Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 9 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.11.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.11.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 09.11.2010 11:35:01 UTC

Обновена 09.11.2010 11:35:01 UTC

Вестник Сабах предава, че президентът Абдуллах Гюл, който се намира в Лондон, където днес ще получи наградата "политик на годината" на британския Кралски институт за международни отношения "Чатъм хаус" е провел среща с премиера на Великобритания Дейвид Камерън. Вестникът отбелязва, че на конференцията на тема „Европа и Турция през първата четвърт на 21вия век” в „Чатъм Хаус” Абдуллах Гюл е предал визията на Турция относно международните отношения и турската външна политика. Вестникът акцентува, че Гюл е казал „Съществува потребност от нов дипломатически език и нов международен порядък. Имам предвид разгръщането на международната система така, че да бъде в състояние да се справя със съществуващите проблеми”. Гюл е акцентувал, че в новия международен порядък в основата на международните отношения трябва да бъдат заложени универсалните цености и да се заема позиция обгръщаща целия свят.

Вестник Заман в новината със заглавие „Европейската комисия ще бъде поверена на турската дипломация” съобщава, че Турция ще поеме ротационното председателство на Европейската комисия от Македония. Вестникът акцентува, че дипломатически източници от Европейската комисия са отбелязали, че турската дипломация ще превърне Европейската комисия в много по-ефективно учреждение. Вестникът предава, че външният министър Ахмет Давутоглу, който ще участва на церемонията по предаване на ротационното председателство на Европейската комисия утре ще организира пресконференция, на която ще даде информация относно въпросите, на които Турция ще отдаде приоритет през 6 месечния период на председателството си.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Преработващата индустрия осъществи 10,4 процентен ръст” съобщава, че според данните на Турския статистически институт през месец септември преработващата индустрия е осъществила 10,4 процентен ръст спрямо същия период на миналата година.

Вестник Хюрриет предава, че държавният министър и вицепремиер Али Бабаджан, който участва на 26тата Трансатлантическа конференция организирана от американското идейно учреждение „Франклин Център” и Съюза на турските борси и палати е акцентувал на доверието изпитвано от инвеститорите към Турция. Вестникът сочи, че Бабаджан е казал „Индексите на потребителското и производственото доверие в Турция се повишиха на нивото от периода преди кризата”.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2