Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 3 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.10.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.10.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 3ти октомври 2010та година.

Изпратена 03.10.2010 07:14:48 UTC

Обновена 03.10.2010 07:14:48 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Сабах. В новината озаглавена "Турция е източник на вдъхновение" вестинкът съобщава, че президентът Абдуллах Гюл е приел в двореца Юбер в Истанбул бившия президент на САЩ Бил Клинтън, който бе пристигнал за да изнесе конференция в университета Билги.
В новината пише, че срещата е продължила 75 минути и президентът Гюл е подчертал, че палестино-израелския проблем се отразява негативно на мира в целия свят.
Бил Клинтън от своя страна е отбелязал, че Турция е източник на вдъхновение за съседните страни и че е силно респектиран от усилията за демократизация и разпространяване на личните свободи.
Вестник Джумхурийет, в новина на същата тема озаглавена "Турция е важен мост" съобщава, че Бил Клинтън е подчертал, че с географското си разположение и с привързаността си към исляма, Турция е важен мост в усилията за разрешаване на проблемите с ислямските страни и е казал, че новата роля на Турция през 21вото столетие ще бъде да поеме лидерската роля в основаването на нови съюзи и че Близкият Изток се нуждае и ще се нуждае и в бъдеще от подкрепата и помоща на Турция.
В новина озаглавена "Награда за Фратини", вестник Хюррийет пише, че Асоциацията за турско-италианска дружба е връчила тазгодишната Награда на Турция на италианския външен министър Франко Фратини. В новината пише, че наградата е била връчена от председателя на дружеството Джорджио Заппа и че в словото, което е произнесъл на церемонията Фратини е казал, че ЕС е немислим без Турция и че Италия е нейн всестранен партньор.
В новината озаглавена "Германската икономика се нуждае от турците" вестник Йени Шафак отбелязва, че поради намаляването на числеността на населението и повишаването на възрастта му, Германия отново се нуждае от турската работна сила.
Вестник Миллийет съобщава в новината озаглавена "В САЩ Орхан Памук получи награда за успехи", че носителят на Нобеловата награда по литература, писателят Орхан Памук е получил най-престижната в САЩ литературна награда, Норман Майлер. В новината пише, че Памук ще получи наградата си на гала вечеря на 19ти октомври от ръката на прочутата писателка, едитор и публицист Тина Броун.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2