Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 1 декември 2010 г.

Преглед на печата - 01.12.2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 01.12.2010

Обзор на новините по страниците на чуждестранния печат...

Изпратена 01.12.2010 12:34:58 UTC

Обновена 01.12.2010 12:34:58 UTC

Предлагаме ви по-важните новини отпечатани в чуждестранния печат относно Турция. Издаващият се в Швейцария вестник Бернер Цайтунг отразява посещението на Президента Абдуллах Гюл в Швейцария. Вестникът пише, че Доминик Бугнон-Говорител на Швейцарския Президент Дорис Лойтард в изявление относно посещението е казал:” Берн и Анкара поддържат превъзходни двустранни отношения.” В новината на вестника се отбелязва, че е нарастнала глобалната тежест на Турция през последните години и се засилили икономическите отношения между Турция и Швейцария. Вестникът съобщава, че през месец юни 2010 година между Берн и Анкара е било подписано Споразумение за двойно данъчно облагане и подчертава, че над 320 швейцарски фирми провеждат дейност в Турция.

Италианското интернетно издание ФФУебмагазин съобщава, че са укрепнали партньорските отношения между Турция и Китай. Списанието пише, че между двете страни са зачестили взаимните и ползотворни визите на висше ниво. В новината се отбелязва, че през 2011 година ще бъде отбелязана 40тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни и в рамките на това 2011 година ще бъде година на Китай в Турция , а на следващата година в Китай ще бъде открит Турски културен център.

Ливанският всекидневник, издаван на английски език Дейли Стар отразява посещението на Премиера Реджеп Тайип Ердоган в Ливан. Вестникът отбелязва казаното от Ливанския Премиер Саад Харири, че с Премиера Ердоган са подписали Споразумение за създаване на свободна търговска зона, със цел увеличаване на двустранния търговски обем. Вестникът пише, че Харири е съобщил , че между Ливан и Турция ще бъде създаден Съвет за стратегическо сътрудничество на висше ниво.

Френският телевизионен канал Франс 24 се спира на въпроса за членството на Турция в ЕС. В новината на Франс 24 се съобщава, че много европейски страни подкрепят пълноправното членство на Турция в ЕС и се отбелязва, че Еврокомисарят отговарящ за разширяването на ЕС Стефан Фуле е заявил, че е нарастнала способността на Турция да изпълнява обязаностите си. В новината се подчертава, че САЩ и Великобритания продължават да подкрепят членството на Турция в ЕС. В новината на Франс 24 се съобщава, че Турския Посланик Селим Кунералп, акредитиран в Париж, който е участвал в телевизионната програма е каза, че „ Категорично продължава целта на Турция за пълноправно членство” с което е подчертал, че Турция без прекъсване продължава дейностите си за присъединяване към ЕС.

Германският вестник Дер Тагесшпигел излиза с новина, в която съобщава, че Държавният Министър и Главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш е изтъкнал, че от техническа гледна точка Турция ще бъде готова за пълноправно членство в ЕС през 2014 година. В новината се сочи, че М.р Багъш е посочил, че икономическият ръст на Турция и проведените реформи през изминалите години са показател, че Турция покрива критериите на ЕС.

:::

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.12.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 01.12.2010 11:31:31 UTC

Обновена 01.12.2010 11:31:31 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Две телефонни обаждания от Обама” съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама е провел телефонни разговори с лидерите на страните, чиито имена се споменават в секретните документи оповестени от Уикиликс. Вестникът отбелязва, че Обама е потърсил по телефона едновременно президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган и е казал „Нека тези документи да не навредят на отношенията ни, които имат дългогодишно минало”.

Вестник Джумхуриет в новина по темата предава, че основателя на Уикиликс, Джулиан Асанж в интервю за списание "Форбс" е казал, че в началото на следващата година е готов да пусне десетки хиляди документи, които могат да "съборят една-две банки". Асанж е посочил, че документите разкриват сериозни нарушения на законите.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Ден на Истанбул в Европарламента” съобщава, че Истанбул, който е столица на цивилизациите, изкуството и културата снощи е бил удостоен с наградата за Европейска столица на спорта за 2012 година с церемония в Европарламента.

Вестник Заман предава, че една от темите, която ще бъде дискутирана на срещата на върха на Организацията за сътрудничество и развитие /ОССЕ/, на която Турция е представяна от президента Абдуллах Гюл е въпроса с Нагорни Карабах. Вестникът сочи, че в дневния ред на срещата на върха, която започва днес по инициативата на Казахстан са въпросите за положението в Афганистан, регионални въпроси, а също така и Нагорнокарабахския въпрос. Вестникът отбелязва, че в тези рамки се очаква президентите на Азербайджан и Армения да проведат среща.

Вестник Хюрриет пише, че вчера представителите на медийния сектор в Гърция са провели 24 часова стачка. Вестникът предава, че поради стачката вчера радио и телевизионните канали не са излъчвали новинарски емисии и информационните сайтове също са запазили мълчание. Вестникът съобщава, че днес също няма да бъдат издавани вестници.

В новината със заглавие „Европа е скована от студ” вестник Джумхуриет съобщава за студената вълна под чието влияние се намира Европа. Вестникът отбелязва, че тази година зимата е настъпила много рано и че в редица страни в Европа температурите на въздуха са много под нормалните за сезона. Вестникът съобщава, че редица училища във Великобритания са били затворени поради студа и снеговалежите.

Вестник Миллиет пише, че в среща от Европейската шампионска лига по баскетбол за жени, турският отбор Фенербахче Аджъбадем е победил отбора на Хърватия Зок Сплит с 3 на 0 гейма, с което е запазил лидерството в групата.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2