Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 11 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 11.10.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 11.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 11.10.2010 11:31:48 UTC

Обновена 11.10.2010 11:31:48 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Дестабилитетът в Ирак ще повлияе върху целия регион” съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу е организирал делови обяд в чест на председателя на Висшия иракски ислямски съвет Сейид Аммар Ел Хеким. Вестникът отбелязва, че на пресконференция след обяда организиран в резиденцията на външното министерство Давутоглу е казал, че Турция желае обезпечаването на стабилността в Ирак след изборите в страната. Вестникът пише, че Давутоглу е казал „Крайното решение относно правителството на страната ще бъде взето от иракските ни брята. Всички съседни на Ирак страни трябва да окажат помощ. Надяваме се през идните дни да бъде създадено правителство представящо всички етнически и религиозни групи в страната”. Вестникът предава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган също е приел председателя на Висшия иракски ислямски съвет Сейид Аммар Ел Хеким в резиденцията на Министерския съвет и че срещата е продължила близо 1 час.

Вестник Хюрриет в новина по темата съобщава, че по време на срещата Давутоглу е отбелязал, че между Ирак и Турция съществуват здрави исторически връзки и че благоденствието и спокойствието на Ирак е от голямо значение за Турция. Вестникът отбелязва, че Ел Хеким е посочил „Посрещаме с респект конструктивната роля на Турция в Арабския и Ислямския свят”.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „В Киргизстан се състояха избори” предава, че вчера на парламентарните избори в Киргизстан са участвали 2 милиона и 8 хиляди избиратели и че 6 от 29те политически партии участвали в изборите са минали 5 процентната изборна бариера и се очаква да влязат в парламента.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Пакистан даде разрешение за преминаването на конвоя на НАТО” съобщава, че външното министерство на Пакистан след 10 дневен срок отново е дало разрешение за преминаването през границата на конвои на силите на НАТО в Афганистан транспортиращи гориво. Правителството на Пакистан бе спряло прехода на конвоите през границата в знак на протест срещу бомбардирането на граничната област от американски безпилотни самолети, по време на което загинаха 5ма пакистански военнослужещи.

Вестник Стар отбелязва, че на заседанието на Международния паричен и финансов комитет не е била постигната съгласуваност между отделните страни относно курса на валутата. Вестникът сочи, че в заключителната декларация на заседанието не е бил включен конкретен план за разрешаване на проблемите относно нестабилния глобален икономически ръст.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2