Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 11 октомври 2010 г.

Най-големият производител на спиртни напитки в Турция възнамерява да превърне турската ракия-анасонлийка в международно култово питие

Турска ракия вместо германска бира

Може и заедно...

Може и заедно...

Най-големият производител на спиртни напитки в Турция възнамерява да превърне турската ракия-анасонлийка в международно култово питие. За тази цел шефът на концерна вече "обхожда" германския пазар...

Първата си анасонлийка Галип Йорганчиоглу изпил на 15-годишна възраст. Тогава бил ученик в интернат в Истанбул и дошлият му на гости от Измир чичо го накарал да си поръча питието. Бащата на Йорганчиоглу се разсърдил, разказва той. Може би защото сам е искал да въведе сина си в традицията на турската национална напитка. "Ракията е ритуал", обяснява предприемачът. Част от ритуала било ракията да се поставя винаги начело на масата, никога в средата - от уважение към бутилката.

От векове за векове

2 млн. литра турска ракия се пласират годишно в Германия

2 млн. литра турска ракия се пласират годишно в Германия

48-годишният Йорганчиоглу, облечен в изискан костюм, седи във фоайето на берлинския хотел "Хайат" и отпива от чая си. Пристигнал е с мисията да превърне ракията на турските дядовци в международно култово питие. Той е шефът на "Мей", най-голямата компания за производство на спиртни напитки в Турция. Фирмата произвежда 70 милиона литра алкохол годишно, освен анасонлийката също вино, водка, джин, коняк и ликьори. В Берлин Йорганчиоглу иска да преговаря с търговци и собственици на ресторанти, за да рекламира топ-марката си Yeni Raki.

Той бе и сред зрителите на Олимпийския стадион на среща между националните футболни отбори на Германия и Турция миналия петък. Неговата фирма бе спонсорът на прожекцията на мача на голям екран в берлинския район Кройцберг. Вместо бира се сервираше, естествено, ракия.

Самият Йорганчиоглу е голям футболен запалянко. Интернатът, който посещавал в Истанбул, е елитно училище в квартал Галата, откъдето е и големият турски футболен клуб Галатасарай. След гимназията Йорганчиоглу завършва икономика на производството и става първият в родата си, който не се включва в търговията със строителни материали - семейният бизнес в Измир. Вместо това той работи за големи международни концерни като Филип Морис, Джони Уокър, Кока Кола, Бъргър Кинг.

Узото е най-популярната в Германия анасонова ракия

Узото е най-популярната в Германия анасонова ракия

Турската ракия ще изпревари гръцкото узо?

През 2004 г. група инвеститори от Анкара закупуват турския държавен монополист Текел и търсят мениджър от бранша на алкохолните напитки, който да лансира турската анасонова ракия на световния пазар. Йорганчиоглу приема това като най-голямото предизвикателство в живота си.

Yeni Raki се пласира главно в Турция. 10 на сто от бутилираните количества се изнасят, 1 милион и 800 хиляди литра са отправят за Германия. За догодина се предвиждат 2 милиона литра. Повечето клиенти са германци от турски произход, а сега Йорганчиоглу иска да спечели и германските приятели на Турция. Според него германците обичали анасоновата ракия, но по-често пиели гръцкото узо. "Възнамеряваме да изпреварим узото", казва уверено Йорганчиоглу.


дв / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2