Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 23 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.11.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.11.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 22.11.2010 11:42:53 UTC

Обновена 22.11.2010 11:42:53 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Искаме Обама да бъде със силни позиции във Вашингтон” акцентува, че президентът на Турция Абдуллах Гюл, който е направил преценка на срещата си с президента на САЩ Барак Обама проведена в рамките на срещата на върха в Лисабон е предал на американския си колега „Подкрепяме политиките, които водите и искаме да бъдете със силни позиции във Вашингтон”. Вестникът предава, че Обама е обещал да направи всичко, което е по силите му за оказване на подкрепа за Турция. Вестникът сочи, че Гюл е посочил, че отношенията между Турция и САЩ са в много ползоторен период и пише, че по време на срещата са били обсъдени възпрепятстваната от Конгреса продажба на хеликоптери и безпилотни самолети и причините за неназначаването на новия посланник на САЩ в Анкара. Вестникът сочи, че Обама е благодарил за приноса оказван от Турция за сформирането на иракското правителство и е посочил, че много добре разбира какво се опитва да направи Турция относно иранския въпрос.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Благодарности от Иран към Анкара относно НАТО” съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу е провел срещи с външния министър на Иран Манучехр Мутаки и главният преговарящ на Иран за ядрената програма Саид Джелили и е обсъдил ядрените преговори и решенията взети на срещата на върха на НАТО относно противоракетния щит. Вестникът предава, че Турция е възпрепятствала посочването в новата стратегическа концепция на НАТО на Иран като заплаха.

Вестник Ватан отбелязва, че премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е казал, че Великобритания обновява своята външна политика и че искат да установят здрави връзки с най-бързо растящите страни и че в тези рамки е посетил Турция, Индия и Китай.

Вестник Сабах акцентува, че кметът на Истанбул Кадир Топбаш е бил избран за председател на Междунардния съвет към "Обединени градове и местни власти" за периода от 2010 до 2013 година. Вестникът предава, че в речта си пред Съвета Кадир Топбаш е казал „Влиянието на „Обединени градове и местни власти" вече ще бъде чувствано по осезаемо и ще отговаря на очакванията. Ще реализираме това съвместно”.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2