Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 9 ноември 2010 г.

Турският президент Абдуллах Гюл:ЕС трябва да приеме Турция

© снимка: Reuters

Гюл:ЕС трябва да приеме Турция, ако иска да остане световна сила

Европейският съюз трябва да приеме Турция за свой член, ако иска да остане глобален фактор. Това заяви турският президент Абдуллах Гюл, цитиран от Ройтерс.

"Предвид факта, че международният баланс на силата се измества към Изтока и Азия, за ЕС наистина е стратегически императив да има Турция за свой член", подчерта Гюл в реч в Лондон пред британския аналитичен институт "Чатъм хаус". "Наблюдавам със съжаление, че някои европейски лидери не виждат правилно бъдещето на света след 20,50, 70 години."

Турският президент направи това изявление преди ЕС да представи днес своя доклад за напредъка на страната по пътя й към членство. Европейският съюз ще разкритикува Турция, че не е успяла да направи реформи в области като свободата на медиите.

В реч, която произнесе по-късно в Оксфорд, турският президент заяви, че някои държави от ЕС създават изкуствени проблеми пред преговорите за членство на страната му.

Абдуллах Гюл съобщи, че Турция очаква да бъде домакин "някъде в скоро време" на преговори между Иран и шестте велики сили.

Иранският министър на външните работи Манучехр Мотаки обяви в събота, че страната му е готова да преговаря с петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай) плюс Германия за ядрената си програма. Като най-подходящо място за такава среща Мотаки посочи именно Турция.

Абдуллах Гюл ще получи днес наградата "политик на годината" на британския Кралски институт за международни отношения "Чатъм хаус", предаде ИТАР-ТАСС, пише БТА.

Турският президент ще бъде удостоен със символичния приз на авторитетния британски аналитичен център за своя позитивен принос за развитието на международните отношения. Гюл ще бъде отличен за своите усилия за регулиране на конфликтите в Близкия изток, включително за посредническата си роля в преговорите между политическите сили в Ирак и между Афганистан и Пакистан, както и за провеждането на реформи, приближаващи Турция към Европейския съюз.

дарик / Портал Турция

Още тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2