Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 27 януари 2011 г.

Орхан Памук идва в София

С дъщеря си Риа при получаването на Нобелова награда.

Нобеловият лауреат искал да стане художник

Орхан Памук идва в София

Магьосникът на словото ще гостува на фондация "Елизабет Костова"

Орхан Памук идва в България на 18 май. Нобеловият лауреат за литература ще гостува за първи път в София по покана на фондация "Елизабет Костова". Когато през 2006-а прочутият турски писател получи най-високото отличие за творчеството си, някои го изтълкуваха като чисто политически акт. Памук стана световноизвестен поради факта, че книгите му съчетават традициите на европейската литература с османската изящна фраза. Сблъсъкът и взаимодействията между "източно" и "западно" са основната тема в романите му "Името ми е червен", "Бялата крепост", "Сняг". Но на откриването на Франкфуртския панаир Орхан Памук не се поколеба да обвини родината си, че продължава да ограничава свободата на словото. Направи го на официалната церемония в присъствието на президента Абдулах Гюл. "Въз основа на чл. 301 от Турския наказателен кодекс, с който се опитват да сплашват писатели като мен, стотици автори и журналисти са изправяни пред съд и са осъждани", заяви Нобеловият лауреат. Пак през 2006-а авторът на "Черна книга" имаше за кратко проблеми с турското правосъдие заради думите му по повод геноцида над арменците.
Българските фенове познават още от изключителните истории на Памук - "Джевдет бей и неговите синове", "Истанбул", "Нов живот" и "Музей на невинността" са излизали с клеймото на "Еднорог". Орхан Памук е почетен член на Американската академия за литература и изкуство, а през 2005 г. сп. "Тайм" го включва в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.
Интересно е, че между между 17-ата и 22-рата си година бъдещият прозаик мислел да се посвети на изящните изкуства. "Тогава дори не бях започнал да пиша. Сега с новия си проект се връщам към юношеската си мечта", казва романистът, който 8 години работи над книгата си "Музей на невинността". Неслучайно той изнася лекции в Колумбийския университет на тема "Рисунки и текстове". Там разяснява на студентите как илюстрациите допълват думите и как словото дорисува картините в съзнанието на читателя. "Образите и думите са носители на мисли", обяснява Орхан Памук.
Искра Крапачева

вст / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2