Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 2 октомври 2010 г.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган подготвя официалното си посещение в България,насрочено за 4 октомври 2010 г.

Турският премиер пристига в България на 04 октомври 2010 г.

Нихал Йозерган


Нихал Йозерган

Кореспондент в Турция

Автор: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Истанбул

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган подготвя официалното си посещение в България, насрочено за 4 октомври. Ердоган ще се срещне с премиера Бойко Борисов, с когото ще обсъдят възможностите за развитието на двустранните отношения, както и критичния въпрос за обезщетенията за имотите на тракийските българи.

Визитата на турския министър-председател трябваше да се състои през септември, но заради напрегната политическа ситуация в южната ни съседка около рефенендума за пакета от конституционни промени, тя беше отложена временно.

На 4 октомври, двамата премиери и ключови министри от кабинетите на България и Турция ще проведат първото заседание на Висшия междуправителствен съвет. В тази рамка ще бъдат подписани редица двустранни споразумения, с оглед на стратегическото засилване на взаимоотношенията между двете съседни държави. Последните две подобни споразумения Турция подписа с Русия и Гърция, както и с по-голямата част от страните от Централна Азия и Близкия изток. Идеята беше договорена между двамата премиери след първата официална визита на Бойко Борисов в Анкара.

Ердоган и Борисов ще разменят мнения и за някои актуални регионални и международни въпроси от взаимен интерес. На масата за преговори ще се разисква и критичният въпрос за обезщетенията за имотите на тракийските българи и строителството на язовир на река Тунджа.

Последното посещение на турския премиер у нас беше през април 2008 година. Междувременно стана ясно, че планираната за 11 октомври визита на турския премиер Абдуллах Гюл в София се отлага за по-късна дата – до края на тaзи година.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2