, че на конференцията в Лондон са взели участие представителите на 37 страни и 6 международни организации сред които и организацията Ислямска конференция, а Русия, Израел, Бразилия и Китай не са взели участие.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Събитията от Ирак няма да се повторят” акцентува, че в интервю за телевизията относно операцията в Либия, президентът на САЩ Барак Обама е казал „Промяната на режима в Либия ще бъде голяма грешка. Искаме Муамер Кадафи да остави президентския пост, но не чрез смяна на режима както направихме със Садам Хюсеин”. Вестникът отбелязва, че Обама е казал „Вече минахме по този път в Ирак. Смяната на режима там отне осем години, живота на хиляди американци и иракчани, както и почти трилион долара. Подобно нещо не можем да си позволим да се повтори в Либия".

Вестник Ватан в новината със заглавие „Обновена Турция” съобщава, че в мач от квалификациите за Евро 2012 турският национален отбор по футбол е победил отбора на Австрия с резултат 2 на 0.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2