Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 5 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 05.0.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 05.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 05.10.2010 10:32:09 UTC

Обновена 05.10.2010 10:32:09 UTC

Вестник Йени Шафак съобщава за предстоящата среща на Постоянния комитет за икономическо и търговско сътрудничество на организацията Ислямска конференция, която ще се организира паралелно на изложението на Дружеството на необвързаните индустриалци и бизнесмени. Вестникът отбелязва, че заседанията на Постоянния комитет ще бъдат открити на 7ми Октомври от президента на Турция Абдуллах Гюл. Вестникът в новината със заглавие ислямските страни ще си сътрудничат в борбата с беднотията” предава, че приоритетната тема на срещата ще бъде развитието на земеделието и в тези рамки ще бъдат разменени становища.

Вестник Сабах съобщава за официалното посещение на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в България. Вестникът отбелязва, че българският премиер Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера Ердоган е казал, че подкрепят перспективата на Турция за членство в ЕС. Вестникът сочи, че президентът на Германия Кристиян Волф в интервю за немски телевизионен канал е поискал в присъединителните преговори с Турция да се следва справедлива позиция.

Вестник Стар отбелязва, че външният министър на ЕС Катрин Аштън е отправила важни послания относно ролята на Турция за Близкоизточния умиротворителен процес. Вестникът предава, че Аштън е казала „Турция има важна роля за Близкоизточния умиротворителен процес, която се дължи на добрите отношения, които поддържа със страните в региона”. Вестникът акцентува, че Аштън е казала, че ЕС проучва пътищата за сътрудничество с Турция за разрешаването на международни въпроси като Близкоизточния умиротворителен процес, Южен Кавказ, Пакистан, Афганистан и Балканите.

Вестник Заман в новината със заглавие „Съпругата на Давутоглу ще лекува пострадалите от наводненията в Пакистан” съобщава, че Дружеството на съпругите на служителите на Външното министерство са организирали помощна кампания за Пакистан, който е изправен пред най-голямото природно бедствие в своята история. Вестникът отбелязва, че със събраните средства ще бъде построен здравен център в Пакистан и че съпругата на външния министър Ахмет Давутоглу, която е лекар по професия след приключването на строежа на здравния център ще замине за Пакистан, където лично ще се заеме с лечението на пострадалите. Вестникът предава, че в рамките на помощната кампания започната от Външното министерство на Турция са били събрани общо 2 милиона и 600 хиляди турски лири.

Вестник Сабах отбелязва, че малко предприятие в индустриалната зона в квартал Икителли в Истанбул е произвело безпилотен самолет. Вестникът предава, че фирмата е произвела безпилотния самолет 5 кратно по-евтино от израелските самолети „Херон”.

Вестник Заман съобщава, че въпреки лошото време американците са проявили голям интерес към 8мия пореден фестивал на турската култура във Вашингтон организиран от Турско-Американското дружество.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2