Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 19 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.10.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 19.10.2010 10:41:54 UTC

Обновена 19.10.2010 10:41:54 UTC

Вестник Ватан съобщава за посещението на президента на Германия Кристиян Вулф в Турция. Вестникът отбелязва, че германският президент, който пристигна снощи в Турция днес ще проведе различни контакти в Анкара. Вестникът припомня, че това е първото посещение на ниво президент от Германия в Турция през последните 10 години.

Вестник Хюрриет в новина по темата отдава място на изявленията на германският президент. Вестникът предава, че президентът на Германия Кристиян Вулф е казал, че Турция е техен важен партньор, хората пристигнали от Турция са допринесли за оформянето на облика на Германия и на германското общество и че в тези рамки заслужават уважение.

Вестник Хабер Тюрк съобщава за изявлението на министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс по въпроса за разполагането на противоракетен щит в Турция. Вестникът отбелязва, че Гейтс е казал, че не упражняват натиск над Турция по този въпрос, а искат подкрепа.

Вестник Стар предава, че държавният министър и вицепремиер Егемен Багъш в речта си в Центъра за изследвания на европейските общности към университета Анкара е казал, че Турция не е виновна за малкия брой преговорни глави отворени в процеса на преговори с ЕС.

Вестник Заман в новината със заглавие „Нараства тежестта на развиващите се страни в световната икономика” съобщава, че според данните на МВФ с глобализацията в световната икономика е нарастанало влиянието на развиващите се страни сред които е и Турция. Вестникът предава, че докато индустриализираните западни страни губят сила, то страни като Китай, Индия, Южна Корея, Индонезия, Малайзия, Тайланд и Египет са излезли на преден план.

Вестник Миллиет отбелязва, че Израелският военен съд е осъдил на 5 месеца лишаване от свобода и парична глоба в размер на 700 шекела, което се равнява на 350 турски лири един от военнослужещите, които след операцията срещу кораба „Мави Мармара” на 31 май 2010 година е откраднал вещите на пътниците на кораба. Вестникът сочи, че военнослужещият, чието име не е било съобщено е бил разжалван.

В новината със заглавие „Първият електрически минбус на Турция” вестник Йени Шафак съобщава, че Центъра за изследвания в сферата на механиката и електрониката при Истанбулския технически университет е конструирал първият електрически минубис на Турция, който е с капацитет за 20 души.

Вестник Хюрриет предава, че на 16ти Октомври е бил открит 22 рия Международен фестивал за яхти в Бодрум и че в рамките на фестивала в периода от 19 до 24 Октомври ще се проведе 4 етепното състезание за купата на Бодрум, в което се очаква да участват близо 100 плавателни съда. Вестникът пише, че валията на Мугла Фатих Шахин в речта си на откриването на фестивала е казал, че трябва да се отдаде голямо значение на здравния, културен, спортен и яхтен туризъм за да може туристическия сезон в Мугла да стане целогодишен.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2