Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 2 декември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.12.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.12.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 02.12.2010 12:29:14 UTC

Обновена 02.12.2010 12:29:14 UTC

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Топло посрещане” съобщава, че на започналата вчера в Астана среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ президентът на Турция Абдуллах Гюл и президентът на Азербайджан Илхам Алиев са провели среща по време, на която Алиев е опровергал твърденията поместени в документи публикувани от WikiLeaks и е казал, че е много натъжен поради тези недостоверни твърдения. Вестникът предава, че Гюл е казал „Твърденията във връзка с Алиев са нелогични. Защо Алиев да бъде против преминаването на енергийните мрежи през Турция? Нефтопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан и без това функционира?

Вестник Сабах в новината със заглавие „Нашият събеседник е Обама” съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу е участвал в организацията във връзка с класацията на „Форин Полиси” за 100те най-влиятелни интелектуалци в света, в която е включен и той. Вестникът предава, че във връзка с документите публикувани от WikiLeaks, Давутоглу е припомнил, че президента Обама в речта си във ВНСТ миналата година е казал, че желаят да установят образцово партньорство с Турция. Вестникът пише, че Давутоглу е казал „Става въпрос за дипломатически доклади. Наши събеседници са президента Обама и държавния секретар Клинтън. Имам предвид, че докладите не бяха възприети сериозни от Вашингтон и Обама взе стратегическо решение да осъществи първото си посещение в чужбина в Турция.

Вестник Сабах отбелязва, че сътрудничеството между Турция и САЩ в борбата срещу терора ще бъде пренесено в ново измерение. Вестникът предава, че двете страни са дали старт за ръзгръщане на сътрудничеството в борбата с терора. Решението по въпроса е било взето от делегациите на двете страни по време на срещата преди два дни в държавния департамент. По време на срещата е било взето решение продължаващото сътрудничество между Турция и САЩ главно между министерствата на правосъдието, министерството на вътрешните работи и на военно ниво за напред ще продължи обхващайки и по-нискостоящите структури.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Ще започнем надпревара за въоръжаване” отбелязва, че премиерът на Русия Владимир Путин в интервю за CNN е заявил, че страната му ще разположи ядрени оръжия и сили за нападение по границата си ако западните страни не установят мащабно сътрудничество по въпроса за противоракетната система. Отговаряйки на въпрос Путин е казал, че ракетните заплахи срещу Европа трябва да получават общ отговор. Путин е прибавил, че Русия ще остане принудена да гарантира своята сигурност самостоятелно, ако предложенията й бъдат отхвърлени и по границата и възникнат нови заплахи.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2