Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 12 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 12.01.2011

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 12.01.2011

Преглед на новините за Турция по страниците на чуждия печат...

Изпратена 12.01.2011 12:27:22 UTC

Обновена 12.01.2011 12:27:22 UTC

Прегледа на чуждестранния печат започваме с новина на швейцарския вестник Трибюн Дьо Жьонев. В новината озаглавена "Чувства се авторитетът на Турция", вестникът отбелязва, че през 2010та година Турция е постигнала среден икономически ръст от 9 процента и това я е превърнало в 15тата по икономическа сила страна в света. В новината пише, че през изтеклата година Турция, която се намира на кръстопътя свързващ Балканите, Русия, Близкия Изток и Европа, е спечелила голям авторитет и влияние и с външната си политика.
В новина на официалната иранска информационна агенция ИРНА се предават думите на държавния министър на Турция отговорен за външната търговия Зафер Чаглаян, че през 2010та година Турция е осъществила износ за 113 милиарда и 686 милиона долара, което представлява 11,3 процентен растеж в сравнение с миналата година. В новината се подчертава, че Турция си е поставила целта от 500 милиарда долара износ през 2023та година.
В интернетния сайт на йорданския вестник Ел Шарк съобщава, че Турция, Йордания, Ливан и Сирия са подписали договор за сътрудничество в сферата на икономиката и транспорта. Вестникът пише, че споразумението е било подписано на среща на министрите на транспорта на четирите страни и че на същата среща са били обсъдени и съвместните четиристранни проекти в сферите на шосейния, железопътния, морския и въздушния транспорт.
Руската информационна агенция Регнум предава в в новината в интернетния си сайт озаглавена "Турция започва конструкцията на безпилотни самолети", че Турция започва с бързи стъпки да снабдява армията си със съвременна военна технология произвеждана в страната. В новината пише, че безпилотния турски самолет "Карайел" е способен да остава във въздуха в течение на 20 часа, подемната му сила е 70-80 килограма и максималната височина на полета му е 22 фита.
В интернетната страница на британския вестник Дъ Гардийън се подчертава, че град Истанбул се е превърнал в една от базите на глобалната икономика и подчертава, че историческите сгради в тесните улички на Бейоглу са се превърнали в бутик хотели, ресторанти предлагащи кулинарни изделия от целия свят и в музикални клубове. В новината се съобщава че "Капалъчаршъ" се готви да посрещне 550 годишния си юбилей с пълна реставрация.
В новината озаглавена "2010та година обогати Истанбул", в интернет сайта на италианския вестник Ил Легно Сторто пише, че като културна столица на Европа за 2010та година Истанбул се е възползвал отлично от новия динамизъм и е станал действителна европейска културна столица, с концертите на световно известни певци и групи, изложбите и представленията на световно известни артисти и със своя бляскав и богат исторически облик. В новината се отбелязва, че Истанбул е спечелил и титлата на Европейска Столица на Спорта за 2012та година.

:::

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.01.20111 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 12.01.2011 11:34:44 UTC

Обновена 12.01.2011 11:34:44 UTC

Вестник Заман отдава широко място на контактите на президента Абдуллах Гюл в столицата на Йемен, Сана. Вестникът предава, че в речта си на Турско-Йеменския делови форум в столицата Сана, президентът Абдуллах Гюл е казал, че взаимната отмяна на визите между двете страни ще отвори пътя на търговията. Вестникът отбелязва, че Гюл е посочил, че Турция подкрепя по всеки един въпрос Йемен и отдава голямо значение на териториалната му цялост, а така също подкрепя борбата, която води Йемен срещу терора. Вестникът пише, че президентът Гюл е казал, че Турция е готова за създаването на индустриална зона в Йемен и за съвместното й експлоатиране.

Вестник Заман в новината със заглавие „Ще пътуваме безвизово също както нашите праотци” съобщава, че споразумението относно отмяната на визите между Турция и Йемен е било подписано от външния министър на Турция Ахмет Давутоглу и министъра на вътрешните работи на Йемен Мутахар Рашид Ел Мури.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Визите за Кувейт ще бъдат отменени” отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който премина в Катар след като приключи контактите си в Кувейт по време на беседа с представители на пресата е съобщил, че ще бъдат отменени визите при пътуванията за Кувейт. Вестникът предава, че на деловия форум организиран в Търговската и индустриална палата на Кувейт премиерът Ердоган е отправил призив към турските инвеститори да инвестират в Кувейт и към кувейтските инвеститори да инвестират в Турция. Вестникът акцентува, че Ердоган е казал „Постигнахме съгласуваност подписите ще бъдат поставени в най-кратък срок”. Вестникът подчертава, че Ердоган е отправил призив към кувейтските бизнесмени и е казал, че ще бъдат премахнати всички пречки.

Вестник Джумхуриет акцентува, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е дал незабавен отговор на критиките на канцлера на Германия Ангела Меркел относно Турция отправени по време на визитата й в Южен Кипър. Вестникът предава, че Ердоган е разкритикувал Меркел, че не е запозната със същността на Кипърския въпрос. Вестникът пише, че премиерът Ердоган е коментирал посещението на Меркел в Южен Кипър от Катар. Ердоган е припомнил, че кипърската гръцка страна не е приела плана на Кофи Анан и е акцентувал, че ЕС е приел за член Кипърската гръцка администрация въпреки, че е наложила вето на плана, а е наказала Турска Република Северен Кипър /ТРСК/, която бе дала положителен вот и е отбелязал, дословно „Приемането на Южен Кипър в Съюза представлява голяма грешка. Сега Меркел посещава Южен Кипър и прави подобно изявление. Уважаеми канцлер проучете периода преди вашия мандат, а така също ви съветвам да поговорите и с господин Шрьодер”.

иаф / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2