Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 15 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 15.10.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 15.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 15.10.2010 10:45:05 UTC

Обновена 15.10.2010 10:45:05 UTC

Вестник Ватан в новината със заглавие „Водят се преговори за разполагане на противоракетна система” съобщава, че на срещата на НАТО в Брюксел е бил дискутиран въпроса за искането на САЩ за разполагане на противоракетна система на територията на Турция. Вестникът отбелзва, че след срещата външният министър Ахмет Давутоглу и министърът на отбраната Вежди Гьонюл са провели среща с американските си колеги Хилари Клинтън и Робърт Гейтс. Вестникът предава, че Турция не гледа топло на разполагането на американски противоракетен щит на нейна територия и че Гейтс е казал „Не упражняваме натиск над Турция. Убедени сме, че с времето този проблем ще бъде разрешен”.

Вестник Йени Шафак в новината със загвавие „ГКПП Йешилърмак бе отворен отново след 46 години” отбелязва, че ГКПП Йешилърмак в Кипър, който от 1964та година е затворен е бил отворен вчера с церемония от президента на ТРСК Дервиш Ероглу и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс.

Вестник Сабах отбелязва, че в Пакистан са били заловени 7 бунтовници планиращи атентат срещу премиера Юсуф Ръза Гилани, външния министър Шах Махмут Курейши и други висши военни и правителственни лица. Вестникът пише, че бунтовниците, които са открили огън при опит да спрат автомобила им са били заловени и че плановете за атентат са били разкрити по време на разпита им. Вестникът предава, че срещу задържаните бунтовници е повдигнато обвинение и относно смъртта на 12 души.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „САЩ дадоха разрешение за преминаването на талибаните” съобщава, че администрацията на президента на Афганистан Хамид Карзаи се опитва да започне умиротворителни преговори с талибанските бунтовници и че американските компетентни лица са дали подкрепа за започването на преговори. Вестникът отбелязва, че американската администрация дава разрешение за влизането в Кабул на талибанските лидери приели да участват в умиротворителните преговори в Афганистан. Вестникът сочи, че членовете на новосъздаденият Висш съвет за мира в Афганистан са отправили призив към компетентните лица на НАТО да прекратят операциите в областите, където талибаните са готови да преговарят с правителството.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „3 награди едновременно” сочи, че 47мият Международен филмов фестивал Златен портокал в Анталия е приключил вчера с грандиозна церемония. Вестникът отлбелязва, че на церемонията по закриването на фестивала отпечатък е наложил филма „Мнозинство” на Серен Юдже и че въпросният филм е бил удостоен с три отделни награди, за „Най-добър филм”, „За най-добър режисьор”, а главния актьор на филма Барту Кючюкчаглаян е бил номиниран за „Най-добър актьор”.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2