Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 1 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.10.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 01.10.2010 10:34:03 UTC

Обновена 01.10.2010 10:34:03 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „С Хилари дискутира за Турция” съобщава, че външният министър на Германия Гуидо Вестервеле е отбелязал, „Желаем да поддържаме близко сътрудничество с Турция. Продължаването на перспективата на Турция за членство в ЕС е в наш интерес”. Вестникът предава, че германският външен министър, който проведе среща с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън е отбелязал, че са дискутирали и относно Турция и че е казал „Турция е не само член на НАТО, но и важен актьор в своя регион”.

В новината със заглавие „Инициативи от външното министерство за развитието на науката” вестник Заман отбелязва, че Външното министерство е преминало в действие за научното развитие на Турция; В тези рамки в посолствата на Турция в страните постигнали голям напредък в сферата на технологията ще бъдат назначавани на служба „съветници по въпросите на науката”.

Вестник Стар пише, че председателите на видни международни компании са заседавали в Истанбул. Вестникът акцентува, че бизнесмените, които са оповестили планове за инвестиции за милиони долара са наблегнали на „политическото и икономическото доверие”.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че летище „Ататюрк” в Истанбул в периода от 30 Септември до 3 Октомври е домакин на най-голямото Международно изложение за гражданска авиация. Вестникът предава, че на изложението участват 170 компании от 30 страни, представящи над 45 самолети, реактивни самолети и хеликоптери, а Турските авиолинии са представили новозакупените самолети от типа Airbas A 330-300 и A 330-200 F.

Вестник Джумхуриет съобщава, че най-добрият мюзикъл в света „Чикаго” ще бъде изнесен тази вечер в Истанбул. Вестникът отбелязва, че мюзикълът е бил изнесен в над 20 страни. Вестникът пише, че този мюзикъл, който е един от най-прочутите спектакли на Бродуей и който е носител 6 награди „Тони” може да бъде видян до 10 Октомври.

Вестник Хюрриет предава, че турският футболен отбор Бешикташ е победил Рапид Виена с резултат 2 на 1. Вестникът сочи, че победоносните голове са били отбелязани в 55тата минута от Филип Холоско и в 64тата минута от Бобо, а гола на домакина е бил отгбелязан в 51тата минута от футболиста от турски произход Вели Кавак.

Вестник Ватан в новина по същата тема пише, че Бешикташ се е наложил и в двете от срещите в своята група в Лига Европа. Вестникът сочи, че на 21 Октомври Бешикташ ще играе с Порто в Истанбул.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2