Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 3 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.02.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.02.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 02.02.2011 09:39:51 UTC

Обновена 02.02.2011 09:39:51 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Свърши, но...” съобщава, че вчерашните протестни демонстрации в Египет срещу държавния глава Хюсню Мубарек са били проведени с рекордно участие. Вестникът отбелязва, че във вчерашните протестни демонстрации на площад Тахрир в столицата Кайро са участвали 1 милион души от всяко едно съсловие. Вестникът предава, че на вчерашните протестни демонстрации египетския народ се е превърнал в едно цяло срещу администрацията на Мубарек. Вестникът отбелязва, че часове преди вчерашните протести армията е предприела критична стъпка и е направила следното изявление „Няма да бъде оказана намеса и използвана сила срещу народа”, което е изиграло важна рола за безпроблемното протичане на демонстрациите.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Вслушай се в гласа на народа” съобщава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е отправил следната искрена препоръка към държавния глава на Египет Хюсню Мубарек „Ние сме простосмъртни. Всеки един от нас ще умре и ще бъдем съдени за това, което сме оставили след себе си. Трябва да се вслушваме, както в гласа на своята съвест, а така също и в гласа на народа и да бъдем готови както за положителни отзиви, а така също и за проклятиео на народа”. Вестникът предава, че премиерът Ердоган е предупредил „Нито едно правителство не може да остане на власт въпреки протестите на народа”.

Вестник Хюрриет отбелязва, че най-бърза реакция срещу народните бунтове в страните от Близкия Изток е била дадена от краля на Йордания Абдуллах. Вестникът предава, че преди протестите започнати от опозиционния Ислямистки фронт за действие да са ескалирали, крал Абдуллах е действал решително и е разпуснал правителството и е назначил нов премиер. Вестникът пише, че Ислямисткият фронт за действие, който е главната опозиционна партия в страната се е обявил срещу реформите с довода, че новия премиер не е реформист.

Вестник Сабах съобщава, че командният център на НАТО ще бъде проектиран от турски инженери. Вестникът отбелязва, че споразумението относно първата фаза на този научен проект на НАТО съставен от три фази е било подписано в столицата на Белгия, Брюксел.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2