Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 2 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.10.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.10.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 2ри октомври 2010та година...

Изпратена 02.10.2010 07:11:35 UTC

Обновена 02.10.2010 07:11:35 UTC

Вестник Заман е засегнал на заглавна страница церемонията по откриването на новата законодателна година на ВНСТ. В новината пише, че след церемонията по поставянето на венец пред паметника на Ататюрк, е била проведено заседание на парламента със специален дневен ред, на което слова са произнесли президентът Абдуллах Гюл и председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин. В новината се отбелязва, че в словото си президентът Гюл е акцентувал на необходимостта от подготвянето на нова конституция на Турция, която ще отговори на очакванията на всички слоеве на населението в страната.
Вестник Йени Шафак съобщава, че председателя на делегацията на Турския Червен Полумесец в Пакистан, Мустафа Йълмаз е подчертал, че досега за Пакистан са били изпратени 6 хиляди и 800 тона хуманитарни помощи, от които 3 хиляди и 500 тона са били раздадени на населението на бедствените региони, 3 хиляди и 200 тона са на път и че са били издигнати 2 хиляди и 85 големи палатки в които са били настанени много пакистански семейства останали без подслон. В новината пише, че Мустафа Йълмаз е казал, че жилищните контейнери за 3 хиляди души, които са потеглили в началото на седмицата от Турция, ще пристигнат днес в Пакистан и в кратък срок ще бъдат подготвени две контейнерни градчета в които ще бъдат настанени с предимство вдовици с деца.
Вестник Сабах съобщава, че вчера е приключил продължаващия от два дена насам в Истанбул Черноморски Икономически и Енергиен Форум и че председателят на американската организация организирала форума, Атлантик Каунсъл, Фредерик Кемпе е подчертал, че Турция е важен енергиен коридор и бъдещето на ЕС ще бъде по-сигурно с приемането на Турция.
Същия вестник в друга новина съобщава, че в коментар за последния пет годишен период на присъединителни преговори с ЕС, рапортьорът за Турция на Европарламента Рита Омен-Руйтен е подчертала, че Турция е постигнала голямо развитие по пътя към мореднизирането.
Вестник Стар в новината озаглавена "Турция може да се откаже от ЕС" съобщава, че бившия германски външен министър Йошка Фишер е с течение на времето ще отслабне опозицията в Германия, Франция и Австрия срещу членството на Турция и че в бъдеще е възможно Турция сама да се откаже от членството в съюза.
Вестник Хабер Тюрк съобщава, че е изтекъл периодът на мандатно председателство на Турция в Съвета за Сигурност на ООН и че постоянния представител на Турция в ООН посланик Ертугрул Апакан е организирал по този повод прием в Турския Дом в Ню Йорк.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2