Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 21 януари 2011 г.

Няма налични данни за това колко мъже биват принуждавани,по каквито и да е причини,да се оженят за жени,но "дойче веле" си правят мръсната пропаганда

Култура и общество | 20.01.2011

Да кажа "не"? Невъзможно! Та аз съм турчин!

Мъже, сключили брак против своята воля - и това го има!

Мъже, сключили брак против своята воля - и това го има!

Да се събуждаш всяка сутрин до човек, когото не обичаш, в живот, който сякаш не е твоят: така се чувстват хората, принудени да сключат брак. А те далеч не са само жени, и това далеч не се случва само в горите тилилейски.

Всяка сутрин Ахмед Челик от Берлин се събужда с мисълта за това какво би било, ако сега просто стане, излезе от апартамента си и никога не се върне. До него, все още спяща, лежи съпругата му. Той не я обича и никога не я е обичал. И въпреки това се буди всяка сутрин до нея, в един брак, който не е искал, в живот, който сякаш не е неговият. И така в продължение на 24 години...

Бягството е невъзможно

Бягството е невъзможно

Бащината воля е закон!

Ахмед е бил принуден да вземе тази жена за съпруга. И то не в Турция, не в някое малко и консервативно анадолско село, не - това се случва в германската столица Берлин. Няма налични данни за това колко мъже биват принуждавани, по каквито и да е причини, да се оженят за жени, които не обичат и не искат. Но само за изминалата 2010 година близо 30 мъже са се обърнали към специално учреденото за въпроси от този тип "Берлинско бюро за консултации".

За разлика от жените обаче повечето мъже не говорят за тази част от живота си, вероятно поради срам и неудобство. А и към въпросните бюра се обръщат главно жени, тъй като такива специални центрове за мъже все още няма. Известни са случаи, в които млади мъже биват поставени под огромен натиск от страна на семействата им, а някои биват дори убити, ако се противопоставят на семейната, в повечето случаи бащина, воля. За принудителните бракове от мъжка гледна точка не се говори. Защото мъжът може да е агресор, но жертва?

Парадоксите на патриархата

"От една страна тези мъже страдат и имат нужда от помощ, от друга обаче се чувстват длъжни да бъдат силни за семейството си", казва психологът Казим Ердоган. За Ахмед Челик дори само представата да се обърне към някого за помощ звучи абсурдно. Но след много мислене се осмелява, въпреки че е вече на 42 г. и въпреки че има зад гърба си 24 години брачен живот. На въпроса защо навремето просто не е избягал, той отговаря така: "Да се противопоставя, да избягам? Невъзможно! Та аз съм турчин!"

АГ, ДПА, ЗЦ, ДВ, Е. Видински, М. Илчева


дв / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2