Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 23 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 23.09.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 23.09.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 23.09.2010 10:13:15 UTC

Обновена 23.09.2010 10:13:15 UTC

Вестник Сабах предава репортажа направен от Турското радио и телевизия с президента на Турция Абдуллах Гюл, който се намира в Ню Йорк в рамките на редовната сесия на Общото събрание на ООН. Вестникът отбелязва, че на въпроса „Медиите проявават голям интерес към вас, според вас на какво се дължи това? Гюл е отговорил „Целият този интерес всъщност е към Турция. Турция е много успешна страна и целия свят, региона и въобще всеки все по-ясно започна да проумява значението на Турция. Именно поради това всеки иска да провежда контакти с нас”.

Вестник Заман съобщава, че вчера президентът Абдуллах Гюл е провел среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Вестникът предава, че Бан Ки Мун е казал, че следи с респект усилията на Турция за обезпечаването на международния е регионалния мир и в тези рамки е предал своите благодарности. На срещата по време, на която бяха обсъдени и Кипърския въпрос, Балканите, Ирак, Афганисан и Близкоизточния умиротворителен процес, Генералният секретар на ООН е похвалил дипломатическото лидерство на Турция и активното й участие в разрашеването на регионалните въпроси.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че генерланият директор на Турския червен полумесец Текин Кючюкали е казал, че може да останат в Пакистан 2 години, за да може да окажат по-ползотворна помощ за възстановяването на страната след бедствените наводнения.

Вестник Стар съобщава, че в доклада на Съвета на ООН по правата на човека относно израелското нападение срещу кораба „Мави Мармара” се отбелязва, че Израел е нарушил международното право. 3 членната делегация от експрети от Комисията сочи, че израелската блокада на палестинските територии наложена в период на хуманитарна криза е незаконна.

Вестник Заман пише, че държавният министър и вицепремиер на Турция Али Бабаджан е предолжил на МВФ и ЕС да споделят своя опит с Гърция за преодоляването на икономическата криза в страната. Вестникът предава, че Бабаджан е казал, че предложението е било посрещнато топло и че е получил писмо от гръцкия министър на финансите, в което отбелязва, че през идните дни ще посети Турция и ще работят съвместно.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че в периода от 16 до 20 Октомври ще се проведе Международния фестивал за класическа музика в Истанбул със съдействието на Министерството на културата и туризма и агенцията Истанбул Европейска столица на културата през 2010 година. Вестникът пише, че във фестивала ще участват видни музикални групи от Европа и САЩ.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2