Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 14 септември 2010 г.

Очевидно полицейско насилие в Кърджали

Със случая "Кърджали" МВР пропусна да скъса с миналото

http://mustafovi.blogspot.com

В опита си да изкара битите виновни, а оплакванията им - само политически, министерството оправда очевидно полицейско насилие

АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

Кърджали е важно място за политиката на ГЕРБ, но напоследък не могат да се похвалят с успехи. Случаят с битото семейство се превърна в голяма черна точка за МВР.

Снимка Михаела Катеринска

"Няма полицейско насилие. Полицаите са си изпълнили своите задължения. Единственото, което са допуснали, е, че не са направили рапорти и съответния протокол, което е административно нарушение, и те са получили своите наказания". С тези думи вътрешният министър Цветан Цветанов опита да сложи точка на случая, при който полицаи в Кърджали нахлуха в един дом през нощта и цели два месеца се чудят как да стъкмят причините за тези действия. МВР шефът обясни, че полицаите били наказани - с "писмено предупреждение". Което е сред най-дребните в системата от наказания според закона за МВР. По-слабо по тежест е само мъмренето. И с това в общи линии

случаят се счита за приключен от МВР

Все пак материалите били дадени на прокуратурата в Кърджали. По традиция, а и според всичко видяно през последните месеци може да се предположи, че и държавното обвинение няма да намери нищо повече от административни нарушения.

Така и никой не обясни как и защо е възможно четирима цивилни полицаи да влетят в 23 часа в жилището на едно семейство, да натръшкат бащата, да му сложат белезниците, да сцепят главата на дъщеря му, да изхвърлят от леглото племенника. И чак когато съпругата успява да извика съседите с удари по стената, групата да обяви, че е от полицията и провежда много важна операция. И

изобщо не е ясно какво още е можело да се случи

Първоначално бе обявено, че полицаите просто сгрешили адреса, че следели някакъв таксиметров шофьор, който бил злощастно извикан по телефона от сина на въпросното семейство. Вътрешният министър първо се извини, премиерът Бойко Борисов поиска най-строго наказание за превишилите властта си и публично сподели, че се срамува от действията им.

Но по стар милиционерски обичай още на следващия ден се започна люта отбрана. МВР обяви, че бащата бил уволнен от полицията, защото преди години продал международния си паспорт. Операцията и влизането в дома били предшествани от сложно разследване на престъпна група за проституция. А синът на семейство Мустафови е замесен в схема с проститутки. Обществеността научи, че ОДП-Кърджали разследва и таксиметровия шофьор Джем Мустафа, който вече е лежал в затвора за сводничество.

Дни наред се натякваше, че прокурор е бил уведомен за изготвения план за действие на полицията и подозрително бе избягван въпросът за липсата на съдебна заповед при нахлуването в дома на Мустафови. Бе обявено само, че на 23 юли операцията започнала, когато Кадир поръчал 2 проститутки на Джем Мустафа да ги доведе пред блока. Смешно прозвуча признанието, че полицаите изгубили от погледа си момичетата . Решили, че те са в дома на Кадир, защото преди да ги изгубят от поглед, стояли до автомобила на Мустафови. И смело атакували.

Очевидно, че МВР продължава да смята за абсолютно нормално нахлуването в частен дом

и употребата на сила спрямо абсолютно невинни граждани

При въпросната операция нито са хванати проститутки, нито сводници, нищо. Обвинение бе повдигнато единствено на таксиметровия шофьор. Бащата, майката, дъщерята и синът им Кадир не са обвинени в никакво престъпление - те са жертви.

И какво оправдава влизането без съдебна санкция, при положение че по закон след 22 часа и до 6 сутринта в частен дом може да се влиза само при изключителни обстоятелства - например при извършвано в момента убийство.

Още по-лош симптом е, че в началото полицаите опитаха да потулят скандала, като предложили пари на потърпевшите.

Очевидно МВР не успява да реши проблема с полицейското насилие. Това, разбира се, ще доведе до нови присъди за държавата в Страсбург. Но случаят "Кърджали" беше добра възможност за министъра и подчинените му да покажат, че МВР се променя. Особено след картбланша на Борисов, който каза, че се срамува от този случай.

Полицейското насилие във всичките му форми трябва да бъде тежко осъждано, за да не се изроди в произвол на хората, олицетворяващи държавата. Ако вътрешният министър Цветан Цветанов бе малко по-сдържан и дистанциран от гафа на подчинените си в Кърджали, обществото можеше и да повярва, че МВР е скъсало с милиционерското минало. Но това отново не се случи.

Вестник "Сега" / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2