Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 19 септември 2010 г.

Преглед на печата - 19.09.2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.09.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 19ти септември 2010та година...

Изпратена 19.09.2010 07:13:44 UTC

Обновена 19.09.2010 07:17:44 UTC

Председателят на Независимата Комисия за Турция, бившия президент на Финландия и носител на Нобелова награда за мир, Марти Ахтисари е подчертал, че целият свят е респектиран от решителните и ефикасни реформи в рамките на процеса на членство в ЕС, предприети от Турция през последния пет годишен период. Вестник Стар е засегнал изявленията на Ахтисари, че Турция е постигнала успехи не само в еврореформите, но и в икономиката си. В новината се отбелязва, че бившият съветник към външното министерство на Австрия, Алберт Рохан е подчертал, че с приемането на проведения референдум, на пакета с конституционни промени, Турция се е доближила още повече до ЕС.
Вестник Хабер Тюрк в новината озаглавена "Молебен след 95 години в църквата Акдамар" съобщава, че днес, за първи път от 1915та година в църквата Акдамар на едноименния остров в езерото Ван ще бъде организиран молебен. Вестникът пише, че валията на Ван Мюнир Каралоглу е казал, че това е събитие с историческо значение за Турция и за град Ван.
Същият вестник пише, че през предстоящите дни в Турция ще пристигне емирът на Рияд принц Салман Бин Абдулазиз за да се срещне с премиера Ердоган. В новината се отбелязва, че принцът ще пристигне за да бъдат обсъдени редица важни въпроси и че след срещата ще отпътува на почивка в Анталия.
Вестник Сабах пише, че въпреки заплахите на Талибан и ракетните и бомбени нападения, вчера афганистанския народ е гласувал на общите парламентарни избори и подчертава, че това са вторите общи парламентарни избори в Афганистан от 2001ва година насам, когато бе свален талибанския режим. В новината пише, че за 249тте кресла в парламента са се надпреварвали 2 хиляди и 500 кандидата.
Вестник Заман в новината под заглавието "Най-ниският и най-високият човек на земята са турци" пише, че Елиф Коджаман, която с ръст от 72,6 сантиметра бе обявена за човека с най-нисък ръст на земята и Султан Кьосем, който е обявен за най-високия човек на земята, са участвали в представянето на книгата на рекордите на Гинес за 2011та година. Вестникът сочи, че в книгата е дадено място на много турци рекордьори.
Същият вестник в новина на спортна тема отбелязва, че след световната титла, сега турската щангистка Нурджан Тайлан си е поставила като нова цел спечелването на олимпийската титла на олимпийските игри през 2012та година в Лондон.
Вестник Ватан в новина също на спортна тема пише, че турската щангитстка Айлин Дашдемир е спечелила два сребърни и един бронзов медал на световното първенство по вдигане на тежести в Анталия.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2