Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 22 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 22.09.2010 / ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.09.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 22.09.2010

Обзор на новини за Турция в чуждестранната медия

Изпратена 22.09.2010 07:15:49 UTC

Обновена 22.09.2010 07:15:49 UTC

В интернет- страницата на публикувания в САЩ вестник Крисчън Сайънс Монитор се съобщава,че според ЕС резултатът от референдума за извършване на конституционни реформи в 26 члена от конституцията е доближил Турция още една крачка към членството в ЕС.

...Германският вестник Франкфуртер Рундщау също отбелязва,че резултатът от референдума е сигнал за насочването на турците към Европа.Вестникът подчертава,че поради тази причина ЕС трябва да предложи безусловна перспектива за членството на Турция в съюза.Турция води многостранна външна политика и добивайки авторитет в района си се превръща в притегателна страна за европейците,пише вестникът.

...Гръцкият вестник Та Неа в новина озаглавена "Турският народ гледа към Европа" съобщава,че гръцкият премиер Папандреу е поздравил по телефона премиера Ердоган по повод резултатите от референдума.А гръцкият външен министър Димитрис Дручас е заявил,че турският народ е дал мощно послание, че подкрепя реформите на Ердоган.

-...Германският вестник Дер Тагесшпигел помества новина озаглавена "Турция ще се разхубави",в която се коментира, че турската икономика и демокрация се развиват с всеки изминат ден.Посочва се и мнението на Комисията на ЕС ,че от гледна точка на изпълнението на критериите за членство реформите в Турция са крайно задоволителни.

...Френският вестник Льо Фигаро съобщава,че в рамките на неофициалното заседание на външните министри на ЕС външният министър Ахмет Давутоглу се е срещнал с колегите си в Брюксел и е подчертал, че Турция никога няма да приеме по- различна алтернатива от перспективата за пълноправно членство.

..Вестник Ла Воа дю Люксембург издаван в Люксембург се спира на процеса за пълноправно членство на Турция в ЕС.В новината се изтъкват думите на външния министър на Люксембург Жан Аселборн,че не трябва да губят Турция като съюзник.

...В интернет- страницата на издавания в Германия вестник Весер Куриер се съобщава,че в словото си на заседанието на външните министри на 27- те страни-членки на ЕС външният министър на Германия Вестервеле е заявил,че Турция е права в очакванията си за проява на уважение и преданост към въпросите,по които преминават присъединителните преговори.

....В новина на швейцарския вестник Нюе Цюрхер Цайтунг се прави оценка на турската икономика.Според последните статистически данни ,през второто тримесечие на годината е отбелязан ръст 10.3% в сравнение със същия период на предходната година,а в сравнение с полугодието е отчетен икономически растеж от 11 %.Вестникът изтъква,че за цялата година Турция очаква растеж от 7 % и че в докладите за развитието на страните Организацията за икономическо сътрудничество и развитие отправя похвали за впечатляващото развитие на Турция.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.09.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 22.09.2010 10:26:00 UTC

Обновена 22.09.2010 10:26:00 UTC

Вестник Миллиет съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл в интервю за Асошиейтед прес е акцентувал, че израелското нападение срещу кораба „Мави Мармара” е неприемливо.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Изненада от евреи хасиди в Ню Йорк” отбелязва, че група евреи хасиди са подарили подарък на президента на Турция Абдуллах Гюл, който не се срещна с президента на Израел Шимон Перес поради това, че Израел не изпълни исканията на Турция за извинение и плащане на обезщетения във връзка с нападението срещу кораба „Мави Мармара”. Вестникът предава, че членовете на групата са казали, „Пристигнахме тук за да благодарим на Турция на нейния президент и народ за приятелството, което проявяват към евреите по цял свят и към палестинците”.

Вестник Йени Шафак съобщава, че министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз е провел среща с министъра на енергетиката на Гърция Тина Бирбили и е предал, че при нужда Турция е готова да изнася елеткрическа енергия за Гърция, а така също е възможно осъществяването на взаимни тренсфери. Вестникът предава, че на въпрос кога парламента на Русия ще даде одобрение за строежа на атомната електрическа централа в Турция, Йълдъз е отговорил „По време на телефонен разговор, вицепремиерът на Русия Игор Сечин каза, че Руската Дума в най-кратък срок ще одобри въпросния договор. Изпратиха ни и имената на фирмите, които ще реализират проекта. Вече не съществуват никакви пречки”.

Вестник Хюрриет съобщава, че генералният директор на анонимното сдружение „Тюркие Петроллери” Мехмет Уйсал е отбелязал, че планират да започнат в Средиземно море сондажни дейности подобни на тези в Черно море. Уйсал е казал, „Анонимното сдружение „Тюркие Петроллери” продължава инвестициите си в страната и чужбина. В резултат на тези инвестиции ежедневно ще бъдат произвеждани по 70 хиляди барела петрол”.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че 9 военнослужещи на НАТО от Международните сили за подпомагане безопасността в Афганистан (ISAF) са загинали вчера сутринта при катастрофа на боен хеликоптер в Южен Афганистан. Вестникът пише, че министерството на отбраната на САЩ е съобщило, че и 9те военнослужещи са американци.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2